Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Táta mu zemřel na rakovinu. Na šampionátu posílá Pastrňák góly do nebe

    Devatenáctiletý David Pastrňák, česká hvězda na mistrovství světa, má za sebou neuvěřitelný příběh. | foto: ČTK

    Je budoucností českého hokeje. Od osmnácti let udivuje NHL ve slavném dresu Bostonu Bruins. Devatenáctiletý David Pastrňák ukazuje výjimečnost i na mistrovství světa, včera například odstartoval obrat velkého zápasu se Švédskem. Mezi hvězdy se však dostal přes obří životní překážky, v jeho story se píše o smrti i odloučení.

    Ještě mu nebylo sedmnáct, narozeniny měl oslavit za čtyři dny, když se dozvěděl strašnou zprávu: Táta zemřel. Otec David Pastrňáka, bývalý hokejista, prohrál boj s rakovinou.

    David Pastrňák v úvodním utkání šampionátu proti Rusku.

    David se v tu dobu už dva roky protloukal sám ve Švédsku, kam odešel za lepšími podmínkami v patnácti letech. Studoval gymnázium a především se chystal na profesionální kariéru. Na život hokejisty, který bude českou nadějí pro léta po Jaromíru Jágrovi.

    Dnes se zdá, že žije v krásném světě, jenže Pastrňák odmalička zdolával jedno protivenství za druhým.

    David Pastrňák hraje NHL od osmnácti let.

    Nejprve to byla vada řeči. “Plácal slova, jak ho napadlo, měnil si písmenka, ale evidentně mu nevadilo, že mu ostatní děti nerozuměly. Pořád něco vykládal. I doma furt mlel pantem,” popsala jeho maminka Marcela v rozhovoru pro Deník.

    Tuto potíž malý hokejista překonal a postupně ukazoval, že je nevšedním talentem. Umění s pukem zdokonaloval i v Německu, kde táta Milan hrál druhou ligu. To ještě žili jako rodina, za nějaký čas se však rodiče rozešli. “Byla jsem máma i táta,” vykládala paní Marcela.

    Hlavní česká síla na mistrovství: Tomáš Plekanec, Roman Červenka a David Pastrňák.

    Později se máma s tátou snažili dát opět dohromady, jenže se nepovedlo. Navíc se u Milana objevil zhoubný nádor. První bitvu s rakovinou sportovec vyhrál, jenže další atak už nezvládl.

    Pro Davida to však nebyla jediná ztráta. V jeho okolí zemřeli další dva důležití muži. Nejprve trenér Roman Ciencala, s jehož synem byl velký kamarád. A poté Jiří Hudler starší, táta dalšího hokejového reprezentanta. Také on měl vliv na Pastrňákův hokejový růst.

    David Pastrňák se potkává v týmu se svými vzory - Davidem Krejším a slovenským kapitánem Zdenem Chárou.

    Přesto mladík z Havířova bojoval. Na severu Evropy se omlátil, ve švédském Södertajle se zlepšil v hokeji, angličtině i v životě. Proto byl v sedmnácti draftován (vybrán) Bostonem Bruins jako budoucí hráč v nejtěžší lize světa, v NHL.

    „Myšlenka na tátu byla to první, co mi proběhlo hlavou, pak jsem hned objal mámu, která tu byla se mnou. Oni jsou dvě nejdůležitější osoby v mém životě,” vykládal na draftu. “Je strašná škoda, že táta u toho nemohl být, ale on to stejně viděl, jen z jiného místa, měl to z VIP... Musím to brát pozitivně, nejde to jinak. Jsem strašně rád i za něj, vím, že by byl pyšný.“

    Mladá hvězda a trenér Vladimír Vůjtek.

    To by jako bývalý hokejista byl. Vždyť jeho syn se v NHL prosadil bleskově, už v osmnácti. „Je to dobrej kluk. Prošel si něčím opravdu těžkým, dokázal to překonat a teď se hokejem prostě baví,” řekl o Pastrňákovi David Krejčí, česká hvězda ve službách Bostonu.

    Tato slova naplňuje mladík i nyní, na svém prvním mistrovství světa. Gól proti Švédsku poslal tátovi do nebe - stejně jako všechny, které ještě přijdou.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 středa 7. září 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      101
    • Trapas
      8
    • Tvl
      8
    • Haha
      7
    • Cože
      7
    • Sladký
      6