Straka hodnotí české kluby v Evropské lize: Špatná Sparta, slávista Zima je poklad

Tři české fotbalové kluby nastoupily ve čtvrtek k zápasům v Evropské lize. Jediná Slavia dokázala bodovat, když s velkou dávkou štěstí porazila na domácím stadionu přední německý celek Bayer Leverkusen. „Je ale vidět, že Leverkusen má trochu jiné cíle než Evropskou ligu,“ říká bývalý trenér Slavie či Sparty František Straka, který tak poukazuje na to, že německý mančaft proti Slavii nastoupil v obměněné sestavě. Jak se Straka dívá na výkony Sparty a co říká na slávistický supertalent Davida Zimu?

Po senzačním vítězství nad belgickým Gentem si Slovan Liberec přivezl domů pod Ještěd pětigólový debakl ze Srbska, kde padl s tamní Crvenou zvezdou Bělehrad.

„To je tvrdá realita, kvalitativně je Crvena zvezda úplně jinde než Liberec. Ale už jenom to, že Slovan může hrát základní skupinu, je super,“ řekl Expresu zkušený český trenér František Straka.

Nejvíce Straku z českých týmů zklamala jeho milovaná Sparta, která padla 0:3 na hřišti slavného AC Milán. Nikdo asi nečekal, že by Letenští italského giganta na San Siru snad porazili, ale výkon, jímž se svěřenci kouče Kotala prezentovali, měl do ideálu na míle daleko.

„Sparta je pro mě zklamání, ale na druhou stranu se ani nedivím. V té situaci, že nehrajeme, a ostatní týmy své soutěže hrají a jsou v rytmu, to je strašně znát. Když prohráli první zápas 1:4 s Lille, nebyl to špatný výkon, ale včera to dobré nebylo a nebude to stačit,“ myslí si Straka, který naráží na fakt, že nejvyšší česká fotbalová liga je kvůli šíření koronaviru pozastavena, ale jiné evropské soutěže běží nadále.

Libor Kozák Spartě na San Siru nepomohl.

Radost ale Strakovi udělala pražská Slavia, která dokázala na domácí půdě porazit přední německý klub Bayer Leverkusen 1:0. Nutno dodat, že parta kolem kapitána Jana Bořila měla velké štěstí a podle Straky hrály roli i jiné faktory.

„Bylo to vydřené a vybojované vítězství, pomohla jim ta červená karta. Leverkusen ale nastoupil asi s osmi novými hráči, je vidět, že ten klub má jiné cíle než Evropskou ligu, a šanci tak dostali jiní kluci. Ty tři body se ale počítají, je to hrozně důležité pro psychiku. Je dobře, že alespoň jeden český tým vyhrál, jinak by to byla dost tristní situace pro nás všechny,“ říká Straka.

Podle kouče, který v jednom zápase vedl i reprezentační výběr, má nejblíže k postupu Slavia. „Liberec je ale také neustále ve hře. Sparta? Ta musí zabrat, tam je situace kritická. Další zápas ukáže, jestli na to Sparta vůbec má,“ míní.

Zima? Poklad a introvert s obřím sebevědomím

Jestli někdo konkrétně Františka Straku ve čtvrtek zaujal, pak to byl slávistický stoper David Zima. 

Ten v listopadu oslaví své 20. narozeniny, na hřišti si ale počínal jako zkušený mazák a měl blízko ke vstřelení branky. 

David Zima v zápase proti německému Leverkusenu zahrál skvěle.

Když před několika měsíci přicházel do Slavie za velké peníze z olomouckého béčka, mnozí si klepali na čelo, dnes už je ale jisté, že v něm má klub z Vršovic hotový poklad.

„Líbí se mi jedna věc, že když tu šanci dostane, dokáže ji čapnout za pačesy. On o tom moc nepřemýšlí, je to introvert a má obří sebevědomí. Je to obrovský příslib českého fotbalu a přeji si, aby mu to vydrželo a zlepšoval se dále,“ řekl k Zimovi František Straka.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:30 neděle 28. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 32
  • 22
  • 22
  • 21
  • 18
  • 17