Češi na fotbalovém Euru: Největší tahouni i velká zklamání! Kdo měl dostat více šancí?

Patrik Schick a Vladimír Darida se radují z gólu proti Chorvatsku. | foto: Profimedia.cz

Fotbalové Euro je u konce. Alespoň tedy pro české fotbalisty, kteří vypadli ve čtvrtfinále s Dánskem a o medaile tak bojovat nebudou. I tak se ale parta kouče Šilhavého nemá za co stydět. Jde o nejlepší výsledek na evropském šampionátu za posledních sedmnáct let. Pojďme se podívat na to, kdo na turnaji z Čechů nejvíce válel, kdo zůstal za očekáváním a kteří borci měli možná dostat trochu více prostoru.
1/4

Zářili

Patrik Schick, útočník

Hledat největší hvězdu českého týmu na Euru není složité. Střelec německého Leverkusenu dal na turnaji pět branek a společně s fenomenálním Portugalcem Ronaldem vede tabulku střelců. 

Jeho gól proti Skotům téměř z poloviny hřiště obletěl celý svět. Trefil se i proti Dánům, i tak ale po zápase talentovaný útočník cítil zklamání.

„Co se týče gólů, to bylo povedené, ale všichni cítíme, že dnes z toho šlo vycucnout více. Dánové byli hratelní a mrzí nás to,“ řekl odchovanec pražské Sparty.

Patrik Schick slaví branku proti Dánsku.

Tomáš Vaclík, brankář

Zatímco Patrik Schick je všemi (právem) vynášen do nebes, o zkušeném gólmanovi Vaclíkovi se tolik nemluví.

Přitom bývalý brankář Sparty odchytal fantastický turnaj a zcela jistě se o něj brzy strhne rvačka mezi evropskými velkokluby. 

Vaclíkovi totiž v Seville skončila smlouva a je k mání zdarma. Už teď se mluví o zájmu italské Neapole, kde hrával legendární Diego Maradona.

Nejlepší zákrok turnaje „Vacloš“ vytáhl proti nizozemskému útočníkovi Malenovi, kterému skočil pod nohy jako dravá šelma a nenechal ho skórovat. 

Takhle Tomáš Vaclík vychytal útočníka Malena.

Díky tomu Češi poněkud překvapivě přešli přes Nizozemce do čtvrtfinále. I proti Dánům Vaclík předvedl svá kouzla, ale na postup to bohužel nestačilo.

Vladimír Coufal, obránce

Neúnavný jezdec na pravé straně. Výborný směrem dopředu, spolehlivý v defenzivě. Vladimír Coufal odehrál také velmi dobrý turnaj a ukázal, že jeho skvělé výkony v dresu londýnského West Hamu nebyly dílem náhody. Sestavu bez „Cufa“ si kouč Šilhavý těžko dovede představit.

Vladimír Coufal

Tomáš Souček, záložník

Čekalo se od něj možná o něco větší zapojení do ofenzivy. V Premier League dal Souček letos totiž 10 branek a góly pravidelně střílel i v dresu pražské Slavie.

V reprezentaci má ale Souček trochu jinou roli než ve West Hamu. Zcela jistě ale můžeme říct, že si rodák z Havlíčkova Brodu na turnaji odehrál svoje a patřil mezi naše nejlepší hráče.

Tomáš Souček a Vladimír Coufal se po zápase s Anglií fotili se spoluhráčem z West Hamu Declanem Ricem.

1/4
Ohodnoťte článek

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:05 pondělí 1. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 12
  • 8
  • 8
  • 7
  • 7