Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Díky koronaviru je fotbal zase normální! Rozhovor s trenérem Strakou

    Ještě nedávno fotbalový trenér František Straka (62) vybízel na sociální síti k mobilizaci všech sparťanů. Extrémně ho znepokojovaly zoufalé výsledky letenského souboru. Stačila ale několikaměsíční léčba koučem Václavem Kotalem (67) a Sparta zase budí respekt, což „Franze“ jakožto velkého sparťanského srdcaře nesmírně těší. Čím podle Straky koronavirus pomohl světovému fotbalu?

    Sparta se po sérii výher vyšvihla na třetí místo a vypadá to, že dávno zpackanou sezonu nakonec zakončí poměrně důstojně. Co říkáte na zlepšení, které Letenští zaznamenali poté, co se lavičky ujal zkušený trenér Václav Kotal?

    Jsem rád, že se nálada, ale i herní projev výrazně zlepšil. K tomu přispívá několik faktorů, jako například ustálení sestavy a důvěra k hráčům. Z toho pramení, že oni dokážou zápasy vyhrávat, nedělají už individuální chyby a je na hráčích znát, že sebevědomí se jim posunulo úplně někam jinam.

    Jak si vysvětlujete to, že bývalý trenér Václav Jílek, do něhož vedení vkládalo velké naděje, se stejným mančaftem uspět nedokázal a nepodařilo se mu ani najít osu mužstva?

    Nechci hodnotit pana Jílka, mohu říct ale to, co si myslím. Základem je ustálení sestavy. Když dochází k velké rotaci hráčů, má to negativní vliv. Když se nějaký zápas nepovede, hráč by si i tak měl zasloužit další šanci ukázat, jestli na to má. Byl také problém, kdo sestavu tehdy dělal. O tom pochybuji, protože možná pan Jílek by mančaft dělal jinak.

    Myslíte, že do tvorby sestavy mluvil majitel Daniel Křetínský? O něm se často tvrdí, že fušuje trenérům do řemesla...

    To jste řekl vy. Já si můžu myslet, co chci, sestava je teď ale úplně jiná. Mančaft působí daleko více sebevědomým dojmem. Ze Sparty začíná jít zase strach.

    Hodně se v posledních dnech řeší budoucnost konkrétních opor Sparty, protože jim po sezoně končí kontrakt. Začneme gabonským středopolařem Kangou. Měl by podle vás zůstat?

    Už jsem jasně řekl, že si umím představit, aby Kanga hrál dál za Spartu nadále v kombinaci s Dočkalem. Oba jsou to rozdíloví hráči, dokážou dát hře rytmus, jsou to vůdci. Za Kangu hovoří i statistiky a čísla. 

    Sparťan Guélor Kanga je skvělý hráč, ale také složitá osobnost.

    Druhou oporou, jejíž budoucnost na Letné je nejistá, je stoper Dávid Hancko. Začátek neměl ideální, ale teď je pro trenéra Kotala naprosto stěžejním hráčem.

    Sparta ho přiváděla jako levého beka, ne jako stopera. Je zásadní, aby trenér určil, kde bude hrát, ne aby střídal pozice. Projevilo se to na jeho výkonech. Teď ale ukazuje, že je to velice inteligentní a dobrý hráč. Dokáže číst hru, vyvést míč a je to i dobrý hlavičkář. Funguje spojení se Štetinou, který je úplně jiný typ než on. Ten dokáže tou svou buldočí vitalitou do toho pořádně zajet. Začíná to mezi nimi fungovat, pomáhá jim ale i to, že celý mančaft pomáhá v defenzivě. Je to velice schopný hráč. Patří ale Fiorentině. Nevím teď, jestli tam je nějaká výstupní klauzule.

    Ano, je. Mluví se o 5 milionech eur (133 milionů korun), což by z Hancka udělalo suverénně nejdražšího hráče ligy. Má podle vás takovou cenu?

    Těch 133 milionů, to je pěkná darda! Je otázka, jestli pan Křetínský je schopný to zaplatit. Je to dobrý hráč, ale tohle už je pořádný ranec. Hlavně po té koronavirové krizi. Když se podíváme na všechny evropské kluby, všude se šetří a všichni z toho mají hlavu v pejru. Vše bylo nastavené nesmyslným způsobem, hráči byli předražení, platy měli příliš vysoké. 

    Dávid Hancko v dresu pražské Sparty

    Sport je sport, ne blázinec. Koronavirus pomohl

    Z vašich slov mám pocit, že podle vás fotbalu všeobecně koronavirová krize v mnohém prospěla. Například v tom, že ceny hráčů po celém světě šly rapidně dolů. Je to tak?

    Ano. Jsou určité hranice, které by měly být zavedené. Za nás měli hráči určité platové stropy. Kam se to posunulo dnes, je úplné šílenství. To samé s odstupným za hráče. Sport by měl zůstat sportem a neměl by se z toho dělat takový blázinec jako poslední dobu.

    Takže jste pro zavedení platových stropů, jako tomu je například v hokejové NHL?

    Stoprocentně! To samé, i co se týče částek, za které by měli hráči přestupovat.

    Můžete být konkrétní? Jaký by podle vás měl být maximální plat hráče v české lize?

    Jedna věc je, když kopete za Slavii, Spartu, Plzeň, druhá věc je, když hrajete v Příbrami či Karviné. V Německu jsou také hráči Bayernu, kteří berou takový plat, a třeba ve Freiburgu berou zase méně. Nechci se nikoho dotknout, ale záleží na tom brandu a na klubu. Chcete si koupit mercedes? Tak si ho kupte. Chcete fiat? Tak si kupte fiat. 

    Pojďme pryč od aut. Blíží se léto a mnoho Čechů řeší, kam letos po koronavirové krizi vyrazit za sluníčkem. Co doporučuje František Straka? Pojedete se ženou k moři?

    U nás je tak krásně! Když už bychom s paní někam měli jet, milujeme hory v létě. Vy byste jel na hory v zimě, když je tam zima? Dvakrát si sjedete kopec, jste zmrzlí jako rampouch, a co dál? Takhle si to krásně vyšlápnete na boudu, dáte si pivo, to je nádhera. Pak jdete zase zpátky...

    A máte nějakou oblíbenou destinaci, ať už v Čechách, nebo v zahraničí, kterou byste čtenářům Expresu doporučil?

    Pocházím z jižních Čech, takže miluji Šumavu, dlouho jsem tam nebyl. Nevím, jestli se tam letos dostanu. Máme také moc rádi Tyrolsko, kdybychom se tedy rozhodli pro zahraniční dovolenou, bude to Tyrolsko. Kdyby to bylo u nás, nechám to otevřené, kam nás to zavede. Každopádně pojedeme na Hlubokou za Karlem Váchou (bývalý hráč Slavie či Českých Budějovic, pozn. red.), on potřebuje vycvičit v tenise. Pak asi pojedeme na Českokrumlovsko, na Lipno, tam je taky krásně.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 26. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      59
    • Sladký
      53
    • Trapas
      51
    • Tvl
      49
    • Cože
      48
    • Haha
      45