Rozkol v českém biatlonu: Jak Koukalová rozjela nekonečnou válku

Poslední roky se čeští sportovní nadšenci mohli těšit z velkých biatlonových úspěchů. Medaile přibývaly a z českých biatlonistů šel doslova strach. Vypadalo to, že tým kolem šéftrenéra Ondřeje Rybáře má našlápnuto k dlouhé a úspěšné spolupráci. Jenže teď se zdá, že vše, co se několik let budovalo, se sype jako domeček z karet. A celý rozkol českého biatlonu bezpochyby odstartovala hlavní česká hvězda tohoto sportu Gabriela Koukalová.

Neúčast Gabriely Koukalové na nedávných olympijských hrách byla v jednu chvíli ostře sledovaným tématem. Často se psalo a mluvilo o tom, že hvězdnou biatlonistku na sportovní událost roku nepustila bolavá lýtka.

Sama Koukalová ještě před olympiádou nastínila, že za její zdravotní patálie může do jisté míry i do té doby velebený šéftrenér Ondřej Rybář.

„Je to chronická věc. Jistě je to souhra mnoha okolností. Nechci nikomu sypat popel na hlavu, ale myslím si, že mi k tomu problému výrazně dopomohla změna techniky jízdy na lyžích, o kterou jsem se v posledních dvou letech snažila na základě pokynů, které jsem dostala. Nikdy jsem nebyla přesvědčená, že je to dobře, protože se mi od začátku zdála velmi náročná na chodidla, lýtka a pro závodnici s mou tělesnou konstitucí nevhodná,“ prohlásila před zimními hrami Koukalová v rozhovoru pro Deník Sport.

Jasná palba do vlastních řad. Koukalová své zdravotní patálie v podstatě svedla na trenéra Rybáře, který stál za úspěchy českého biatlonového týmu.

„Pokud si to myslí, je to její myšlenka. Já se k tomu asi vyjadřovat nebudu. Nemyslím si, že je to věc, která by to zásadně ovlivnila. Myslím si, že si musí víc věcí srovnat v hlavě,“ reagoval tehdy na slova Koukalové šéftrenér Rybář.

Ondřej Rybář je uznávaný biatlonový trenér.

K Rybářovi se Koukalová vrátila i teď, když poskytla velice otevřený rozhovor magazínu Glanc, ve kterém přiznala, jak těžkým obdobím si prošla.

„Ondrovi vděčím za strašně moc. Mám ho ráda, ať se stalo, co se stalo. Je geniální trenér. Trenérů, kteří dokážou trénovat jednoho člověka, jsou zástupy, ale trenér, který dokáže vytrénovat celou úspěšnou generaci, to je rarita. Média celou tu věc s mým vyjádřením trochu převrátila a to celému příběhu nepomohlo. S Ondrou jsme v minimálním kontaktu,“ vysvětluje Koukalová.

I přestože to původně vypadalo, že se Koukalová snaží svému bývalému šéfovi skrz média skoro i omluvit za své ne úplně taktní prohlášení, tak opět ukázala, že Rybáře z neúčasti na olympiádě v Pchjongčchangu nadále částečně viní.

„Podle fyzioterapeutů se mé tělo opravdu nesrovnalo se změnou techniky. Mám od mala problém s achilovkami, po změně stylu se namáhalo tohle mé slabé místo ještě víc. Stala se z toho bolest chronická. Odborníci říkali, že jediným lékem je dát tělu větší pauzu, že se to srovná, když budu trpělivá. Ale týmu a trenérům se nelíbilo, že bych měla mít volno, když je olympijská sezona. Nelíbilo se to ani mně. Zkoušela jsem to dál, jela přes závit. Jenže to bolelo čím dál víc,“ říká.

Gabriela Koukalová si nedávno vylila své srdce.

A pálit do svých bývalých kolegů začala Koukalová znovu: „Nejvíc smutná jsem byla z reakcí některých lidí. Odvrátili se ode mě i ti, o kterých jsem si myslela, že jim na mně záleží. Jenže to asi platilo jen, dokud se mi dařilo. Nikomu to nevyčítám, jen mě to strašně mrzí. Je to bolestná zkušenost, hrozně mě to ranilo a mám to v sobě dodnes. Týká se to nejen týmu, ale i dalších lidí kolem. Jako bych byla nějaká věc, když jsem přestala fungovat, tak mě odložili. Zpátečku dali i lidi, se kterými jsem si myslela, že máme fakt pevné vztahy. Ale i tohle je asi potřeba zažít a něco se z toho naučit.“

Zvláštní je, že nedlouho po uveřejnění výše zmíněného rozhovoru s Gabrielou Koukalovou oficiálně skončil v pozici šéftrenéra biatlonového týmu již probíraný Ondřej Rybář.

Ondřej Rybář ve středu ohlásil svůj konec na pozici šéftrenéra.

Devětatřicetiletý rodák z Turnova se chce prý věnovat své rodině, což ostatně říkal už po olympijských hrách 2014 v Soči. Rybář ale naznačil, že dost možná bude v trénování i pokračovat. 

„Uvidíme, kam mě vítr zanese,“ řekl novinářům a poté dodal: „Myslím, že je čas na rodinu, protože děti rostou a rostou sakra rychle. Nejsem schopen cestovat po světě, když mi doma vyrůstají.“

Příběh Rybáře a Koukalové tak končí dost nešťastně. Zdá se, že duo, které za posledních několik let zaznamenalo mnoho sportovních úspěchů, se rozchází ve zlém. I z některých Rybářových vyjádření lze poznat, že ho takový konec stále trápí.

„Gabču mám rád, strašně si jí cením jako osoby, nejen jako sportovkyně. Mrzí mě, jak to skončilo, že to teď vypadá, že všechno bylo špatně,“ řekl ke svému konci.

Ondřej Rybář coby šéftrenér české biatlonové reprezentace skončil.

Je možné, že stejně jako Rybář oznámí brzy svůj konec i sama Koukalová. 

Biatlonová legenda, která se pod vedením právě Rybáře stala mistryní světa, získala stříbro na olympiádě v Soči a ještě opanovala Světový pohár, o své budoucnosti dost mlží. Z některých jejích slov navíc vyplývá, jako by už neměla chuť dále závodit.

„Od chvíle, co jsem se rozhodla, že letošní sezonu neodzávodím, se ze mě odvalil obrovský balvan. Konečně se můžu pořádně nadechnout. Před časem jsem měla obrovské fleky na kůži, vůbec jsem nevěděla, co to je. Byla jsem na kožním, dali mi masti… Ale po tom rozhodnutí mám najednou pleť jako mimino,“ říká Koukalová a naznačuje, že bez biatlonu se cítí jaksi lépe.

Famózní éra, ve které se duo Rybář–Koukalová radovalo z mnoha úspěchů, je už pryč. Čeká nás nová éra českého biatlonu, která bude alespoň z poloviny tak úspěšná jako ta předešlá?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:49 pátek 20. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 31
  • 21
  • 13
  • 10
  • 9
  • 8