Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Stamiliony nestačí. Dannyho parťáci Slavii zklamali

    Portugalec Danny, milionová posila, měl pomoci Slavii do Ligy mistrů. Proti Kypřanům zkolaboval stejně jako celý tým. | foto: iDNES.cz

    Fotbalová Slavia neprorazila zlatou bránu, nepostoupila do exkluzivní Ligy mistrů. V play-off nedala za dva zápasy ani gól kyperské Nikósii. Nákladný projekt nové Slavie se zatím zadrhává.

    Můžeme jim říkat Dannyho parťáci. Podle legendárních filmů, ale také podle jejich hlavní postavy. Zahraniční posily, které v létě Slavia přivedla, aby prošla do Ligy mistrů, se točí kolem Portugalce Dannyho, velkého jména, velkého hráče.

    Jenže tahle parta Slavii k prvnímu velkému úspěchu nepomohla. Ano, pokud tým z Edenu vyhraje českou ligu, do Ligy mistrů postoupí, ale to se uvidí až na jaře příštího roku. Teď je tady aktuální neúspěch.

    Slavia vypadla v play-off s kyperským Apoelem Nikósie, byť si dělala velké naděje na úspěch. Jenže za dva zápasy nedala ani jeden gól, zato Apoel se trefil dvakrát v prvních deseti minutách úvodního utkání. A to mu po pražské odvetě, jež skončila 0:0, stačilo.

    Dannyho parťáci totiž nezabrali. Oni přitom měli být hlavní hybnou silou obměněného týmu. Vždyť Danny pobral bonus 2 miliony eur, k tomu dostal plat milion. Ukrajinec Ruslan Rotaň se za sezonu dostane na 1,5 milionu eur. Turek Halil Altintop je na tom ještě lépe. K nim přibyl ještě šikovný Slovák Miroslav Stoch, jenž rozhodně nehraje zadarmo.

    Slavia navíc vylepšovala kontrakty svým hlavním oporám, například Josefu Hušbauerovi. Musela, protože platy zahraničních akvizicí by mohly nadělat v týmu neplechu.

    Slavia prostě během léta utratila kolem dvou set milionů...

    Trenér Jaroslav Šilhavý bude hrát se Slavií pouze Evropskou ligu.

    Jenže příspěvek nových hráčů v duelech s Apoelem byl marný. Altintop se na hřiště vůbec nedostal. Rotaň udělal v prvním utkání fatální chybu, po níž přišel druhý gól Kypřanů. V odvetě byl neviditelný, kouč Jaroslav Šilhavý ho stáhl ve druhé půli. Stoch se na Kypru hledal, byl v tu chvíli ve Slavii jen nějaké čtyři dny. V odvetě hrál slušně, jenže těsně před půlí se zranil a musel z placu.

    Velký Danny? Jeho hru ovlivnilo zranění kolena. Na Kypru vůbec nenastoupil, v odvetě šel přes bolest, bylo to vidět. A pak selhal v největší šanci Slavie, v naprosté tutovce v prvním poločase.

    „Bylo na něm vidět, že měl výpadek. Zranění kolene ho omezovalo. Chtěl do zápasu jít, říkal, že se cítí dobře. Kdyby byl úplně fit, tak asi předvedl lepší výkon. A možná tu první šanci, to byla tutovka, by proměnil,” odtušil Šilhavý.

    Nulový příspěvek posil byl pro Slavii v boji o Ligu mistrů jedním ze dvou hlavních problémů. Druhým je naprostá bezzubost v koncovce. S nulou na kontě gólů se nedá postoupit.

    Ani v předkole proti Bate Borisov to nebyla žádná hitparáda: doma branka z pokutového kopu, venku hlavička kapitána Milana Škody, jenž, bohužel, nemohl v odvetě proti Apoelu nastoupit kvůli nemoci.

    Není to však jen otázka evropských pohárů. Slavia nedává góly ani doma – v lize za čtyři utkání zapsala pouze tři. Z toho dva z penalty, z jedné naprosto vymyšlené (proti Teplicím) a z jedné mírně diskutabilní (proti Jihlavě).

    Apoel byl mnohem údernější, kvalitnější v řešení ošemetných situací. Také, samozřejmě, typicky jižansky mazaný, když využíval každou chvíli ke zdržování hry či popíchnutí slávistů. To není zrovna fair, jenže Slavia musela s tímhle faktem počítat a nachystat se na něj.

    To se jí nepovedlo, stejně jako načasovat formu posil a útočníků. Proto si zahraje jen Evropskou ligu, soutěž méně úspěšných.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:34 pátek 22. prosince 2017. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      12
    • Sladký
      7
    • Super
      6
    • Haha
      6
    • Cože
      6
    • Tvl
      5