Komentář: Limberský je sice hovado a všichni to vědí, ale skončit ještě nesmí!

Limberský, ty jsi hovado! Tento chorál si alespoň jednou zařvali fanoušci všech ligových týmů. Ano, i ti plzeňští! Ti ale „Limbovi“ tímto popěvkem dávají najevo, jak moc ho i přes ty všechny průšvihy mají rádi. Teď ale hrozí, že David Limberský, jemuž brzy bude již 37 let, v klubu svého srdce skončí. Pro Plzeň i pro celý český fotbal by to znamenalo malou katastrofu.

David Limberský je plzeňským patriotem. S klubem svého srdce prožil kompletní zlatou éru, radoval se z pěti mistrovských titulů a třikrát si s Viktorií zahrál milionářskou Ligu mistrů. 

Na obřích úspěších dříve malého regionálního mančaftu má lví podíl. Pro bývalého plzeňského kouče Pavla Vrbu byl levý bek s osmičkou na zádech naprosto nepostradatelnou postavou. A to jak na hřišti, tak coby mazák v kabině.

Koncem loňského roku ale Plzeň přebral slovenský kouč Adrian Guľa, který si začal mančaft budovat podle svého gusta a zavádí nové pořádky. 

Mnohem více prostoru dostávají mladí talentovaní hráči a konkrétně za Limberského si Guľa už do Doosan arény přivedl náhradu v podobě o deset let mladšího Matěje Hybše. Odchovanec Sparty bude dres Viktorie oblékat od příštího ročníku. 

A Limba? Údajně probíhají jednání, ale k finální dohodě je zatím stále hodně daleko. 

Limberský samozřejmě v klubu svého srdce zůstat ještě minimálně rok chce, ale nemíní být pouze štědře placeným náhradníkem. Dobře si uvědomuje, že na základ v Plzni stále ještě s přehledem má.

David Limberský je provokatér, pařmen, arogantní chlapík i skvělý fotbalista.

V české lize si asi nikdo nedovede představit Limberského v jiném dresu než v tom plzeňském. Navíc velká většina týmů by nedokázala splnit jeho finanční požadavky. Odhaduje se, že v Plzni si Limberský přijde na nějakých 600 tisíc měsíčně.

Pokud se šestatřicetiletý obránce s Plzní nedohodne na nové smlouvě, rýsují se nejspíše jen dva možné scénáře. Buď blonďatý průšvihář ukončí definitivně kariéru, nebo se vydá do ciziny. Limberský si zahraniční angažmá sice už vyzkoušel, ale v Itálii i Anglii tehdy jako mladý talent díru do světa neudělal. 

Není tedy vyloučené, že by se vydal do teplých krajin. Například takové Emiráty, kam rád jezdí na dovolenou, by pro něj byly na závěr kariéry naprosto ideální.

Pro Plzeň, ale i pro celý český fotbal by každý z těchto dvou scénářů byl malou katastrofou.

Kromě toho, že je Limba skutečně trochu „hovado“ a většinou dříve koná, než myslí, je to stále vynikající fotbalista a na svém postu patří mezi ligovou elitu. 

David Limberský a jeho vrcholně arogantní gesto

Český fotbal potřebuje rebely, jako je Limberský či Řepka

Když chce, je stále rychlý a dokáže utéct i výrazně mladším plejerům. Je správně fotbalově vyčuraný, nehraje alibisticky, naopak se vše snaží řešit konstruktivně a fotbalově. Ani po takových letech protihráči u něj nikdy nevědí, co čekat.

V Plzni Limberský strávil téměř celou kariéru a to z něj dělá symbol oddanosti ke klubu, což v době, kdy fotbaloví srdcaři téměř vymřeli, je velmi vzácné a hodnotné.

Navíc český fotbal potřebuje borce, který bude rozdělovat společnost. Naposledy se takový chlapík po českých trávnících pohyboval před necelými deseti lety. Jmenoval se Tomáš Řepka a kopal za Spartu.

Sparťanští ultras ho uctívali jako boha, fanoušci ostatních celků na něj ale pískali a uráželi ho. On si status nejnenáviděnějšího hráče ligy (stejně jako teď Limberský) vždy užíval a ještě rád provokoval tribuny.

Švancara: Limba je persona, jako je Baroš. Chybět bude i těm, kteří ho nemají rádi

Na názor na případný konec Davida Limberského jsme se zeptali i bývalého skvělého ligového útočníka Petra Švancary. Brněnská legenda je toho názoru, že pokud už Limberský skončí, musí zůstat ve Viktorii a pracovat pro klub.

„Za sebe říkám, že Limba na to pořád má. Měl by dostat smlouvu, neměl by končit. Až skončí, bude chybět i těm, co ho nemají rádi. Když přijede Plzeň bez Limby na Spartu, sparťanům bude chybět, oni na něj rádi pískají. Plzeňákům bude chybět zase z jiných důvodů. Ta jeho šajtle, práce na levé straně... Jeho kvalita je stále dobrá, snaží se držet kondičně i rychlostně. Není to brzda podniku a funguje, myslím, i jeho charisma v šatně, dokáže ovlivnit i takové to nachystání se na zápas. Byl bych rád, kdyby Limba prodloužil. Je to persona, jako je Milan Baroš,“ říká Švancara.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 neděle 27. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 76
  • 45
  • 41
  • 40
  • 40
  • 37