Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Příběh Františka Rajtorala: Zničila ho rakovina duše, rozchod i hazard

    František Rajtoral se oběsil. Fotbalistu k tomu dohnaly deprese. | foto: Profimedia.cz

    Deprese, vyhoření, strach z lidí. Deprese zabily dalšího sportovce, byť si o nich lidé říkají, že musí být odolní. Fotbalista František Rajtoral se oběsil - a zakončil tak svůj letitý boj s hnusnou nemocí.

    Někdejší tiskový mluvčí Baníku Ostrava, klubu, kde František Rajtoral nakopl svoji velmi dobrou kariéru, napsal na Facebook: „R. I. P., Rajty. Bohužel, jsou zprávy, které nepřekvapí. Snad už má Franta klid...”

    Byla to reakce na fotbalistovu sebevraždu. Rajtoral, který odehrál za českou reprezentaci čtrnáct zápasů, se oběsil ve svém bytě v Turecku, kde poslední sezonu působil. V březnu mu bylo jedenatřicet let.

    Smutnou zprávu potvrdila i Viktoria Plzeň, kde strávil nejlepší roky kariéry. Zahrál si s ní Ligu mistrů, slavil mistrovské tituly. Na jejím oficiálním twitterovém účtu se objevila slova: „Franto, budeš nám chybět. Celá viktoriánská rodina truchlí, fotbal jde zcela stranou...”

    Právě s Baníkem a Plzní se pojí Rajtoralova kariéra. Jenže také největší překážky, které musel obránce překonat. Už v roce 2008 mu lékaři podle oficiálních informací diagnostikovali únavový syndrom.

    Jenže bylo to trochu jinak, jeho stav byl ještě horší. Hráč trpěl vyhořením, přepadaly ho deprese. Měl problémy s kontaktem s lidmi, což je při profesi fotbalisty značný problém. Uzavíral se do sebe, nekomunikoval.

    František Rajtoral se oběsil ve svém bytě v Turecku.

    Z první ataku nemoci se dostal, bojoval, začal věřit. Na pravou paži si nechal vytetovat Pannu Marii.

    „Sáhl jsem si na dno. Když jsem s tou nemocí bojoval, na fotbal jsem moc nemyslel. Šlo mi jen o to, abych se dal zdravotně do kupy. Od té doby to v sobě mám nastavené tak, že mě jen těžko něco může rozhodit,” tvrdil Rajtoral.

    Jenže nebylo to tak, deprese se vrátily i v době, kdy působil v Plzni. Problémy měl především na podzim roku 2014.

    „Když mě to podruhé postihlo, dokonce jsem přemýšlel, že skončím s fotbalem. I taková možnost tam byla. Lidé, co normálně pracují, končí na invalidních důchodech,” vyprávěl po návratu.

    Rozchod s přítelkyní Petrou Františka Rajtorala velmi zasáhl.

    Vedle toho řešil Rajtoral další velký problém. Podobně jako mnoho dalších fotbalistů podlehl hazardu, z nějž se měl podle informací serveru iSport i léčit. Přesto všechno se pořád vracel do hry, pořád se rval o místo v plzeňském mužstvu.

    Řeči o únavovém syndromu však byly zkrátka jen zástěrkou. Baník i Plzeň chtěly fotbalistu bránit před vnějšími vlivy. Při jeho povaze to bylo pochopitelné. Rajtoral nebyl žádný sebejistý haur. To nakonec potvrdil i prezident klubu Gaziantepspor, kde hráč kopal. „Nechápu, proč to udělal. Patřil mezi nejtišší hráče v týmu, vždycky se jen usmíval. Nevím o tom, že by měl nějaké problémy,” prohlásil boss Ibrahim Kizil.

    Právě při angažmá v Turecku však Rajtoralovy trable vyvrcholily. Dál ho ničil rozchod s dlouholetou přítelkyní Petrou, hosteskou a Miss Příbramska z roku 2013. Slečna po Rajtoralově smrti zareagovala na Instagramu. Ke společné fotce přidala vzkaz: „Navždy v srdci.”

    Z tureckého týmu navíc na podzim odešel Daniel Kolář, druhý Čech a dlouholetý Rajtoralův spoluhráč z Plzně. Rajtoral ke všemu odmítal léčbu.

    To vše ho dohnalo.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:01 úterý 22. srpna 2017. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      61
    • Trapas
      27
    • Haha
      21
    • Super
      20
    • Cože
      19
    • Sladký
      15