Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Příběh hvězdy MS Filipa Hronka: Začínal jako útočník, spoluhráčům nesahal po ramena

    Na právě probíhajícím mistrovství světa předvádějí svěřenci kouče Miloše Říhy velice dobré výkony. Mezi ty úplně nejzářivější hvězdy českého výběru stoprocentně patří talentovaný obránce Filip Hronek (21), který si ve třech zápasech připsal už pět kanadských bodů, což je na zadáka opravdu skvělé číslo. Pojďme se detailněji podívat na kariéru a příběh nadějného borce, jenž v posledních dnech bývá čím dál tím více přirovnáván k bývalé opoře národního týmu Marku Židlickému (42).

    Dvě branky a tři asistence. To je prozatímní statistika komety národního týmu Filipa Hronka. Byl klíčovým hráčem v zápase se Švédskem (5:2) a lví podíl měl i na demolici Norska (7:2).

    Pro trenéra Miloše Říhu je nyní naprosto nepostradatelným hráčem. Kouč národního týmu dokonce před startem mistrovství světa s nadsázkou prohlašoval, že by si přál, aby Hronka někdo naklonoval. Důvod je jasný. Moderních ofenzivních obránců, jako je Hronek, český hokej příliš nemá...

    Hronkovi jistě hodně pomáhá, že až do dorostu hrával na pozici útočníka. Díky tomu má skvělé ofenzivní myšlení a perfektní koncovku.

    „Vyrostl z něj obránce, který může několik let řídit hru národního týmu,“ řekl pro server iDNES.cz Hronkův agent Michal Sivek.

    Z Hronka roste špičkový obránce.

    V dorosteneckém věku to ale Hronek neměl vůbec jednoduché. Oproti ostatním hráčům byl menšího vzrůstu. Většině spoluhráčů nesahal ani po ramena. 

    Otec mu i proto začal dávat za vzor legendárního kanadského obránce Paula Coffeyho, který také postavou nepatřil mezi velikány, ale nakonec čtyřikrát vyhrál Stanley Cup a stal se druhým nejproduktivnějším zadákem historie NHL.

    Celkem slušný vzor.

    Filip Hronek v dresu Detroitu

    Hronek si rady svého otce vzal evidentně k srdci. To, že byli jeho spoluhráči větší, hodil za hlavu a začal na sobě tvrdě pracovat. Za dobu, co je v zámoří, navíc evidentně zesílil a zmužněl. 

    Už to dávno není ten hubeňoučký chlapec, u něhož se jeho rodiče jistě báli, že se v souboji s drsnými hokejisty v NHL zlomí. 

    „Naplácal“ na sebe svalovou hmotu a nevypadá jako nějaké tintítko. Naopak, jde z něj respekt. Při pohledu na něj byste mu určitě tipovali víc než 21 let.

    Hronek je velkou nadějí českého hokeje.

    V posledních dnech je Filip Hronek velmi často přirovnáván k Marku Židlickému, který byl dlouholetou oporou reprezentace a také se vyznačoval velmi ofenzivním stylem. Dával hodně branek a každou sezonu měl na svém kontě i desítky asistencí.

    Oproti Židlickému má Hronek náskok

    Zatímco Židlický se do zámořské NHL dostal až v šestadvaceti letech, Hronek byl v roce 2016 draftován Detroitem ještě coby teenager. První start v NHL si připsal, když mu bylo dvacet. 

    Draftován byl v roce 2016.

    První sezonu Hronek strávil v mužstvu Saginaw Spirit hrajícímu OHL a v klubu Grand Rapids Griffin působícímu v AHL. S druhým týmem vybojoval hned v prvním roce Calderův pohár pro vítěze soutěže.

    Následující sezonu pokračoval ve sbírání zkušeností v AHL. V ročníku 2017/18 si připsal jedenáct gólů a 28 asistencí, čímž o sobě dal dost nahlas vědět.

    Letos ale Hronek zažil naprosto zlomovou sezonu. Začal pravidelně nastupovat v NHL za Detroit Red Wings. Připsal si 46 zápasů, ve kterých vsítil pět gólů a připsal si osmnáct asistencí. 

    Letošní sezona byla pro Hronka dost možná zlomová.

    I přestože jeho hvězda stoupá vzhůru velice rychle, Hronek zůstává velice skromný.

    „Jsem šťastný, že jsem si mohl zahrát NHL, to se nepovede každému. Bylo super být v šatně Detroitu, natáhnout na sebe dres, být součástí toho všeho,“ hodnotil Hronek nedávno své úspěchy pro iSport.cz.

    Letošní sezona byla pro Hronka dost možná zlomová.

    Svou první velkou účast na světovém šampionátu si Hronek připsal loni. Na mistrovství světa v Dánsku ale český výběr pod vedením trenéra Josefa Jandače totálně vyhořel a skončil na sedmém místě. Hronek tehdy nastoupil do osmi zápasů a připsal si tři kanadské body za jeden gól a dvě asistence.

    Když se před letošním turnajem na Slovensku ozval generální manažer Petr Nedvěd, byl Hronek naprosto nadšený. Okamžitě věděl, že chce reprezentovat, i když klubu se to příliš nelíbilo.

    „Jsem strašně šťastný, že se mi ozvali, rád reprezentuju. Když je možnost, vždycky rád přijedu,“ říkal nadšeně ve chvíli, kdy ještě nevěděl, zda se k týmu bude moct připojit.

    Hronek s kapitánem Voráčkem

    Nakonec to ale vyšlo a Češi mají v Hronkovi na mistrovství velkou oporu. Po dlouhé době se díky němu náš nároďák může pyšnit obráncem, který je postrachem pro defenzivu soupeře.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:41 čtvrtek 12. září 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      32
    • Haha
      14
    • Cože
      13
    • Trapas
      12
    • Sladký
      12
    • Tvl
      12