Slavii měli za Kamaru vyhodit, říká autor dokumentu o rasismu. Poklekávat je podle něj důležité

Kauza kolem slávisty Ondřeje Kúdely, který měl rasisticky urazit hráče Rangers Glena Kamaru, na ostrovech jen tak nevyprchá. Přední společenský server The Sun přinesl rozhovor s někdejším fotbalistou a také tvůrcem dokumentu Football, Racism and Me (Fotbal, rasismus a já) Antonem Ferdinandem. Ten prohlásil, že měla být Slavia z Evropské ligy vyhozena, a vysvětlil, proč je podle něj správné si před každým zápasem klekat.

Ačkoliv mnoho klubů už od klekání před zápasy (převzatého od hnutí Black Lives Matter) postupně upouští, podle Antona Ferdinanda jde o důležitou věc v boji s rasismem.

„Vím, že se to některým lidem nelíbí, že hráči a trenéři poklekávají, ale podle mě jde o dobrou věc, která udržuje diskuzi. Nějaký malý chlapec či dívka možná budou sledovat fotbal a poprvé uvidí někoho, jak si kleká. Když se pak zeptají rodičů, proč to dělají, má to velkou moc,“ míní bratr o něco slavnějšího stopera Ria Ferdinanda.

Řeč se stočila právě i na zmíněný incident z odvetného zápasu osmifinále Evropské ligy, kdy měl stoper Slavie Ondřej Kúdela rasisticky urazit Glena Kamaru, pro což ale neexistují důkazy.

Autor dokumentu Fotbal, rasismus a já ocenil, jak se zachoval trenér Rangers Steven Gerrard. Ten přitom měl být po zápase přítomen napadení Ondry Kúdely v útrobách stadionu. 

Také se Ferdinand nechal slyšet, že měla být Slavia vyloučena z Evropské ligy, především kvůli fanouškům.

„Musím připomenout podporu, kterou Steven Gerrard poskytl Glenu Kamarovi. Řekl, že je to jeho hráč a věří mu. Když vás někdo takto veřejně podpoří, někdy to stačí. Ale pokud jde o fotbal a to, jak se zabývá těmito problémy, je to tak pozadu, až je to směšné,“ míní Ferdinand.

Incidentu měl přihlížet legendární Steven Gerrard, trenér Rangers.

„Jaké by měly padnout pokuty a zákazy, to nevím, ale je jasné, že to nestačí. Den poté fanoušci Slavie zveřejnili na Instagramu fotku, na které nazývali Kamaru n-slovem. Už jen kvůli tomu měli být vyřazeni ze soutěže. Pokud by v jiné sféře života mimo fotbal někdo někoho rasově urážel, byl by vyhozen,“ dodal.

Zvláštní ale je, že Ferdinand vůbec nevzpomněl na nedávný incident, jehož strůjcem byl pro změnu sám Glen Kamara. 

Ten měl na videu při oslavách titulu ve skotské lize křičet: „Je*at papeže!“

Přitom jen krátce předtím dal Ferdinand rasovou nenávist do stejné roviny s tou náboženskou.

„Jednota přemůže všechno, například zarazila vznik Super Ligy. Moje otázka ale zní: Proč se sjednocujeme, když jde o něčí kapsu, ale když jde o něčí barvu pleti, etnický původ nebo náboženství, ta energie není stejná? Peníze nemají city, lidé ano. Raději bychom se měli starat o city lidí než o libru, ne?“ ptá se Ferdinand.

Jak se příznivci katolické církve cítili, když Kamara se spoluhráči křepčil o „je*ání papeže“, se můžeme jen domnívat.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:56 sobota 25. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 98
  • 16
  • 13
  • 11
  • 6
  • 6