5 nejhezčích EUROgólů: Akrobacie malého Švýcara i česká hlava

Švýcar Xherdan Shaqiri střílí nůžkami zatím nejhezčí gól mistrovství Evropy. | foto: iDNES.cz

Pomalu se uzavírá osmifinále EURO 2016. Fotbalový svátek ve Francii je sice podle statistik střelecky mírně podprůměrný, přesto i na něm padají nezapomenutelné góly.

Češi sice na turnaji propadli, ve třech utkáních uhráli jedinou remízu, přesto i oni zanechali na šampionátu uměleckou stopu. Mohl za to zásah slávistického útočníka Milana Škody proti Chorvatsku.

Kanonýr se tak zařadil do společnosti čarostřelců.

Prckovy nůžky

zdroj: www.youtube.com

Měří jen 169 centimetrů (jako Lionel Messi), proto mu říkají XS Shaqiri. Písmena jsou však také jeho inciálami, čtyřiadvacetiletý Švýcar kosovského původu se totiž jmenuje Xherdan.

Šikula středu pole se trefil dokonale v osmifinále proti Polsku, byl to teprve druhý gól takzvanými nůžkami, tedy kopem přes hlavu, v historii evropského mistrovství. Branka však týmu nakonec nestačila, po penaltovém rozstřelu postoupili Němci.

“Samozřejmě mám z gólu radost, vždy mě těší, když se trefím za národní tým, zvláště takhle. Ale teď ve mně převládá zklamání,” řekl fotbalista po utkání. “Naprosto senzační gól,” utěšil ho aspoň mírně Gary Lineker, skvělý útočník anglické minulosti a slavný fotbalový glosátor.

Slovenský Angličan

zdroj: www.youtube.com

Na první branku nahrál, pak se slovenský lídr Marek Hamšík předvedl v duelu s Ruskem sám. Druhou trefu zaznamenal neuvěřitelnou ranou z úhlu. Míč se do sítě odrazil od tyče, byl to zkrátka klasický Angličan.

„Góly byly pěkné, byly to krásné akce. Vlado mě viděl, povedla se mi dobrá klička. Chtěl jsem vystřelit a sedlo mi to,“ popsal hráč Neapole nakonec vítězný zásah. “Marek zakončil neskutečně,” podotkl nahrávající Weiss.

Šibenice a slzy

zdroj: www.youtube.com

Už, už si Francouzi v úvodním zápase na turnaji zoufali, mysleli si, že ve svém království na Stade de France neporazí Rumunsko. Stav byl 1:1, nepříjemný soupeř odolával.

Minuti před koncem vzal míč Dimitri Payet, kometa poslední sezony, a ač je pravák, fantastickou ranou levačkou trefil šibenici, tedy horní roh branky. Když duel skončil, záložník se neudržel a plakal štěstím.

„Na začátku sezony by mě nenapadlo, že tady vůbec budu. A teď jsem dal gól, který znamenal vítězství. Je to odměna za tvrdou práci a obětování, které jsem fotbalu dal. Proto mě přemohly emoce,“ pronesl.

Česká stopa

zdroj: www.youtube.com

Byl to určitě nejsvětlejší moment českého mužstva na mistrovství Evropy. Tým v tu chvíli prohrával s Chorvatskem 0:2, svou klasickou šajtlí nacentroval Tomáš Rosický a útočník Milan Škoda ukázal, že je excelentním hlavičkářem. Skóroval totiž ve velmi krkolomné pozici.

“Jsem rád, že jsem na EURO nejel zbytečně,” řekl po zápase. Po dalším utkání s Tureckem, po němž turnaj pro Čechy skončil, však přiznal: “Gól je pěkný, ale mým cílem byl postup ze skupiny.”

Na něj Češi neměli.

Ronaldova patička

zdroj: www.youtube.com

Jeden ze dvou nejlepších fotbalistů světa zazářil až ve třetím zápase ve skupině. K remíze s Maďarskem 3:3 přispěl Portugalec Cristiano Ronaldo dvěma góly - ten první byl skvělý, patičkou vyrovnával na 2:2.

Tyto střelecké úspěchy znamenaly, že se Ronaldo stal vůbec prvním hráčem, který se trefil na čtyřech evropských šampionátech po sobě.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:48 úterý 25. října 2016. Anketa je uzavřena.

  • 20
  • 11
  • 11
  • 11
  • 10
  • 10