Smažil kuřata v KFC a utíkal před výstřelem! Příběh nejdéle panujícího šampiona Oktagonu Kozmy

Říká si „Růžový panter“ a v současné době je s přehledem nejdéle panujícím šampionem organizace Oktagon MMA. Na první pohled působí jako skromný pohodář, jehož nic nerozhodí. V hloubi duši si ale populární zápasník David Kozma nese příběh, který by z fleku mohl posloužit jako námět na hollywoodský doják. Obávaný bijec ještě nedávno o kariéře profesionálního sportovce jen snil a přivydělával si smažením kuřecích křidýlek v KFC na Václavském náměstí v Praze. Kdy nastal velký zlom?

Král velterové váhy Oktagonu David Kozma, který nedávno uhájil pás před zkušeným Brazilcem Leandrem Apollem Silvou, působí na české MMA scéně trochu jako zjevení.

Vyzařuje z něj skromnost na pět kilometrů, na rozdíl od většiny konkurentů se nepouští do drsných trash-talků a nechává za sebe mluvit hlavně své výkony.

S bojovými sporty Kozma začal jako malý kluk, aby se v případě nouze dokázal ubránit před silnějšími spolužáky.

„Byl jsem tichý chlapec, tak mě rodiče v šesti letech zapsali na judo, aby mě jiné děti nešikanovaly. Když se mi někteří smáli kvůli koktání, mohl jsem použít judo, sloužilo jen na obranu,“ rozpovídal se Kozma nedávno pro slovenský server Šport.sk.

Kozma neoplýval kdovíjakým talentem, trenéři si ale chválili jeho disciplínu. V patnácti letech David s judem sekl a brzy našel novou lásku v podobě MMA.

Profesionální debut „Růžový panter“ absolvoval na konci roku 2010, kdy mu bylo 18 let. Tehdy se MMA v České republice netěšilo příliš velké popularitě. Galavečery nesledovala vyprodaná O2 aréna a zápasníci neměli desetitisíce či statisíce sledujících na sociálních sítích.

David Kozma

„Známí věděli, že se věnuji MMA, ale netušili, co to znamená. O MMA tehdy nebyl takový zájem a tomu odpovídaly podmínky,“ vzpomíná na své začátky Kozma, kterému zpočátku maminka zakazovala zápasit.

Výše uvedenému serveru se současný šampion Oktagonu také svěřil s tím, že za první zápas v kleci dostal pouhých 100 eur. V roce 2012 se rodák z Karviné přestěhoval kvůli lepším podmínkám do Prahy.

Smažil kuřata v KFC a utíkal před výstřelem

I přestože se stal šampionem první české MMA organizace GCF, zápasením se Kozma nemohl uživit. Našel si tedy práci v KFC na Václavském náměstí.

„Obaloval jsem a smažil kuřata a uklízel kuchyň. Na pohovoru jsem žádal, aby mě nedali na kasu. Nechtěl jsem, aby mě tam viděli lidi. Stačilo, že bývalý trenér mi posílal koláže s textem ‚místo UFC je v KFC‘,“ svěřil se nedávno webu Šport.sk Kozma.

David Kozma je králem velterové divize.

Do práce vstával ve čtyři ráno. Skloubit těžké šichty s tvrdými tréninky nebylo vůbec jednoduché. Po měsíci a půl Kozma ve fastfoodu skončil a hledal si novou práci.

Zkoušel se prosadit jako podomní prodejce. Hned první den ale zažil hororový okamžik!

„Jedné paní jsem nabídl produkt a najednou někdo zpoza dveří vytáhl zbraň a vystřelil. Utekl jsem nejrychleji, jak to šlo,“ vzpomíná Kozma.

David Kozma je nejdéle panujícím šampionem Oktagonu a brzy ho čeká další obhajoba.

Vysvobodil ho Novotný

Zhruba měsíc poté Kozmu vysvobodil Ondřej Novotný, dnes spolumajitel organizace Oktagon MMA. Ten Kozmu znal z galavečerů GCF, které moderoval. Mladému zápasníkovi Novotný řekl, že o něj má zájem trenér z pražského gymu, ve kterém Kozma působí dodnes.

Díky novým kontaktům se Kozmův život obrátil o 180 stupňů. Zápasník si také našel pohodovou práci nočního hlídače a měl hodně času na trénink. 

Před dvěma lety s prací ale Kozma definitivně sekl a dnes ho kromě zápasení živí soukromé tréninky a Instagram, kde ho sleduje 94 tisíc lidí.

David Kozma uhájil pás i před nepříjemným Brazilcem Apollem.

Odveta s Monsterem a vzkaz slovenské legendě

David Kozma zvládl obhájit svůj titul už proti Krištofičovi, Maďarovi Kertészovi a v neskutečné bitvě na galavečeru Oktagon 24 zdolal na body nepříjemného a zkušeného Brazilce Leandra Apolla Silvu.

Na Kozmův opasek si ale už nějakou dobu myslí legenda české MMA scény Petr Monster Kníže, který si zápas s Kozmou vybojoval díky těsné výhře nad šikovným Brazilcem Britem.

Karlos Vémola se zastal svého kamaráda Petra Knížete.

S Kozmou se Kníže střetl už v roce 2017, tehdy vyhrál na body legendární Monster. Velezkušený bijec si dobře uvědomuje, že odveta bude úplně jiný zápas. Kozma se za čtyři roky hodně posunul ve všech aspektech boje.

„Vnímám ho jako dobrého bojovníka a sportovce,“ vysekl Kozmovi poklonu Kníže, který když už někoho chválí, skutečně to něco znamená.

Petr Monster Kníže je legendou českého MMA.

Kromě čtyřiačtyřicetiletého Monstera si na Kozmu brousí zuby také fenomenální Slovák Ivan Buchinger, který se nedávno stal prvním „double champem“ Oktagonu a rád by zaútočil na třetí mistrovský pás.

Kozma se vzájemnému duelu nebrání, Slovákovi ale nedávno vzkázal, že přednost má Monster.

„Povinností šampiona je obhajovat svůj pás. V prosinci mě čeká obhajoba, takže nepředbíhej, Ivane, a počkej si, až na tebe přijde řada. Zatím si splň povinnosti ve svých váhovkách a v prosinci se můžeme bavit o našem zápase,“ napsal na Instagram Kozma.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:50 neděle 20. února 2022. Anketa je uzavřena.

  • 6
  • 2
  • 2
  • 2
  • 2
  • 1