Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ligový Expres: Jak jájínek Csaplár obral Plzeň a chystal se do hrobu

    Sparta i Slavia mu tleskají. V neděli totiž obral Plzeň, jejich konkurenta v boji o titul. Zbytek ligy se baví naivně zábavným fotbalem jeho mančaftu a také jeho rozjímáním o fotbale. Trenér Příbrami Josef Csaplár je vskutku nevšední muž. Ligový Expres ho proto nemohl opomenout.

    Do českého fotbalu přinesl slovo „jájismus“. Začal ho používat v době, kdy společně s dalším fotbalovým superglosátorem Ladislavem Škorpilem vyhrál v roce 2002 nečekaně ligu s Libercem.

    Kouč Josef Csaplár slaví bod v Plzni se střídajícím Petrem Pejšou.

    Josef Csaplár tehdy říkal, že tenhle životní postoj nesnáší – a později mnohokrát zopakoval: „Já nejsem jájínek, i když to o mně všichni říkají.“

    Je. Často (většinou), když mluví o svém týmu, říká: „Já nikdy nehraju na 0:0. Já jsem tam vyhrál…“

    Ale to nevadí.

    Csaplár totiž vnáší do české nudy rozruch. Vemte si jen tuto sezonu. Příbram jako nováček oslnila ligu zajímavým fotbalem. Vše dopředu, to je mantra jejího trenéra. Občas je to naivní, ale tak to má být. Tak se hraje venku, kde je fotbal zábava.

    Klub ze středu Čech zaujal – a jako bonus prodal mladíka Jana Matouška do Slavie. Dostal čtyřicet milionů, a pak ještě pár k tomu, protože pustil novou naději do Prahy dřív než v zimě, jak bylo původně domluveno.

    Plzeň dostává gól od Příbrami, skóruje Antonín Fantiš.

    Pak však přišlo období, kdy tým spadl do deprese. Tři zápasy, nula bodů, patnáct inkasovaných branek. Bída.

    Csaplár? Situaci se postavil po svém. A to i nadávkám, které k němu poslali po domácí prohře 0:3 se Slováckem vlastní fanoušci.

    „Řada lidí by chtěla vidět zhrouceného Csaplára, ale to nikdy neuvidíte. Jsme na lodi, plujeme, je bouřka, vichřice a já nebudu kapitán, který bude říkat: Ty vole, nám nedali dostatek záchranných člunů, máme starý lana, já chtěl námořníky z Buenos Aires a oni mi je dali z Jakarty. To by se se mnou nikdo dobře necítil. Pro mě je to challenge, výzva. Máme problém a pojďme ho řešit. Nervy neztrácím a na hráče nikdy nic svádět nebudu. Cokoliv jiného považuji za neprofesionální a neřemeslné,“ řekl.

    To je celý on. Neuhýbá.

    Příbramští slaví gól v Plzni, nakonec uhráli šokující remízu.

    Potvrdil to i za týden. Tuto neděli dorazil s týmem do Plzně. Hned po Realu…

    Sice tady nevyhrál 5:0 jako slovutné mužstvo z Madridu v Lize mistrů, ale výsledek byl podobně šokující. Nikdo nečekal, že Příbram okrade Viktorii. Přesto uhrála sladkou remízu 1:1.

    Csaplár poté perlil na tiskovce, stejně jako jeho hráči na trávníku. Dostal například otázku, zda se na Plzni projevil fakt že po Realu hrál s bezejmennou Příbramí.

    Trenér Plzně Pavel Vrba těžko nesl průběh zápasu s Příbramí.

    Neurazil se ani trochu: „Naši kvalitu klidně snížit můžete, my opravdu nejsme Real Madrid, přestože se tak snažíme hrát. I když jsme teda spíš obdivovatelé Barcelony. Mně to nevadí. Určitě je hrát proti Příbrami rozdíl.“

    Jenže pak přišlo něco, co málokdo čekal. Csaplár se pustil do filozofování o svém pokračování na trenérském postu v Příbrami.

    „Myslím si, že můj čas v Příbrami se asi naplňuje. Třeba jsem chtěl v Plzni hezkou tečku,“ pronesl jen tak mimochodem.

    Proboha proč teď? Proč ne po náložích, co jeho tým dostal v minulých týdnech?

    To je prostě celý Csaplár. Žije stylem: Pořád se něco děje.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:30 úterý 12. března 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      5
    • Haha
      5
    • Sladký
      5
    • Tvl
      5
    • Cože
      3
    • Trapas
      3