Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kluby vyhazují hokejisty z důvodu vyšší moci. Je to nestoudné?

    Miroslav Schön, majitel hradeckého klubu, rozjel výpovědi pro hokejisty založené na zásahu vyšší moci. | foto: Profimedia.cz

    Sezona skončila bez vrcholu. A moc brzy. Jedna bitva však v českém hokeji jede, kluby vyhazují hráče před skončením smlouvy na základě zásahu vyšší moci, tedy koronaviru. Odsunutým se to logicky nelíbí.

    Tomáš Divíšek je útočník velkého jména. Mistr ligy, bývalý reprezentant, borec, který si vyzkoušel i slovutnou NHL. Ale taky čtyřicátník, který se rozhodl letos ukončit kariéru.

    Dohrával ji v první lize, v týmu Prostějova. Pořád strčil většinu ostatních do kapsy, ale zdraví a také fakt, že bydlí v Pardubicích, ho posunuly k velkému rozhodnutí.

    V Prostějově se s ním loučili fanoušci, klub, spoluhráči, protihráči. Bylo to dojemné a zasloužené.

    Tomáš Divíšek naposledy působil v Prostějově.

    Jenže za pár dní (poslední zápas odehrál 8. března) bylo všechno jinak. Divíškovi přišla poštou výpověď kontraktu. Klub ho měl podle místních zvyklostí přitom vyplácet až do konce dubna, do té chvíle měl smlouvu.

    Divišek nebyl sám, koho stihlo vypovězení spolupráce ze strany zaměstnavatele. V první lize, tedy druhé nejvyšší soutěži, podobný krok zvolili také ve Vsetíně.

    Větší haló však způsobily stejné případy na první scéně, tedy v extralize.

    Majitel a trenér hokejového Brna Libor Zábranský

    Podobně se mělo zachovat Brno, zatím to však nepotvrdilo. Každopádně veřejně se k tomuto verdiktu přihlásilo vedení hradeckého Mountfieldu, přesněji jeho šéf Miroslav Schön, muž známý svou neústupností a často i kontroverzními kroky vůči hokejistům.

    Příklad? Po Vánocích stopl vyplácení mezd, zdálo se mu, že tým nešlape, jak má...

    Tentokrát boss využil bodu ve smlouvě (extraligoví hokejisté je mají unifikované), který zní: „Nemožnost klubu dostát svým povinnostem plynoucím z této smlouvy z důvodu vyšší moci (válka, živelní pohroma apod.), z důvodu přerušení ligy, které se klub účastní, nebo z důvodu ztráty oprávnění klubu ke sportovní činnosti, již vykonává ke dni uzavření této smlouvy, je pro klub důvodem k výpovědi této smlouvy.“

    Bývalý reprezentant Tomáš Linhart dostal výpověď v Hradci.

    Potvrdila se tak slova bývalého hráče a nyní televizního experta Jakuba Koreise, jenž už na začátku problémů s koronavirem označil tuto část kontraktu velmi trefně: „Tohle bude rodeo.“

    Taky že ano. Schön vyhodil dva zasloužilé borce, Oskarse Cibulskise s Tomášem Linhartem a také tři letošní posily: Padáka dostali Oscar Daniel Eklund, Petr Šidlík a Lukáš Žejdl.

    „Osobně dělám všechno možné, abych finanční ztráty eliminoval. Jednal jsem s panem primátorem Hradce, jednal jsem v rámci firmy Mountfield. V tuto chvíli lze říci, že pokud nedojde na dohodu s týmem, ztráta bude mezi osmi a dvanácti miliony korun. Možností je i to, že se k věci postaví vstřícně někteří partneři, což se také děje,“ pronesl Schön pro server iSport.

    Mountfield poslal na dlažbu také Lotyše Oskarse Cibulskise.

    Jeho krok je na jednu stranu pochopitelný, na druhou velmi kritizovaný. Hráčské asociaci se například nelíbí, že si klub vybral borce, s nimiž nebyl v této sezoně spokojený.

    „Myslím, že to může skončit až u soudu,“ varoval předseda asociace Libor Zbořil.

    Může se však někdo klubům divit? Přišly o velké zisky z play-off, při němž jsou tradičně našlapané tribuny. Vlastně dva měsíce měly vyplácet hráče, kteří sedí doma. Platy především v extralize jsou navíc napálené, proto Hradec tak ušetří.

    Jedna věc je každopádně jistá, kolem kauzy bude ještě veselo, zkrátka rodeo.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:58 úterý 28. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      47
    • Super
      46
    • Sladký
      46
    • Trapas
      44
    • Haha
      42
    • Tvl
      38
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...