Kolumbijský obránce si dal na MS vlastňák, pak ho popravili: Zhrzený fanoušek, nebo pomsta narkobaronů?

Vášeň a smysl života, radost z vítězství, smutek z porážky, ale také nenávist až za hrob. Fotbal je hra, která jitří snad všechny možné emoce, bohužel i ty negativní. I kvůli tomu zemřel před 26 lety kolumbijský fotbalista Andrés Escobar, jehož někdo na ulici chladnokrevně popravil jen proto, že si na mistrovství světa dal vlastní gól. Dodnes není jasné, zda šlo o zhrzeného fanouška, nebo narkobarony, kteří si měli na vítězství Kolumbie vsadit balík peněz.

Kolumbie mířila na světový šampionát v USA roku 1994 jako jeden z favoritů. Jenže vstup do turnaje jihoamerické zemi nevyšel vůbec dobře a hned na úvod senzačně prohrála s Rumunskem.

Nálada v mužstvu se otočila o 180 stupňů. Ani ne tolik kvůli samotnému výsledku, který mohla stále ještě v dalších zápasech napravit. Jak v pozdějších letech prozradil slavný kanonýr Faustino Asprilla, hráči dostali nůž na krk. 

A byl to ten nejostřejší nůž, jaký si jen lze představit. Vyhrožovat jim začali obchodníci s drogami, kteří v té době zažívali zlaté časy, rádi do fotbalu vráželi peníze a na celkové vítězství Kolumbie si prý vsadili balík. 

„Byl jsem připravený odehrát dobrý zápas. Ale když jsem viděl brečící trenéry, první věc, co jsem před odchodem na stadion udělal, bylo, že jsem zavolal domů. Chtěl jsem vědět, že jsou v pořádku, a říct jim, aby se ukryli, kdyby se cokoliv stalo. Když jsme pak šli na hřiště, věděli jsme, že můžou být nějaké problémy, když nevyhrajeme. A že nás klidně můžou zabít,“ popisoval Asprilla. 

Andrés Escobar si dává vlastní gól.

Mužstvo tlak snášelo jen těžce a výsledkem byla porážka i ve druhém zápase se Spojenými státy. Kolíčkem do rakve byl v tomto zápase vlastní gól obránce Andrése Escobara.

Bohužel nikdo netušil, že hřebíčkem do rakve byl vlastňák i pro samotného obránce.

„Viděl jsem Andrésovu tvář a pocítil obrovskou bolest. Byla to zlá předtucha. Řekl jsem mu, ať je velmi opatrný, protože na ulicích Kolumbie není bezpečno a konflikty se tu neřeší jen pěstmi, a aby zůstal doma. On mi odpověděl: Ne, musím svým lidem ukázat tvář,“ vzpomíná jeden z Escobarových spoluhráčů.

Pohřeb Andrése Escobara

Bohužel, ona zlá předtucha se naplnila. Jen pár dní po návratu domů byl obránce zastřelen přímo na ulici v autě v ulicích Medellínu. 

Policie prohledává auto, v němž byl fotbalista zastřelen.

Dosud není jasné, zda má jeho život na svědomí rozzuřený fanoušek, či skutečně člen kolumbijské drogové mafie.

Veřejnost každopádně Escobarovi odpustila a jeho pohřbu se zúčastnilo více než 100 tisíc lidí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:40 pondělí 23. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 56
  • 54
  • 50
  • 50
  • 48
  • 44