Proč smrdí konec kvalifikace průšvihem?

Může to být velký večer, další nezapomenutelná chvíle. Ale také pořádný průšvih, a to hned v několika směrech. Fotbalová reprezentace hraje dnes v Plzni s Kosovem. Pokud zvítězí, postoupí na mistrovství Evropy. Tenhle zápas má však nejeden zádrhel.

Jeden z Murphyho zákonů zní: Když se něco může pokazit, pokazí se to. Tak doufejme, že to nebude platit ve čtvrtek večer v Plzni, na stadionu místní Viktorie.

Proč jsou na místě obavy?

Kosovo je totiž soupeř připomínající nášlapnou minu. A to z hlediska fotbalového i (řekněme) politického. Duel s ním může skončit větším průšvihem, než jsou tolik propírané nové zelené dresy nároďáku.

Nejen nové zelené dresy straší před závěrem kvalifikace o Euro trenéra fotbalové reprezentace Jaroslava Šilhavého.

Malá země se totiž před pár lety odtrhla po hnusné válce od Srbska (dnes už vlastně nelze určit, kdo byl v právu, každá strana si jede svoje) a od té doby je samostatná.

S tím logicky přišel také vstup do fotbalu, do světového sportu číslo jedna. A ten budí emoce, často až nezdravé. V případě vztahu Kosova s Českem jde hlavně o to, že mezi místními chuligány, a to především ve Spartě, jsou skupiny podporující srbský názor na konflikt.

Předseda fotbalové asociace Martin Malík při představení nových dresů reprezentace

Například v roce 2013 při zápase ve Zlíně letenský kotel vytvořil choreo napodobující srbskou vlajku. Vzkaz byl jasný, šlo o heslo, které Srbové tak rádi využívají: Kosovo je Srbsko.

Navíc před zářijovým duelem v Kosovu bylo zadrženo devět Čechů, kteří chtěli vypustit nad bouřící stadion v Prištině dron s vlajkou a již zmíněným výbušným nápisem.

„Na základě poznatků nejen v rámci České republiky jsme vyhodnotili čtvrteční zápas s Kosovem jako vysoce rizikový,“ řekl předseda asociace Martin Malík. „Ze strany evropské federace jasně zaznělo, že projevy jakéhokoliv rasového nebo politického podtextu k fotbalu nepatří a nebudou tolerovány. UEFA je připravena sáhnout k exemplárním trestům,“ varoval.

To by znamenalo finanční pokutu, zavření hřiště, v nejhorším případě klidně i odpočet bodů.

Česká asociace z toho má větší strach než z dění na trávníku.

Na závěr kvalifikace bude reprezentace spoléhat na slávisty, tedy i na Jana Bořila.

Jenže ani na něm to nebude žádná legrace. V září Češi po hanebném výkonu v Prištině prohráli a zadělali si tak na problémy. Z nich je sice vysekala nedávná epochální výhra nad Anglií, ale průšvih z Kosova je drží stále v pozoru.

Pokud totiž dnes nevyhrají, budou muset postup honit v neděli v Bulharsku, což není ve fotbalovém světě rozhodně prázdninová destinace.

„Myslím, že není potřeba motivovat hráče k tomu, aby se koncentrovali. Všichni vědí, o co jde. Věřím, že to zvládneme. Vůbec si nepřipouštíme, že bychom to nezvládli a prohráli,“ řekl český trenér Jaroslav Šilhavý na tiskové konferenci.

„Je to skoro zápas roku. Tam se rozhodne, jestli budeme na Euru už po čtvrtku, nebo jak to s námi bude. Mám z přístupu hráčů dobrý pocit, myslím, že tým udělal kus práce, ale musí se to potvrdit. Jinak by to přišlo vše vniveč, třeba i vítězství s Anglií, které bylo velké. Kdybychom to nepotvrdili, bylo by to špatné. Ale vůbec si to nechceme dávat do hlavy,“ doplnil.

Při zranění Patrika Schicka by měli útok národního mužstva táhnout Michael Krmenčík (vlevo) a Zdeněk Ondrášek.

Co by mohlo Čechy zbrzdit? Rozhodně absence Patrika Schicka, největší hvězdy. Zraněného útočníka nahradí jeden z dua Michael Krmenčík, Zdeněk Ondrášek. Při vší úctě, Schick je jiný level, evropská extratřída.

Dále je tu klasika, velké očekávání. To už zbrzdilo nejeden tým, jenž byl blízko úspěchu. „Myslím, že z týmu je cítit ta atmosféra i důležitost toho zápasu. K tréninkům přistupujeme s maximální profesionalitou, i během chvil mimo trénink si všichni uvědomují, o co se při tomhle srazu jedná,“ přiznal kapitán Vladimír Darida.

Jak velký zápas skončí? Oslavou, nebo tryznou?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:51 pátek 13. března 2020. Anketa je uzavřena.

  • 47
  • 44
  • 42
  • 41
  • 39
  • 35