Napravený gambler Ondrášek: Mohl dopadnout jako Fenin, teď se bude bít za repre

Chybělo málo a fotbalista Zdeněk Ondrášek (30) dnes seděl ve strakonické putyce a vyprávěl místním štamgastům příběh, jak měl v mládí talentu na rozdávání a mohl to dotáhnout až do reprezentačního áčka. Naštěstí se ale v pravý čas postavil svým démonům a dokázal je přemoci. V současné době zažívá útočník, kterému se přezdívá „Kobra“, zdaleka nejlepší období v kariéře. Daří se mu v zámořské MLS a nově se dočkal i premiérové pozvánky do národního týmu. V pátek si tak může připsat první start a zároveň si zahrát proti hvězdami nabité Anglii. Než se dostal až sem, musel ujít velmi dlouhou cestu. Obrovský progres nastal zejména v jeho hlavě.

Před více než sedmi lety talentovaný fotbalový útočník Zdeněk Ondrášek, o něhož se praly přední české velkokluby, zamířil na hostování s opcí do norského klubu Tromsø IL. Tehdy to bylo velké překvapení. 

Není totiž zvykem, aby zahraniční celky lovily posily v podprůměrných českých mančaftech. Ondráček ale klubové skauty okouzlil natolik, že vedení norského celku udělalo výjimku. A to se ukázalo jako dobrá volba.

Hned v prvních čtrnácti zápasech nasázel Ondrášek osm gólů a klub ho podepsal nastálo. V zemi si rychle zvykl a stal se jednou z opor týmu.

Kdybych zůstal v Česku, do půl roku jsem skončil s fotbalem

Krátce po přestupu do Norska se tamním novinářům Ondrášek rozpovídal o svém bohémském životě v České republice. 

Na rovinu přiznal, že nebyl zrovna profesionál. Životospráva mu nic neříkala, kouřil cigarety a propadl také gamblingu.

„Kdybych zůstal v Čechách, jako fotbalista jsem asi už moc dlouho nevydržel. Doma jsem nebral velké peníze a těžko se z toho dalo dostat. Vedení Dynama se mi snažilo pomoci, jenže já je bohužel někdy zklamal. Nebyl jsem alkoholik, ale kouřil jsem a k tomu občas hraní. Zabíjelo mě to. Nemůžete hrát fotbal, když jdete na hřiště a přemýšlíte, komu co vrátit a komu nevrátit. Kdyby to takhle dál pokračovalo, dal bych svojí kariéře půl roku,“ svěřil se před lety pro Sport.cz Ondrášek.

„Padesát procent peněz člověk prohrál. Místo toho, abych šel do posilovny nebo se připravoval na trénink, šel jsem do herny. Když chce člověk hrát na vysoké úrovni, musí tomu dát sto procent. A tohle sto procent nebylo,“ vzpomínal fotbalista pro Radiožurnál.

Zdeněk Ondrášek ještě coby mladý talent Českých Budějovic

Svým démonům se ale na rozdíl od jiných fotbalistů, například známých rebelů Martina Fenina či Jana Blažka, dokázal postavit. 

Vyhrát tento boj mu pomohl i fakt, že se ocitl v jiné zemi. Na problémy tak rychleji zapomněl. Dnes mladé fotbalisty varuje před tím, aby závislosti nepropadli, jako se to stalo před lety jemu.

V kasinu býval Ondrášek dříve jako doma. Teď před jeho návštěvou odrazuje ostatní fotbalisty.

„Dostal jsem se z toho. Beru to tak, že mi dal život druhou šanci. Za dobu, co jsem tady, jsem neměl cigaretu, nehrál jsem automat. Když jdeme s klukama na večeři po zápase, dáme si dvě piva a jdeme domů. Všechno je o vůli a já už ji mám pevnou,“ říká útočník, který i když v zahraničí válí už pěkně dlouho, několik let marně čekal na reprezentační pozvánku.

Kobra se bude bít za české barvy

Po angažmá v Norsku pálil Ondrášek ostrými také v Polsku, kde si ho zamilovali místní fanoušci. 

Do Krakova si ho tedy nedávno přijel na vlastní oči „očíhnout“ reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý. Ondráškovi se ale zápas nevyvedl a trenér vsadil na jiné koně.

Říká se mu Kobra a není divu, že tohoto hada si Ondrášek nechal vytetovat na záda.

V současné době hraje Ondrášek v americkém Dallasu a angažmá za velikou louží si pochvaluje. 

Daří se mu, dává pravidelně góly a opět se dostal do hledáčku trenéra Šilhavého. Tentokrát už ho pozvánka do reprezentace neminula a urostlého bijce tak čeká největší výzva kariéry.

„Nejsem Ronaldo ani Messi, jsem bojovník. Bojuju za svůj klub a teď mám čest bojovat i za svou zem. Udělám vše, abych klukům pomohl,“ řekl před blížícím se duelem s Anglií.

Borce s takto bojovnou mentalitou český tým rozhodně potřebuje. Ukáže „napravený gambler“ Ondrášek, že na reprezentaci má?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:46 pátek 7. února 2020. Anketa je uzavřena.

  • 46
  • 40
  • 40
  • 40
  • 38
  • 37