Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    A vždycky vítězí Němci... Proč se nejslavnější hláška dočkala renovace?

    Německo udeřilo! Toni Kroos dal Švédsku na mistrovství světa vítězný gól v 95. minutě. | foto: ČTK

    Zase ukázali, jak jsou nezdolní, mistři fotbalu ve chvílích, kdy jim teče do bot. Němci otočili na mistrovství světa zápas se Švédskem, vítězný gól dala hvězda Realu Madrid Toni Kroos v 95. minutě. A to hráli v oslabení.

    Ta hláška byla citována nesčetněkrát. Je to asi nejproslulejší výrok v historii fotbalu, který jeho autora, anglického útočníka Garyho Linekera, možná proslavil víc než fakt, že se na mistrovství světa v roce 1986 v Mexiku stal nejlepším kanonýrem.

    „Fotbal je jednoduchá hra. Dvaadvacet chlapů se devadesát minut honí za míčem a nakonec vždycky vyhrají Němci.“

    Marco Reus pomohl s rozehrávkou přímého kopu a Toni Kroos posílá míč do švédské brány.

    Tato premisa, již pronesl v roce 1990, ožívá pravidelně, nikdo se jí už nediví. Němci, mimochodem úřadující světoví šampioni, totiž znovu a znovu potvrzují dvě věci. Zaprvé, že fotbal zatraceně umí, zadruhé, že hrají nejlépe, když už jsou prakticky na odpis.

    Jako v sobotu večer v Soči.

    Se Švédy prohrávali, Marco Reus sice vyrovnal, ale pak bylo vše proti jeho týmu. V 82. minutě byl po zbytečném faulu vyloučen Jerome Boateng, Němci byli oslabeni.

    Přesto soupeře válcovali, nakonec měli držení míče 71 procent. Měli šance, střídající Julian Brandt napálil míč do tyče. To stejné se mu povedlo i v prvním zápase, kdy šel jako náhradník do souboje s Mexikem.

    Němci měli se Švédskem problémy, důkazem budiž i krvavé zranění Sebastiana Rudyho.

    A právě duel se Středoameričany určoval také nutnost německé výhry nad Švédskem. Mistři totiž první utkání prohráli, a pokud by nezvládli souboj se Skandinávci, prakticky by ztratili šanci na postup ze základní skupiny.

    V nastavení se ukázala jejich velikost. Nepanikařili, čekali na šanci a ta přišla. V 95. minutě famózní střelou z přímého kopu rozhodl Toni Kroos. Ten Kroos, který v první půli nesl jasnou vinu na švédské brance.

    „Vítězství bylo šťastné, ale zasloužené, protože jsme za ním šli. Prokázali jsme dobrou morálku. Inkasovali jsme jako první, taková chyba se občas stane i hráči, jako je Toni Kroos. Ale jsem rád, že to napravil a vstřelil hrozně důležitý gól,“ řekl německý trenér Joachim Löw.

    „Za výkon si tuto výhru zasloužíme. Asi by potěšilo mnoho lidí, kdybychom vypadli, ale s námi to není tak snadné. Inkasovaný gól jde samozřejmě na můj vrub. Ale ve druhé půli jsme ukázali naši sílu. Teď si musíme odpočinout a pak přesvědčivě zvládnout zápas s Koreou,“ doplnil sám střelec Kroos.

    Jeho trefa je nejpozdějším vítězným gólem v historii šampionátů. Samozřejmě, pokud jde o zápasy končící v klasické hrací době, ne v prodloužení.

    Němec skóroval v čase 94:39. Rekord dosud držel italský elegán Francesco Totti, který se v úvodním střetnutí turnaje v roce 2006 právě v Německu prosadil proti Austrálii o třináct vteřin dříve.

    Nová verze slavného výroku Garyho Linekera.

    Na konci zápasu byl tedy v hlavní roli střelec Kroos, po něm ji převzal jiný kanonýr. Gary Lineker, toho času expert televize BBC, trochu poupravil svou proslulou hlášku a prostřednictvím Twitteru ji poslal do světa.

    „Fotbal je jednoduchá hra. 22 mužů se honí 82 minut za míčem, Němcům pak jednoho hráče vyloučí, takže zbylých 13 minut nahání balon už jen 21 chlapů. A na konci Němci prostě zvítězí.“

    Jak trefné.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:13 pondělí 22. října 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      11
    • Super
      7
    • Haha
      7
    • Cože
      7
    • Sladký
      6
    • Tvl
      6