Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Srdíčko, politika a tataráček! Příběh nejkontroverznějšího kouče Straky

    Nejkontroverznější trenér Straka je zpět! | foto: Profimedia.cz

    Franz se vrátí! Tuto větu fotbalový trenér František Straka (60) říkal poté, co musel na konci roku 2004 odejít z milované Sparty. Teď se skutečně vrací. Sice ne na Letnou, ale do nejvyšší české soutěže, kde trénoval naposledy Příbram před dlouhými šesti lety. Straka se upsal Karviné a úkol je jasný: udržet tým v první lize! Podle toho, jak na comeback reagují fotbaloví fanoušci na sociálních sítích, je zřejmé, že na Straku tu lidé nezapomněli. A proč by také měli? Pojďme si připomenout, proč je Straka patrně tím nejkontroverznějším českým koučem a jakýkoliv jeho krok bude vždy budit rozporuplné emoce.

    Rodák z Českých Budějovic František Straka ještě jako hráč zažil kariéru, kterou by mu mnozí mohli závidět. Devět let hrál za milovanou Spartu a odehrál za ni přes 200 zápasů. Dokázal se prosadit i v Německu, kde na něj fanoušci dodnes vzpomínají.

    Jeho trenérská kariéra začala v roce 2000, kdy byl hrajícím trenérem německého třetiligového týmu Wuppertaler SV. Brzy ale dostal laso z prvoligových Teplic, nejprve jako asistent zkušeného Františka Cipra. Po jeho odchodu se ale ze Straky stal hlavní trenér a začala velká show.

    S Teplicemi hrál Straka velmi atraktivní fotbal a rychle se stal žhavým zbožím mezi ligovými trenéry. Navíc působil jako svěží vánek v českém fotbalu. On sám mocně toužil po tom, aby si ho jednou vybrala pražská Sparta, to se také nakonec stalo.

    Na Letnou Straka zamířil na jaře 2004, a přestože jeho angažmá ve Spartě netrvalo ani rok, rozhodně ho nelze hodnotit jako neúspěšné.

    Spartu nakopl a dostal ji do základní skupiny Ligy mistrů. To se po Strakovi žádnému jinému kouči už nepovedlo. Sparta pod jeho vedením dominovala v lize a dařilo se jí i v evropských pohárech. 

    Straka se dlouhé roky bil do prsou, jaký je sparťan.

    I tak ale od tehdejšího nového majitele Sparty Daniela Křetínského dostal padáka. Straka dodnes nechápe, proč ho musel nahradit u fanoušků velmi neoblíbený Jaroslav Hřebík.

    Straka se ve Spartě také proslavil tím, že svým hráčům před derby s pražskou Slavií rád servíroval tatarský biftek ve tvaru slávistické hvězdy. Chtěl je tím nabudit.

    Šaškárna s Plzní

    Kdo si myslel, že po vyhazovu ze Sparty bude Straka ztracený, hluboce se mýlil. Energický a výstřední kouč dostal nabídku z Plzně, která tehdy bojovala o udržení. 

    Západočechy Straka v nejvyšší soutěži dokázal udržet i díky pochybnému poslednímu zápasu na Letné, kdy hosté z Plzně vyhráli 3:1 a fotbalovými kuloáry se šířily spekulace, že to sparťané svému bývalému kouči „pustili“. 

    Straku a jeho vítězství oslavovali i fanoušci Sparty, kterým nevadilo, že jejich klub utrpěl ponižující debakl od výrazně slabšího soupeře. 

    Zajímavé je, že o pár let později se z Plzně stal velký rival Sparty a také nejúspěšnější český klub posledních let. Došlo by k tomu, kdyby je Straka tehdy za podivných okolností nezachránil?

    Snaha stát se poslancem

    V roce 2006 Straka také vstoupil do politiky. Objevil se jako kandidát pro volby do Poslanecké sněmovny. Kandidoval za KDU-ČSL jako její lídr v Karlovarském kraji. Úspěšný politik se ze Straky nestal, ale proslavil se svým výrokem o Vietnamcích, které v Otázkách Václava Moravce nazval nešvarem.

