Kamaru na Spartě vybučely děti, šílený právník zuří: Rasismus! Praha má problém

Kdykoliv se dotkl balonu, ozvalo se hlasité bučení. Místo sparťanských rowdies ale Glenu Kamarovi z Rangers zápas znepříjemnilo přes deset tisíc dětí. Když finský záložník po druhé žluté kartě opouštěl hřiště, malí fotbaloví nadšenci se radovali. Zatímco sparťanští fotbalisté si po zápase se skotským celkem pochvalovali skvělou atmosféru, Kamarův právník Aamer Anwar, který na sebe velmi rád strhává pozornost, mluvil opět o rasismu. „Praha má vážný problém s rasismem a jako obvykle UEFA nereaguje,“ uvedl advokát. Ještě horší reakce přišly od britských fanoušků!

Ve čtvrtek večer opět ožila několik měsíců stará kauza kolem stopera pražské Slavie Ondřeje Kúdely. Na Letnou totiž dorazil skotský klub Glasgow Rangers i s finským záložníkem tmavé pleti Glenem Kamarou. 

Toho měl údajně Kúdela v závěru únorového zápasu rasisticky urážet, Kamara ho poté napadl v útrobách stadionu. Slávistický stoper, který celou dobu rázně popírá, že by Kamaru rasisticky urážel, dostal i bez důkazů desetizápasový trest. Ten si již odpykal.

Nyní se s Rangers střetla pražská Sparta, která vyfasovala trest za rasistické chování části fanoušků v předchozím pohárovém duelu proti Monaku. UEFA ale Spartě dovolila vpustit na tribuny děti od šesti do čtrnácti let s doprovodem.

Mladí fotbaloví nadšenci fandili na tribunách ze všech sil. 

„Vlilo mi to takovou energii. Bylo to něco, co jsem v životě nezažil. Moc dětem děkujeme. Atmosféra byla vynikající, pořád pozitivní,“ řekl po zápase obránce Dávid Hancko, který jediným gólem zápasu rozhodl o výhře Sparty nad Rangers 1:0.

„Chci poděkovat UEFA, že děti tady být mohly. Vytvořily fantastickou atmosféru,“ přidal se kouč Sparty Pavel Vrba.

Na ostrovech se ale atmosféra lidem příliš nezdála. Na Kamaru děti totiž při každém kontaktu s míčem hlasitě bučely, což se vůbec nelíbilo hráčovu advokátovi, který opět mluví o rasismu.

„I když jejich fanoušci dostali zákaz, nebylo nic platné, že stadion byl naplněn deseti tisíci školáky. Velká část těchto dětí bučela při každém dotyku s míčem Glena a všech dalších černých hráčů Rangers,“ uvedl Aamer Anwar.

Kamara zápas nedohrál, dostal červenou kartu.

Praha má vážný problém!

Skotský právník a aktivista v jedné osobě je toho názoru, že Praha má s rasismem velký problém.

„Glen a hráči Rangers ukázali svou úroveň, ale žádný hráč by neměl tomuhle čelit při své práci a na evropské úrovni. Dnešek znovu ukázal, že Praha má vážný problém s rasismem, a jako obvykle UEFA nereaguje,“ uvedl Kamarův právník.

Dění na stadionu okomentoval i trenér Rangers a legenda Liverpoolu Steven Gerrard.

„Nejsem si toho vědom, protože jsem se soustředil na hru. Ale pokud to tak je a jsou pro to důkazy, mělo by se to řešit. Jestli se to stalo, jsem velmi zklamaný, ale ne překvapený,“ pravil na tiskové konferenci Gerrad.

Glen Kamara v souboji se sparťanem Michalem Sáčkem

Bývalý skvělý záložník, který v kauze ohledně Ondřeje Kúdely bezmezně podporoval svého svěřence Kamaru, před tiskovkou v televizním rozhovoru pro BT Sport prohlásil, že podle něj děti na stadionu vůbec neměly být. 

„Sparta dostala trest za rasismus,“ nechal se slyšet Gerrard, který ale přitom před zápasem tvrdil, jak je rád, že nebude prázdný stadion.

I vaše zkur*ené děti jsou rasisté!

O rasistickém chování malých dětí na stadionu píší i někteří britští fotbaloví fanoušci. Někteří volí i velmi drsné výrazy.

„Dokonce i vaše zkur*ené děti jsou rasisté,“ stálo například na fanouškovském účtu skotského klubu.

Glen Kamara v zápase proti pražské Spartě

Každý, kdo na stadionu byl či zápas sledoval v televizi, mohl naprosto jasně vidět, že k žádnému rasistickému útoku nedošlo.

Publikum tvořené dětmi pouze dávalo velmi hlasitě najevo, že Kamara se v Česku kvůli nedávným událostem netěší oblibě. S jeho barvou pleti to ale vůbec nesouvisí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:43 sobota 29. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 74
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 4