Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hašek pro Expres o Ovečkinovi: Zmrazte mu majetek! Reakce Rusů mě nepřekvapila

    Hašek se pustil do Ovečkina. | foto: Koláž Expresu

    Hvězdný hokejový útočník Alexandr Ovečkin (36) svým tolerantním přístupem k ruskému prezidentovi Putinovi vytočil bývalého skvělého brankáře Dominika Haška (57). Legenda z Nagana dokonce navrhuje, aby byl Ovečkinovi zmrazen majetek do té doby, než Rusové ukončí invazi na Ukrajině. „Byl by to velmi důležitý krok,“ řekl Expresu Hašek, který se také vyjádřil k velmi ostré reakci dvojnásobného olympijského šampiona Alexandra Koževnikova.

    „Cože? Nejen alibista, srab, ale i lhář! Každý dospělý člověk v Evropě dobře ví, že Putin je šílený vrah a že Rusko vede útočnou válku proti svobodné zemi a jejím obyvatelům,“ napsal Dominik Hašek před pár dny na Twitteru.

    Netrvalo to dlouho a do legendárního Dominátora začali šít Rusové. Ozval se třeba bývalý útočník Alexandr Koževnikov, který se Sovětským svazem získal zlato na dvou zimních olympiádách (Sarajevo, Calgary).

    „Domnívám se, že kdyby tento Čech v letech, kdy byla bombardována Jugoslávie, šel za vedením Buffala a řekl, že odmítá hrát za americký klub kvůli bombardování NATO, pak by dnes bral svá slova vážně. Ale to se nestalo. Zatímco bomby létaly na Bělehrad, Čech tiše vydělával své miliony. Proto s ním dnes zacházím jako s ‚pouhými bastardy‘,“ uvedl rozzuřený Koževnikov pro server Allhockey.ru.

    Hašek na jeho slova zareagoval v rozhovoru pro Expres.cz.

    „Koževnikova si velmi dobře pamatuji. Ten kluk nám dal vítězný gól na olympiádě v Sarajevu. Já tam tehdy nechytal, ale kvůli němu jsme byli jen stříbrní a Sověti brali zlato. Po hokejové stránce to byl vynikající střelec, ale to, co říká, je klasická rétorika Vladimira Putina a všech Rusů, když je někdo kritizuje. Vůbec mě to nepřekvapuje, je to naprosto běžné,“ řekl nám Dominik Hašek, který poté vysvětlil svůj nápad se zmrazením majetku hvězdného Rusa Ovečkina.

    „Osobně ho (Ovečkina) neznám, párkrát jsme se potkali na nějakých vyhlášeních a podobně. Je to výjimečná osoba, která ale výjimečně podporuje Vladimira Putina. Navrhl jsem, aby mu zmrazili majetek, považuji to za naprosto normální. On má nesmírný vliv na běžné Rusy. Hokej je ruský národní sport, je to jejich pýcha. Všichni tam k hokejistům vzhlížejí. Byl to ale jen návrh, je to věc Ameriky. Za mě by šlo ale o velmi důležitý krok,“ říká Hašek.

    Alexandr Ovečkin

    Dominátorovi udělalo velkou radost to, že Rusové byli oficiálně vyloučeni z mistrovství světa.

    „Jsem za to rád, je to další důležitý krok. Byl bych rád, kdyby nějaké kroky udělala také NHL, ale uvědomuji si, že se neválčí za jejich dveřmi. Žil jsem v Americe a dokážu si představit, že tam necítí bezprostřední ohrožení. Přemýšlím, že v následujících dnech napíšu nějaký otevřený dopis, možná přímo vedení NHL,“ svěřil se nám Hašek.

    Bývalý brankář Detroitu Red Wings se za svá slova o Ovečkinovi dočkal i pozitivních reakcí.

    „Zaznamenal jsem velké odezvy z Ameriky. Dostala se ke mě reakce Wayna Gretzkého, který se nechal slyšet, že souhlasí s tím, aby ruský hokej byl suspendován. Řekl to sice opatrněji, ale je třeba brát v potaz, že oni jsou prostě opatrnější a necítí se být bezprostředně v nebezpečí, neprožili to na vlastní kůži, nedokážou to vycítit,“ uzavřel Hašek.

    Dominik Hašek

    S Putinem si Ovečkin pravidelně volá, za rok vydělá 9,5 milionu dolarů

    Zmiňovaný Alexandr Ovečkin, jenž se před pár dny nechal slyšet, že Vladimir Putin je i přes invazi na Ukrajině stále jeho prezident, patří dlouhodobě mezi nejlépe placené hráče v NHL.

    Loni Ovečkin podepsal novou pětiletou smlouvu s Capitals, která mu vynese 47,5 milionu dolarů. Jeho roční příjem je tedy 9,5 milionu. Předchozí třináctiletý kontrakt Ovečkinovi vydělal 124 milionů dolarů.

    Ovečkin ve Washingtonu dlouhé roky plní funkci kapitána. Je největší hvězdou týmu a žijící legendou. V roce 2018 svůj klub dovedl k prvnímu Stanley Cupu v klubové historii. 

    Co se týče náklonnosti k prezidentovi Putinovi, tou se Ovečkin nikdy netajil. 

    Před lety se hokejista dokonce novinářům svěřil, že má na Putina číslo na mobil a pravidelně si spolu volají. „Bavíme se o hokeji, nic zvláštního,“ řekl médiím Ovečkin.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 7:40 čtvrtek 30. června 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      71
    • Super
      42
    • Cože
      5
    • Sladký
      5
    • Tvl
      5
    • Haha
      4