Komentář: Slavia okouzlila Evropu. Nejen děkovačkou a malým Luizem

Vypadli. Ale se ctí. Takhle to má vypadat. Fotbalová Slavia skončila cestu Evropskou ligou prohrou 3:4 na stadionu Chelsea, v součtu s domácím výsledkem 0:1 to značí konec. Pražané však zaskočili kontinent. Bravo!

Zaujali.

Jeden z příběhů setkání Chelsea se Slavií. Jako protivníci se potkali skoro dvojníci: slavný Brazilec David Luiz a mladíček s velkou budoucností Alex Král.

Například jedním příběhem. Mladičký záložník Alex Král už tisíckrát mluvil o tom, jak jeho neposedné vlasy připomínají účes Brazilce Davida Luize. A že je čest, když je k němu přirovnáván.

Nyní se „malý“ a „velký“ Luiz potkali. Ten (zatím) slavnější slavil v dresu Chelsea postup do semifinále Evropské ligy, ale ani dvacetiletý slávista se neztratil a znovu ukázal, že patří mezi největší talenty českého fotbalu. Hrál nebojácně, zkrátka dobře.

Nebo také fanouškovskou jízdou. Nejprve nebezpečnou, jež se projevila trestem pro domácí zápas s Chelsea. Slavia musela nechat dva tisíce sedaček volných, to byla rána.

Slavia měla na Stamford Bridge obří podporu.

V Londýně však příznivci ukázali druhou tvář, mnohem přívětivější. Tradiční děkovačka na konci zápasu – společná akce s hráči – byla přímo magická. Dokonce i ochranka na stadionu Stamford Bridge usedla, aby byl kontakt mezi fotbalisty a diváky co nejtěsnější.

„Byli úžasní. Angličtí diváci spíš koukali, občas to zahučelo, ale naši fanoušci byli výborní. Podporovali nás celý zápas, i kvůli nim jsme se snažili, aby byl výsledek trochu příznivější,“ prohlásil obránce Ondřej Kúdela.

Tyto dvě záležitosti jsou zajímavé, poutavé, ale víceméně podružné. Hlavní vzkaz Slavie do Evropy zněl jinak: „Naučili jsme se hrát fotbal, kterým můžeme prorazit i na velké scéně.“

Je to prostě tak. Škoda že se slávisté stejně neprezentovali i v neděli v derby. Spartou se nechali zatáhnout do války, do ragby, do boje. Přitom fotbalovými dovednostmi, součinností, kondicí, tím vším jsou na tom lépe.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský si udělal v Evropské lize velké jméno.

Ale zpět k Evropské lize. V ní se ukázalo, jak je důležité, když má trenér jasnou představu o tom, co od hráčů chce. Ze své cesty neuhýbá, navíc má i dostatek sebereflexe. Přesně tak se totiž celou sezonu chová muž v kšiltovce Jindřich Trpišovský.

Poslední důkaz? Právě duel na Chelsea. Slavii v Londýně vůbec nevyšel začátek utkání. No, spíše byl přímo hrůzostrašný. Domácí vedli v 17. minutě 3:0, ve 26. minutě to už bylo 4:1 pro The Blues.

„Byla to noční můra, inkasovali jsme z každé akce. První poločas bohužel musím vzít na sebe. Moje přesvědčení, že Chelsea můžeme honit po celém hřišti, bohužel zapříčinilo, že jsme je pustili do vedení a do situací, ve kterých jsou silní,“ přiznal trenér.

Smůla pro Slavii. Míč se odráží od hlavy Simona Deliho do vlastní sítě.

Hlavní však bylo, že se Trpišovský poučil bleskurychle. Slavia se zvedla.

Samozřejmě jí pomohlo i přesvědčení domácích, že mají postup jistý, ale to rozhodně není hlavní důvod toho, že Pražané nakonec udělali z duelu nezapomenutelnou hodinu a půl.

Dva famózní góly záložníka Petra Ševčíka, na konci obavy Chelsea, jež dokonce odkopávala a zdržovala. Zkrátka měla obavu, aby se Slavia nedostala ještě blíže k možnému postupu.

Slávista Petr Ševčík sehrál na Chelsea životní zápas.

„Jsem na mužstvo hrdý,“ řekl Trpišovský. „Ale teď cítím zklamání,“ dodal po vypadnutí.

I to je dobrá zpráva. Slavia zahnala strach z velkých jmen. Chelsea šla vyřadit, ne si to jen „užít“, jak s oblibou říkají někteří čeští sportovci. V příští sezoně i proto mohou Trpišovský a spol. dokázat ještě víc.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:35 sobota 17. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 45
  • 15
  • 14
  • 14
  • 14
  • 14