Fotbalové Euro mění letopočet z 2020 na 2021. Kolik to bude stát?

Fotbalové mistrovství Evropy, které se mělo konat v červnu a červenci po celém kontinentě (plus v Ázerbájdžánu, ne, nikdo si neťuká na hlavu), bylo odpískáno. Hrát se bude za rok. Je to dobře.

Evropský šampionát ve fotbale je třetí nejsledovanější akcí sportovního světa.

Mnozí si myslí, že vedou olympijské hry, ale ne, je to jinak. Mistrovství světa ve fotbale je jednička, a to jasná. Důvod? Zkrátka jde o fotbal…

Fotbaloví fanoušci si letos evropský šampionát neužijí.

Druhá je letní olympiáda, pak Euro. Takže to, že bylo odvoláno a přesunuto, je síla. Ale je to logické, to nikdo – ani ti nejzavilejší fanoušci – nerozporují.

„Fakt, že se Euro neodehraje tento rok, byl už pár dnů více než jasný a nyní šlo o to vybrat ze všech možných variant cestu, která bude dávat z aspektů zdravotních, sportovních a samozřejmě sekundárně i ekonomických největší smysl. Tou je za nás určitě přesunutí evropského šampionátu o rok,“ potvrdil Martin Malík, předseda Fotbalové asociace České republiky.

„Přiznám se, že jde o očekávané rozhodnutí. Asi se to v této situaci nešlo rozhodnout jinak. Souhlasíme, respektujeme to a podle toho se zařídíme,“ řekl Jaroslav Šilhavý, trenér českého národního mužstva, které si účast na velkém turnaji vybojovalo.

„Fotbal je teď na druhé koleji,“ dodal.

Důvod přesunutí fotbalového mistrovství Evropy je jasný.

Kdekomu to přijde jako zbytečné stěžování si, ale Šilhavý to myslí pragmaticky. Fotbal je světový fenomén, jeho zastavení není jen ztrátou zábavy, ale také stopkou obživy x lidí.

Také proto hned v den, kdy byl velký turnaj změněn z EURO 2020 na EURO 2021, byla vyčíslena škoda, již bude nutné zacelit.

Jde o obří sumu, již bude třeba nějak zamáznout.

Server The Athletic, který je ve sportovním světě velmi prestižní, uvedl, že odložení Eura o rok bude UEFA stát asi 275 milionů liber (8,2 miliardy korun).

Podle webu bude Evropská fotbalová unie tuto částku požadovat po jednotlivých ligových soutěžích a klubech jako kompenzaci.

Také na fotbal dopadl vliv koronaviru.

Důvod je jasný. Euro je odsunuto především kvůli tomu, aby mohly být dohrány domácí ligy a také evropské poháry. Tímto krokem – velmi pochopitelným – získá celá Evropa měsíc navíc.

Je to důležité, protože ve fotbale velmi pevně fungují vazby mezi jednotlivými soutěžemi. Od evropských klání až po soutěže na vesnici. Postupuje se, sestupuje…

Pak se dohrají ligy ve všech zemích, Liga mistrů, Evropská liga a bude vše celkem o. k.

Euro je obří akce, přesto se nebude konat.

Samozřejmě, může se stát, že koronavirus ochromí Česko a celou Evropu, bude nepřekonatelný, a tak nebude možné tuto sezonu dokončit.

Přesto fotbal jednou za čas ukázal, že i tenhle sport s cejchem hlupáka, se může zachovat rozumně.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:38 čtvrtek 16. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 41
  • 40
  • 38
  • 37
  • 35
  • 35