Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Proč se hráči vykašlali na zápas reprezentace? Může za to trenér?

    Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý zjistil, že je mezi základní jedenáctkou a náhradníky propast. | foto: Profimedia.cz

    Ostuda, hrůza. Na hřišti i na tribunách. Po fotbalovém hostině při kvalifikačním vítězství nad Anglií přišla poločasová tryzna v přípravě se Severním Irskem, s nímž nakonec národní mužstvo prohrálo 2:3.

    Po pátku byli za hrdiny. Jako by se vrátily staré dobré časy party kolem Pavla Nedvěda. Čeští fotbalisté nadchli: Porazili Anglii, a to uchvacujícím stylem. Byli lepší, hladoví, zkrátka cool.

    Jenže za tři dny tenhle dojem řádně podupali. Stačilo pětačtyřicet minut naprosté bídy.

    Brankář Jiří Pavlenka inkasoval v první půli duelu se Severním Irskem třikrát.

    „Byl jsem hodně rozčarovaný, šlo o devalvaci výkonu s Anglií,“ řekl po prohře se Severním Irskem, za níž stál hlavně šílený výkon v prvním poločase, trenér Jaroslav Šilhavý.

    „Chyběl nápad, skoro všechno. Mohlo to vypadat, že skoro nevíme, co hrát. Já chtěl rozehrávat zezadu jako ve Slavii, ale po chvíli jsem zjistil, že to nejde. Chyběl pohyb, nabídka. Nebyli jsme aktivní směrem dopředu a soupeř hrál dobře. Udělali jsme chyby, ty góly jsme si dali skoro sami,“ přiznal obránce Ondřej Kúdela.

    To nejsou pěkná slova.

    Jenže jsou trefná.

    Hráči, kteří dostali proti Severním Irům v Praze na poloprázdné Letné šanci, vypadali, že jim vlastně ani nejde o možnost být propříště v sestavě národního mužstva.

    V první půli zápasu se Severním Irskem dostali šanci i Michael Krmenčík, Jiří Pavlenka a Ladislav Krejčí.

    „Určitě jsme si nepředstavovali prohrávat 0:3, to jednoznačně. Informace, které se k nám ze zápasu dostaly, jsou pro nás důležité. V jakém jiném zápase to zkusit, když ne teď,“ vykládal poté Šilhavý.

    Ten zvolil pro utkání jednu možnou cestu.

    Buď mohl tým postavit na pátečních základech, udělat jen pár změn a dál sehrávat sestavu, s níž půjde za měsíc do posledních utkání kvalifikace mistrovství Evropy.

    Nebo mohl dát možnost dalším, aby se předvedli. Tak se zachoval. V základní jedenáctce bylo oproti pátku deset nových jmen.

    Proti Anglii byli v základní sestavě, proti Severnímu Irsku na lavičce: Vladimír Darida, Jakub Brabec, Lukáš Masopust, Vladimír Coufal, Tomáš Souček, Jakub Jankto a Jan Bořil.

    Zůstal pouze záložník Alex Král. Šilhavý tak rozbil principy, na nichž měl hru postavenou. Scházely zásadní postavy: Tomáš Souček, Vladimír Darida, Patrik Schick, všichni krajní hráči.

    Bylo to znát.

    Přesto to mělo vypadat jinak, jak přiznal i zadák Kúdela: „Nebudu se vymlouvat, že jsme nebyli sehraní. Jsme v reprezentaci a každý chce v zápase ukázat to nejlepší.“

    Reprezentační objev Zdeněk Ondrášek ukázal proti Severnímu Irsku, že je horká krev.

    A to se nestalo. Chyběl přístup, zápal. Jaký rozdíl proti Severním Irům! Ti nebrali duel jako nějakou přípravu, nýbrž jako ostrý střet. Češi byli jako spící panny, což se zákonitě projevilo.

    Naštěstí po změnách o přestávce Češi dojem napravili. Jenže jen zčásti…

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:53 středa 12. února 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      54
    • Super
      51
    • Tvl
      49
    • Haha
      44
    • Sladký
      43
    • Cože
      41
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...