Fotbalové EURO je tady: 5 důvodů, proč jsou Češi ve Francii za losery

Trenér Pavel Vrba ví, že jeho tým rozhodně nepatří mezi favority mistrovství Evropy. | foto: iDNES.cz

Pro Evropu jsou outsideři. Čeští fotbalisté však doufají, že se na EURO 2016, které startuje v pátek ve Francii, vzepřou osudu. Proč jsou vlastně považováni za losery?

Například německý prestižní magazín Kicker hodnotí kvalitu výběru kouče Pavla Vrby poměrně drsně: “Mít jen brankáře světové kvality je málo.”

Anglický odborný list Four Four Two je vůči Čechům mírnější, ale...

“Češi doufají, že zopakují úspěch z EURO 1996, kdy došli až do finále. Po skupině mohou však jet domů stejně jako se dostat do osmifinále. Ale kvůli nejisté defenzivě je první varianta mnohem pravděpodobnější,” napsal Four Four Two.

Proč jsou vlastně odborníci skeptičtí. Důvodů je několik.

Skupina smrti

zdroj: www.youtube.com

Přiznejme si to. Soupeři, které česká reprezentace potká ve skupině, jsou děsiví. Neuvěřitelně silní, sebevědomí, navíc české nátuře nepříjemní. Samí Jižané s jejich nepředvídatelným herním projevem.

Španělsko vyhrálo poslední dvě mistrovství Evropy. Chorvaté mají v sestavě hvězdy Realu Madrid, Barcelony či Juventusu Turín. O tom se Česku zdá. Turci se zvedli a nyní myslí na velký výsledek. “Můžeme jít do finále,” řekl trenér Fatih Terim.

Děravá obrana

zdroj: www.youtube.com

Dva góly dostali i v poslední přípravě s Koreou. Jen jednou během celého působení trenéra Vrby u národního mužstva udržel tým čisté konto. Stalo se v přípravě na EURO 2016 v duelu s neškodnou Maltou.

Ve dvaadvaceti utkáních je to velmi bídná bilance, když máte v bráně celebritu, jakou je Čech.

Navíc dosud není dané, kdo bude hrát v defenzivě. Vrba se rozhoduje, zda ve středu obrany nastoupí vedle Tomáše Sivoka Michal Kadlec nebo Roman Hubník. Na levé straně zase není jasné, jestli je jedničkou David Limberský, či na jeho místo naskočí Theo Gebre Selassie.

Pomalý útok

Tomáš Necid bude útočníkem číslo jedna.

Tři útočníky, kteří by měli střílet góly, vzal na šampionát kouč Vrba. Jsou si podobní, chybí mezi nimi rychlý dravec.

Tomáš Necid, Milan Škoda i David Lafata jsou hráči stylu legendárního Jana Kollera.

Bohužel kvalitou o patro níž.

Umí zakončit, postavit se obránci v souboji, ale nejsou rychlí. Česko přitom bude podle všeho pod tlakem soupeřů, a tudíž by potřebovalo vepředu sprintera. Ten chybí.

Nečitelný Rosický

Na Tomáše Rosického Česko spoléhá. Vyplatí se to?

V posledním přípravném zápase s Koreou na jeho poměry neuvěřitelně chyboval, ale to se stane. Tomáši Rosickému tak jednou za deset, patnáct let.

Po dlouhém zranění v utkáních před EURO ukázal, že je prostě v poli nejlepší z českých hráčů. A to odehrál během celé sezony za Arsenal vlastně jen dvacet minut.

Přesto je připravenost kapitána nečitelná. Zaprvé je u něj vždy nebezpečí, že se zraní, navíc duely na šampionátu jsou v obří rychlosti, kvalitě, tvrdosti. Zvládne to česká superstar?

Tým neznámých

Jiří Skalák hraje druhou anglickou ligu za Brighton.

Češi nehrají ve velkých evropských klubech, to je fakt. Pouze veteráni Čech s Rosickým mají adresu v Arsenalu Londýn. Ještě Vladimír Darida kope za slavnou Herthu Berlín, která však v Německu už nemá tak velké jméno. Podobně je na tom i Jaroslav Plašil v Bordeaux.

Jinak je tu turecká, druhá anglická či česká liga.

“Ale my jsme na tom byli podobně,” připomněl Vladimír Šmicer, že v roce 1996 jelo do Anglie na mistrovství Evropy rovněž neznámé mužstvo.

Byla z toho stříbrná medaile.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:12 pátek 7. října 2016. Anketa je uzavřena.

  • 13
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5