Komentář: Jak se z Erata, hokejisty se svatozáří, stal ukřivděnec

Je to vzor. Elegán, gentleman, pan hokejista. Jenže Martin Erat, bývalý kapitán národního mužstva a lídr mistrovského Brna, tento kladný cejch řádně pocuchal. Brutálně fauloval, sundal mladého kluka. A ani se neomluvil.

Odehrál puk, byl na volném ledě (ne u mantinelu), jak se říká v NHL. Nechráněný, odjížděl ze souboje, který zvládl. V tom dostal strašnou ránu. Z pravé strany, ramenem do hlavy. Konec, vypnuto.

Tomáš Havránek, hokejista Karlových Varů, skončil s těžkým otřesem mozku. Sezona pro něj skončila.

Tomáš Havránek měl po faulu Martina Erata těžký otřes mozku.

Zranění, které je postrachem celého hokeje, mu způsobil chlap, od nějž se to fakt nečekalo. Martin Erat, hvězda i osobnost Komety Brno i celé extraligy. Útočník, jenž v zámořské NHL odkroutil skoro tisíc zápasů.

Ale také muž, jenž jde po návratu do Česka příkladem. Mluví o neduzích místního hokeje, věnuje se trénování malých kluků. Chce změnit prostředí, nastavit pravidla platná v úspěšných zemích.

„Strašně se bavím tím, že můžu být s dětmi a pomáhat jim. Snažím se, aby měly nějaké vzory a mohly podle nich vyrůstat,“ řekl před časem.

Martin Erat věří, že na jaře získá s Kometou třetí titul v řadě.

Erat byl zkrátka sportovec bez poskvrny, až přišel páteční zápas. Dvacetiletého Havránka sundal podlým stylem.

„Chtěl mu naložit. Bylo to bezohledné a zbytečné,“ řekl bývalý skvělý hráč a nynější předseda disciplinární komise Viktor Ujčík, když oznamoval, že si brněnské číslo 10 nezahraje v extralize příštích šest duelů.

Trest mohl být ještě vyšší, až deset utkání. Jenže Eratovi pomohla jeho minulost, dosud byl bezproblémový. Žádný recidivista.

Mnozí mohou nabídnout, že se taková událost v hokeji stane. Je to drsný sport, to je pravda. Zákrok také není tím nejhorším, co Erat udělal.

Martin Erat se zdraví s majitelem a trenérem Komety Liborem Zábranským.

Hlavní problém nastal ve dnech po faulu. Od borce, jakým Erat je, se čekala slova: „Promiň, podělal jsem to. Omlouvám se.“

Jenže přišla jiná reakce. Vedení Komety nejprve poukazovalo na to, že je Havránek (mimochodem v Karlových Varech hostuje právě z Brna, s nímž v roce 2017 získal mistrovský titul) menší hráč a že měl hlavu dole. To je směšná logika.

Sám Erat později řekl jen, že nikoho nechtěl zranit. Slova pokání nikde. Místo nich přišlo odvolání proti trestu.

Tomáš Havránek slavil v brněnském dresu v roce 2017 mistrovský titul. Společně s Martinem Eratem.

Přitom mohl Havránka klidně poslat do sportovního důchodu. Otřes mozku je velký strašák, v zámoří právě kvůli němu podobné ataky postihují velmi tvrdě.

„Můj dojem je, že vůbec nemá pocit, že udělal něco špatně. Což je hodně zvláštní,“ zhodnotil Eratovu obhajobu Ujčík.

Erat zkrátka ztratil svatozář. Přitom bylo tak jednoduché (a chlapské) tomu předejít.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:04 čtvrtek 27. června 2019. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 9
  • 8
  • 7
  • 7
  • 7