Komentář: Koukalová vždy říkala, že je trochu mimo. Styl, jakým končí, to potvrzuje

Game over. Gabriela Koukalová, úřadující český Sportovec roku, oznámila, že už nebude (asi nikdy) závodit. Biatlonistku dohnaly fyzické problémy, které jsou však jen vyústěním jejích zamotaných myšlenek.

Už to tady jednou bylo. Alois Hadamczik v roce 2008 zvěstoval, že už nebude trénovat hokejovou reprezentaci. Opustil místo, které je vedle kouče fotbalového nároďáku a pražské Sparty asi nejsledovanějším v českém sportu.

Hadamczik pár dní předtím neuspěl s týmem na mistrovství světa a byl kritizován. Po právu. Jenže urazil se jako prcek a abdikaci oznámil v jakémsi regionálním rádiu na severní Moravě.

Perfektní řešení, které srazilo mínění veřejnosti o Hadamczikovi samotném a vlastně i o postu trenéra hokejové reprezentace.

Bylo to nedůstojné.

Gabriela Koukalová se stala českým Sportovcem roku 2017.

Gabriela Koukalová, světová biatlonová hvězda, která byla hlavní tváří obrovského progresu svého sportu v Česku, se chová stejně.

Když se jí dařilo, žila si na zlatém obláčku, byla vstřícná, vyprávěla o svých pocitech, úspěších, roztržitosti. Jenže v nedávno skončené sezoně ji drtily zdravotní neduhy a nakonec neodjela ani na olympiádu. Nyní v rozhovoru pro server Sport.cz oznámila: „V tuhle chvíli si absolutně nedovedu představit, že bych se ještě někdy vrátila.“

Takže oznámila konec kariéry.

Udělala to pokoutně, stejně jako když do světa pustila zprávu o tom, že nepojede na olympiádu do Koreje.

Byla to chyba, která však zapadá do jejího chování. A vlastně do chování celého biatlonu. Když se daří, jsme sluníčkoví. Když ne, nechte nás být, jsme přece lidi.

„Takoví ti brblalové, tak ti sem předpokládám nejedou. Tady je ten fanouškovský výběr a o to je to lepší,“ řekl například Michal Šlesingr po exhibičním závodě, na němž biatlonisté před necelými třemi týdny uzavírali v Jablonci nad Nisou sezonu.

Gabriela Koukalová neabsolvovala letos ani jeden závod.

Biatlonisté byli prakticky celou sezonu podráždění, protože se jim nedařilo jako v minulých letech. Navíc chyběla absentující Koukalová.

Proto to drhlo. A to hlavně ve chvílích, kdy měl biatlon vysvětlovat nepříjemné věci.

Koukalová například na vyhlášení Sportovce roku odmítla mluvit o svém zdravotním stavu a vyhlídkách na start na olympiádě. Ve chvíli, kdy bylo jasné, že na zimní hry do Pchjongčchangu nepojede, vydala jen tiskové prohlášení a stáhla se do ústraní.

A nyní oznámila konec kariéry v běžném rozhovoru.

Nečekaně, jakoby mimochodem. To je prostě špatně. Koukalová se zařadila do elitní ligy českých sportovců. Patří mezi těžké váhy.

Gabriela s manželem Petrem Koukalem, bývalým reprezentantem v badmintonu.

Ale dovedete si představit, že by Tomáš Rosický na konci podzimu oznámil konec kariéry v jejím stylu? Nebo že by Radek Štěpánek zvěstoval odchod do důchodu na Instagramu? To je pitomost.

Koukalová však vždy byla „trochu mimo“, jak sama říkala. To se potvrdilo, navíc kolem ní není nikdo, kdo by její chování usměrnil.

Škoda.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:57 pondělí 6. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 351
  • 115
  • 46
  • 26
  • 21
  • 20