Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Lípa, volové? Spíše brčál, ve kterém se fotbalisté utopí

    Fotbalisté, tým uspokojený postupem na mistrovství Evropy, prohrál v posledním zápase kvalifikace v Bulharsku 0:1. Byl to chmurný duel, a to nejen kvůli výsledku. Hrálo se před prázdným obřím stadionem, Češi nastoupili v prapodivných dresech, vypadali jako četa metařů, policistů či silničářů.

    Do toho prostředí zachmuřené večerní Sofie možná ta bizarní trika zapadla.

    „Byl to specifický zápas,“ glosoval po neúspěchu trenér Jaroslav Šilhavý. To jsou diplomatická slova. Spíše šlo o divný, hrozný zážitek.

    Kouč Jaroslav Šilhavý byl po prohře v Bulharsku dost rozladěný.

    Bulhaři měli zavřené hlediště kvůli rasistickým bezmozkům, kteří uráželi Angličany při nedávném utkání kvalifikace. Na stadionu pro 44 tisíc lidí bylo pár stovek diváků: asi stovka Čechů, novináři, vipky, neustále pištící bulharští školáci. Toť vše.

    A pak také jedenáctka v hrozných dresech. V zelených. Nebo žlutých? Nebo žlutozelených? Kdoví…

    Nová uniforma národního výběru pro venkovní střetnutí má zaujmout, šokovat.

    Český tým nastoupil v Bulharsku v nových dresech.

    „Dresy jsou velmi zajímavé, kontroverzní. Autor tohle asi zamýšlel, mezi lidmi budily hodně emocí a vášní,“ řekl kapitán týmu Vladimír Darida.

    „Možná nám to pomohlo před rozhodujícím zápasem s Kosovem. Řešilo se to více než utkání. Víme, jakou pro nás mělo důležitost, a na nás nebyl takový tlak,“ usmál se.

    Dobře, v tomto směru zelená příšernost zafungovala. Sňala z mančaftu tlak, ve čtvrtek se postoupilo, v neděli reprezentace v zeleném nastoupila.

    A teď je potřeba trika zabalit a schovat někam hluboko do skladu. Rozhodně v nich nehrát.

    Kdyby jeden z Bulharů Petru Ševčíkovi nový dres roztrhl, asi by se nic nestalo...

    V tomto případě totiž neplatí argument, kterým se výrobce, firma Puma, ohání. Prý má barva připomínat lípu, český národní strom.

    Dokonce herec Pavel Novotný, fotbalový fanatik, v propagačním klipu vystřelí ke kamarádům v hospodě, když si dres navleče: „Lípa, volové!“

    Jenže lípa je zelená, trika ne.

    Především jde ale o něco vyššího. Experimenty, nová neotřelá řešení, nějaká ta provokace, alternativa, to je v umění (do nějž i móda zapadá) v pořádku. Jenže ne v tomto případě.

    Dres národního mužstva je jako vlajka, znak, hymna. Není potřeba z něj dělat hokus pokus.

    Český kapitán Vladimír Darida řekl o zelených dresech: Jsou kontroverzní.

    Příznivci brčálových trik se budou ohánět také například Nizozemskem. Také přece nemá na vlajce oranžovou. Ale jeho dresy odkazují na historii vládnoucího rodu, dynastie má své počátky v oranžsko-nasavském rodu s původním sídlem ve francouzském městě Orange. To je argument.

    Nebo je tu německý případ. Nationalmannschaft občas vymění tradiční bílou za tmavě zelenou. Nastoupil v ní například v prohraném finále mistrovství světa v roce 1986 v Mexiku proti Argentině s démonem Diegem Maradonou v sestavě. Důvodem je to, že německý svaz má ve znaku zelenou.

    A to česká asociace fakt nemá…

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:01 středa 18. března 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      54
    • Trapas
      54
    • Cože
      48
    • Haha
      47
    • Tvl
      46
    • Sladký
      44
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...