Hokej na olympiádě ještě nezačal, Pešán už čelí kritice! Proč ho nikdo nemá rád?

Česká hokejová reprezentace se na olympijském turnaji představí poprvé ve středu v zápase proti Dánsku. I tak už ale trenér nároďáku Filip Pešán (44) čelí drsné kritice od fanoušků, kteří mu dlouhodobě nemohou přijít na jméno. Čím je mladý kouč tak rozčiluje?

Stačí, aby se na facebookovém profilu české hokejové reprezentace objevila fotka Filipa Pešána, jak cepuje své svěřence, a v diskuzi už směrem k bývalému trenérovi Liberce padají urážky. 

„Pešána jenom vidím a dělá se mi nevolno,“ píše pod jednou ze zmíněných fotek fanoušek David. Někteří volí ještě mnohem drsnější výrazy. „Pešán není trenér. Kvůli němu zase prohrajeme,“ myslí si jistá paní Miriam.

Pešán, který v roce 2020 na lavičce nároďáku nahradil Miloše Říhu (†61), jenž se u široké veřejnosti těšil mnohem větší oblibě, čelí kritice od hokejových příznivců od samého začátku angažmá u reprezentace.

Filip Pešán

Vyloženě v nemilost upadl Pešán na loňském mistrovství světa, kdy fanoušky rozčiloval svým nepříliš energickým výstupem na lavičce. Mnozí nabyli dojmu, že je mladý trenér arogantní a zápasy jeho svěřenců ho nezajímají.

„Hadamczik je proti němu srdcař. Je to chladný a bezcitný člověk, nechápu, kdo ho tam dosadil, zastával jsem se ho, ale po vítězném, vydřeném gólu Dominika Kubalíka se neradoval, tak ať to nedělá,“ psal tehdy na Facebooku České hokejové reprezentace fanoušek Aleš.

„On umí i mluvit? Já myslel, že jenom žvýká,“ dělali si legraci další hokejoví fandové.

Do Pešána pak pálili i mnozí experti a hokejové legendy.

„Tvl (zkratka pro ty vole, pozn. red.), má ten Pešán nějaké emoce? Každý záběr tam stojí, jako když je uražený, a s nikým nemluví... On tam takhle stojí od první minuty. Proč je tam nehecuje? Takhle jako pan profesor ty kluky asi nenabudí,“ napsal na Twitteru mistr světa z roku 1985 a trojnásobný vítěz Stanley Cupu Jiří Hrdina.

„Kouč národního týmu pracuje s hotovými hráči, ten už je nic neučí, a má to být i člověk, který podpoří, povzbudí, hecuje, a ne někdo, kdo stojí na střídačce jako Buster Keaton (americký komik němého filmu, kterého proslavila kamenná tvář, pozn. red.) a vypadá jako někdo, komu je to u pr*ele,“ dodala ikona pražské Sparty.

Fanoušky naštvala volba kapitána, Pešán si Červenku ale chválí

Těsně před prvním zápasem Čechů na olympijském turnaji Pešán fanoušky znepokojil také volbou kapitána, když ukázal prstem na šestatřicetiletého útočníka Romana Červenku. 

Ten má sice zkušeností na rozdávání, ale není to rozený lídr a nikdy nepatřil mezi hlavní tahouny na velkých turnajích. Naopak většinou čelil velké kritice za nemastné výkony. 

Mnozí hokejoví nadšenci jsou toho názoru, že výrazně lepším kapitánem by byl například David Krejčí, který dlouhé roky válel v NHL za Boston Bruins a tým na něj spoléhá. Druhou možností byl Jan Kovář, jenž Čechy vedl jako kapitán na loňském světovém šampionátu.

Pešán svou volbu ale vysvětlil tak, že je vlastně jedno, kdo bude kapitánem.

„Já bych to céčko opravdu nepřeceňoval. Tým je opravdu plný kapitánů a je jedno, kdo ta písmena na dresu má. Myslím, že kluci vědí, o co tady hrají. Mají takovou zkušenost a chuť, že tohle byla jen kosmetická úprava toho lídrovství. Kabina je lídrů plná,“ řekl Pešán pro deník Sport.

„Roman je z našich hráčů nejzkušenější. Má nejvíc startů v národním týmu, má za sebou troje olympijské hry. Volba byla jasná,“ dodal Pešán.

Filip Pešán na tréninku v Pekingu

Pod Pešánem se třese židle, všiml si toho i legendární Hašek

Není divu, že se nahlas mluví o tom, že se pod Pešánem třese židle. A pokud nepřiveze z Pekingu medaili, dost možná ve funkci skončí. Stejného názoru je i legendární Dominik Hašek.

Podle toho, jak to člověk slyší z médií, to vypadá, že ano,“ řekl Dominátor pro Expres.cz.

Sám Pešán před turnajem působí ledově klidný. Slovo medaile v jeho slovníku prý vůbec není a soustředí se jenom na středeční duel s Dány.

„Budou rozhodovat přesilovky i oslabení. Doufám, že v těchto činnostech budeme na turnaji špičkoví,“ nechal se slyšet Pešán, který už určil gólmanskou jedničku. Turnaj začne v brance Šimon Hrubec.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:00 čtvrtek 9. června 2022. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 9
  • 6
  • 2
  • 2
  • 2