Straka o MS v Kataru: Je to nesmysl, jde jen o byznys! Zákaz duhových pásek nechápu

V neděli odstartovalo fotbalové mistrovství světa v Kataru. Poprvé v historii se šampionát odehrává v ryze muslimské zemi. Kromě příšerných podmínek ve fanouškovské vesnici, která připomíná spíše uprchlický tábor, se hodně řeší také údajná snaha tamních šejků o uplácení rozhodčích i přísný zákaz duhových kapitánských pásek. „Tohle absolutně nechápu. Hráči si to odsouhlasili, a nakonec nejenže by měli platit pokutu, ale ještě aby padaly žluté karty? To je na mě moc,“ kroutí hlavou trenér František Straka (64), který pak Expresu vysvětlil, proč byl podle něj špatný nápad uspořádat světový šampionát v Kataru.

Fotbalový šampionát v Kataru odstartoval zápasem domácích proti favorizovanému Ekvádoru. Před utkáním se po sociálních sítích šířily zprávy, že místní šejkové budou chtít „finančně motivovat“ rozhodčí, či dokonce hráče soupeřů, aby Katar hravě zvítězil. To se ale nakonec nestalo a Katařané padli 0:2.

„Za mě průměrné utkání. Vyhrál favorit, jak jsme očekávali. Od Kataru jsem ale čekal daleko více. Ty prognózy byly hodně solidní, ale nakonec rozdíl v kvalitě byl veliký,“ okomentoval pro Expres.cz úvodní klání turnaje trenér František Straka, k němuž se také dostaly zprávy o údajném uplácení.

„Četl jsem to dokonce v německých novinách. Něco se psalo, ale v zápase vše proběhlo korektně a ukázalo se, že to byly naštěstí jen blafy,“ dodává bývalý kouč Sparty, Slavie či Teplic.

Straka patří mezi ty, kteří od začátku kritizovali, že se turnaj bude pořádat v Kataru.

„Nelíbí se mi, že se to hraje mezi sezonou. Ať si každý říká, co chce, ale já to vůbec neuznávám. Má to být vrchol celého ročníku. Je to pro hráče nepříjemné, a jestli někdo říká, že hráči jsou vytížení stejně, jako by to bylo po sezoně, já na to mám úplně jiný názor. Z mého pohledu to byl ale pouze byznys FIFA, která o všem rozhoduje. Je tam řada věcí, co se mi nelíbí. Například ohledně těch duhových kapitánských pásek,“ rozpovídal se Straka.

Kapitán Anglie Harry Kane s duhovou páskou

Zákaz duhových pásek? Nechápu, to je na mě moc!

Známému trenérovi se například vůbec nelíbí, že FIFA před turnajem zakázala kapitánům nastoupit s duhovou páskou a nápisem „One Love“ na podporu LGBT komunity. Pokud některý z hráčů tento zákaz poruší, dostane okamžitě žlutou kartu.

Startovat s duhovou páskou plánovali například kapitáni Anglie, Nizozemska či Německa.

„Hráči si to odsouhlasili s tím, že jde o lidská práva, a nakonec nejenže by za to měli platit pokutu, ale ještě mají padat žluté karty? To absolutně nechápu! To je na mě moc,“ tvrdí Straka, který v rozhovoru s redaktorem Expresu také okomentoval podmínky ve fanouškovské vesnici.

„Slyšel jsem, že fanoušci žijí v kontejnerech. Ať si o tom každý udělá svůj obrázek. Je to také o tom, že Katar se chce představit jako země, která udělá skvělý turnaj. Je to projekt, za kterým je hodně práce, stadiony jsou skvěle vybavené, ale na úkor čeho? To je obrovský otazník,“ říká zkušený kouč.

Šampionát v KLDR? Infantina nemůžeme brát vážně

Prezident FIFA Gianni Infantino v jednom z nedávných rozhovorů prohlásil, že není nereálné uspořádat v budoucnosti mistrovství v KLDR. To byl podle Straky další úlet tohoto ostře kritizovaného Švýcara.

„Za tu jeho poslední předturnajovou tiskovku ho zahraniční tisk sepsul, že to byl totální trapas, a já s tím absolutně souhlasím. Nevím, jestli jeho prohlášení máme brát vůbec vážně, a nevím, zdali momentální prezident FIFA je vůbec schopen vést celosvětově fotbal. Všichni o tom pochybují,“ nechal se slyšet František Straka.

Co se týče toho, komu Straka bude letos fandit, nikoho nejspíše nepřekvapí, že drží palce Němcům. V Německu totiž strávil nejlepší roky své hráčské kariéry a pro tamní fanoušky je stále ikonou.

„U mě je to jasné, budu fandit Němcům, i když nejsou podle mě zrovna favoritem na titul. Oni jsou ale turnajový mančaft. Začnou nic moc, ale čím déle jsou v turnaji, jsou pak lepší. Největším favoritem je za mě ale Brazílie, ta tam má skvělý tým,“ odhaduje Straka.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 úterý 21. března 2023. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 21
  • 21
  • 17
  • 10
  • 7