Černý čtvrtek českého fotbalu. Je to náhoda? To fakt ne...

Tři české týmy skončily v rozmezí dvou hodin pro celý rok v pohárech. Sparta, Plzeň ani Mladá Boleslav neuspěly v předkole Evropské ligy. Čtvrtek byl černý den českého fotbalu, který se však dal čekat.

Ta momentka drsně demonstrovala, jak funguje pražská Sparta, nejslavnější český klub, který se plácá poslední roky v bahně.

Sparťanský trenér Václav Jílek při zápase v Trabzonsporu

Obránce Semih Kaya, jemuž platí 3 miliony měsíčně, si po zápase v Trabzonsporu udělal selfíčko s místními fanoušky. Jasně, je to Turek, bývalý reprezentant, vyhaslá hvězda. Proto je o něj zájem.

Ale proboha, Sparta přece před chvílí prohrála, navíc vypadla z Evropské ligy. Skončila vlastně ještě dřív, než začala. Už potřetí v řadě si na podzim nezahraje skupinu evropského poháru.

Kaya si přesto v klidu dělá selfíčka. Je vidět, jak mu ohromně záleží na blahu klubu, který ho báječně platí. A to nemluvíme o tom, že během svého působení v Praze už mnohokrát předvedl, že do Sparty nepatří. Nemá na ni.

Kaya je však jen jeden příklad za všechny.

Symbolický obrázek. Český obránce ve službách Trabzonsporu Filip Novák pokořil sparťanského gólmana Florina Nitu a bylo rozhodnuto.

V zápasech evropských pohárů se ukazuje, že ač je česká liga dosti složitá na prosazení se, její kvalita není dobrá. Hraje se v ní fotbal, jenž není opakovaně konkurenceschopný.

Samozřejmě, Slavia v minulé sezoně zazářila v Evropské lize, vyřadila ohromně silnou Sevillu. Ale pak vůbec neměla šanci proti Chelsea, byť se jí druhý zápas poměrně povedl. Málokdo si však už nyní pamatuje, že slávisté začali být nebezpeční ve chvíli, když Londýňané vedli v součtu obou utkání už 4:0. Zkrátka, když bylo rozhodnuto.

Loni se neztratila ani Plzeň, jež zázračně postoupila ze skupiny Ligy mistrů do jarní části Evropské ligy. Ale tam už velmi brzy a velmi tvrdě narazila.

O krachu Plzně v Evropské lize v souboji s Antverpami rozhodl Dieumerci Mbokani.

Stejně jako včera.

Proti Antverpám sice byla lepší, dvakrát nastřelila břevno, dostala zápas do prodloužení. V něm však nakonec o postup přišla. „Antverpy si postup nezasloužily,“ čílil se pak střelec dvou branek Michael Krmenčík.

Ano, mluvila z něj frustrace, ale jeho názor je prostě krátkozraký. Ve druhém zápase byla sice Viktoria lepší, ale v prvním jednoznačně horší. Jen klika a výborný výkon gólmana Aleše Hrušky jí udržely naději do odvety.

Plzeňský Michael Krmenčík se sice proti Antverpám dvakrát prosadil, na postup to však nestačilo.

Fakt, že Antverpy dvojboj s Plzní zvládly, není nějak překvapivý. Belgická liga je na vyšší úrovni (ne o parník, to uznejme), což dokumentují i částky, za něž přestupují hráči z jejích klubů do vyšší společnosti, především do Anglie a Itálie.

Podobný případ jako Plzeň je i Sparta. Nikdo se nemůže divit, že ji Trabzonspor zastavil v evropské cestě. V Praze se Turci sice rozjížděli pomalu, hráli první zápas v sezoně, ale na konci udeřili. Doma pak šli za postupem přesvědčivě.

V dresu Sparty nastoupil v Trabzonsporu stoper Uroš Radakovič. Zápas se mu nevyvedl.

Sparta zase může mluvit o novém začátku, nic jiného jí nezbývá. V Evropě už nebude hrát třetí rok po sobě, to je ostuda, ale také logický důsledek úrovně fotbalu v Česku.

Přejít přes předkola evropských soutěží se tuzemským klubům totiž dlouhodobě nedaří. Sparta to nezvládla, jak už bylo řečeno, třikrát v řadě. Mladá Boleslav dokonce sedmkrát, naposledy včera s rumunským FCSB. Neuspěly ani Jablonec či Olomouc.

V roce 2016 to dokázal v Evropské lize Liberec. To je však výjimka.

Veterán Marek Matějovský nesl vyřazení v Evropské lize těžko.

Plzeň od roku 2013, kdy se probila až do Ligy mistrů, uspěla v předkolech jedině na druhý pokus. Tedy nejprve nezvládla boj o Ligu mistrů, poté si napravila reputaci v Evropské lize, v soutěži útěchy.

Tato statistika jasně ukazuje, že krach českých klubů v předkolech není nic překvapivého. Bohužel.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:20 neděle 15. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

  • 43
  • 42
  • 41
  • 39
  • 39
  • 33