Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Co souží trenéra Šilhavého: Kosovská hrdost i miliardový chlapec

    Začíná další část kvalifikace mistrovství Evropy. Co řeší český trenér Jaroslav Šilhavý? | foto: Profimedia.cz

    Vnesl do života české fotbalové reprezentace naději. Fanoušci ožili, ale… Teď je to potřeba potvrdit. Národní mužstvo čeká klíčová část kvalifikace o mistrovství Evropy 2020, dnes se představí v Kosovu a v úterý v Černé Hoře. S čím bojuje trenér Jaroslav Šilhavý?

    Když na začátku podzimu minulého roku nastoupil do funkce, byla reprezentace v bahně. Šílená hra, výsledky pod psa (třeba 1:5 v Rusku…). Soužití hráčů s trenérem Karlem Jarolímem složitější než v těch nejhorších případech ve Výměně manželek. Rozvod byl nutný.

    Kouč Jaroslav Šilhavý rozsvítil sluníčko: komunikace, výsledky, lepší hra, spokojení hráči, opatrně nadšení fanoušci.

    Stefan Simič, Čech se srbskými kořeny

    To přes propadák v Anglii v kvalifikaci trvá, povedl se totiž červen, během nějž přišly dvě zásadní výhry. Ale teď jsou tu klíčové dny. Šilhavý může (skoro) definitivně potvrdit, že je na dobré cestě, nebo může spadnout o pár desítek pater níž.

    V sobotu v Kosovu, v úterý v Černé Hoře, to jsou utkání, jež by měla reprezentace zvládnout. Je tu však několik vykřičníků, na které si musí dát bacha.

    Očekávání

    Češi jsou favorité. Mírní, ale jsou. Kosované totiž půjdou do zápasu oslabení, chybí jim pět hráčů základní sestavy kvůli zdravotním potížím. 

    „Slyšíme z jejich tábora, že jsou slabí, ale tím se nenecháme ukolébat,“ ujistil Šilhavý.

    Při zranění Bořka Dočkala je kapitánem reprezentace Marek Suchý.

    Český sport, a to obecně, však má s pozicí, kdy by měl uspět, kdy je všeobecně považován za budoucího vítěze, problémy.

    Připomeňme třeba semifinále EURO 2004, kdy tým kolem Pavla Nedvěda měl v Portugalsku jasně smáznout Řeky. Čeští fanoušci ani nekupovali vstupenky na zápas, šetřili na finále. Dopadlo to špatně.

    „Jdeme do zápasu s pokorou,“ řekl i proto Šilhavý. Byť je to šílené klišé, v tomto případě je na místě. Kosované, i když jsou bez opor, nejsou žádní nazdárci. Navíc rovněž Češi nejsou kompletní, schází především kapitán Bořek Dočkal.

    Češi, tedy i Patrik Schick, odletěli na zápasy do Kosova a Černé Hory.

    Případ Schick

    Patrik Schick, to je hlavní česká zbraň. I v očích kouče Šilhavého.

    V červnových duelech proti Bulharsku, při dvou důležitých vítězstvích, dalo mužstvo pět branek. Schick vstřelil tři a na dalším se podílel, jeho přihrávku si obrana srazila do vlastní sítě.

    „Víme, co v něm máme,“ ocenil útočníka Šilhavý.

    Patrik Schick na srazu národního mužstva

    Sám mladík se radoval, ale už při hodnocení zápasu v Olomouci připomněl, že jeho postavení v reprezentaci je úplně jiné než v klubu.

    Byť za něj AS Řím zaplatil miliardu korun, vysedával mezi náhradníky. „V nároďáku jsem si spravil chuť. Uvidíme, co teď bude,“ říkal.

    Jenže celé léto se nedělo nic, jen se spekulovalo o jeho odchodu z Říma. Přesun nakonec padl až v tomto týdnu, Schick bude kopat za Lipsko.

    Pro národní tým to může být ošemetné, jeho hvězda měla dlouhé týdny zamotanou hlavu, teď na poslední chvíli musela řešit jiné věci než reprezentaci.

    Bude to mít na Schicka vliv?

    Brankář Tomáš Vaclík, jednička české reprezentace

    Kosovská nátura

    Domácí Kosovo rozhodně nepůjde do zápasu jako beránek. Země vyhlásila samostatnost na Srbsku v roce 2008, národní tým začal hrát oficiální zápasy až o osm let později.

    Přesto už nyní bojuje o postup na mistrovství Evropy. V tabulce skupiny A je třetí, na druhé Česko ztrácí pouhý bod. „Čiší z nich hrdost,“ glosoval trenér Šilhavý.

    Právě tato vlastnost domácí na vyprodaném stadionu požene nejvíc. Češi musí odpovědět stejnou zbraní.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:05 pondělí 6. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      48
    • Cože
      46
    • Haha
      44
    • Sladký
      43
    • Super
      38
    • Tvl
      35