    „Je nesmírně důležité, abychom udrželi v kraji naše podnikatele. Abychom tenhle nešvar, který tady je, včetně toho, co bylo jmenováno: Vietnamci a tak dále, aby to u nás nebylo, aby to zmizelo,“ řekl tehdy Straka.

    Tři roky poté se Straka stal na jeden zápas trenérem české reprezentace. Odtrénoval přátelský duel s Maltou a svůj tým dovedl k výhře 1:0. Může se tak pyšnit něčím neuvěřitelným. Jako kouč nároďáku má stoprocentní bilanci!

    Sešívaný sparťan

    Naprostý zvrat v jeho kariéře přišel v říjnu 2011, kdy tento kovaný sparťan po několika zahraničních štacích přijal nabídku Slavie, která se zmítala v obří krizi.

    „Je to profesní záležitost, jsem stále sparťan,“ vysvětloval tehdy Straka.

    Jednalo se o jeden z nejpřekvapivějších přestupů v české fotbalové historii. Straka se dlouhé roky bil do prsou, jak velký je sparťan a jak klub z Letné miluje. Pak najednou zčistajasna sáhl po nabídce největšího rivala.

    František Straka coby kouč pražské Slavie

    Fanoušci Sparty s ním nadobro skončili. Ti slávističtí zase pořádali obří protesty a několikrát navštívili i jeho dům. Straka si v Edenu prošel obrovským peklem. Nakonec po několika měsících svým nadřízeným oznámil, že prostě musí skončit, protože už se bojí i o svou rodinu. 

    Angažmá ve Slavii Straku připravilo o jeho pověst zarytého srdcaře. Sám přiznává, že dveře v milované Spartě má nejspíše nadobro zavřené a působení u rivala bylo chybou, kterou by už nikdy neudělal.

    Někteří fanoušci Sparty Strakovi odpustili, jiní mu zradu neprominou do konce života.

    Libanon, můj druhý domov

    Po Slavii trénoval Straka v české lize už pouze Příbram a poté začala jeho velká zahraniční mise. Chvíli se mihl ve Slovanu Bratislava, poté zamířil do Egypta a do Libanonu. Angažmá v exotických krajinách si nedávno v rozhovoru pro Expres.cz Straka velmi pochvaloval. Libanon prohlásil za svůj druhý domov.

    Takto Straka pobláznil Libanon.

    Jenže nedávno přišel konec jednoho z jeho nejpovedenějších angažmá. 

    „Nedohodli jsme se na dalším pokračování. Neshodli jsme se na podmínkách, které jsem měl ve smlouvě. Vracím se do Česka. Jsem teď volný,“ řekl nám loni v srpnu Straka.

    Na sociálních sítích se tehdy objevovaly názory, že kdo ho angažuje, je sebevrah. Tím „sebevrahem“ se půl roku poté stala Karviná, jíž nezbývá než věřit v kouzlo, které Straku po celou jeho kariéru provází. 

    Kouzlo jakéhosi motivátora a nabuzovače, který donutí skleslé hráče bez sebevědomí zase věřit ve své schopnosti a – jak se fotbalovou hantýrkou říká – žrát trávu.

    František Straka se vrací do české nejvyšší soutěže. Povede Karvinou.

    Třeba se Karviné její risk se Strakou nevyplatí. Je ale jisté, že s Franzem, jak si Straka rád říká, bude velká zábava.

    Nejen během zápasů, ale i na pozápasových tiskovkách. Je to totiž velký hláškař. Mezi jeho nejslavnější bonmoty patří například jeho názor na homosexuály. 

    „Jsou to osoby jiného pohlavního styku,“ pravil v minulosti Straka, který tím rozhodil jistě nejednoho sexuologa.

    Dočkáme se podobných kousků i teď, když je Straka o poznání starší a zkušenější?

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 čtvrtek 11. července 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      79
    • Haha
      25
    • Trapas
      25
    • Sladký
      19
    • Cože
      16
    • Tvl
      16