Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sparťané si zamilovali mladého trenéra bez diplomu. Je Holoubek ten pravý?

    David Holoubek byl na podzim se Spartou úspěšný. Povede ji i na jaře? | foto: iDNES.cz

    Je mu šestatřicet a nemá dostatečné vzdělání, aby vedl prvoligový klub. Přesto je trenér David Holoubek v očích sparťanských fanoušků jasnou volbou. Mužem, který má na jaře vést tým a pokusit se sesadit z ligového trůnu rozpínavou Plzeň.

    Značnou část podzimu byl koučem - jenže vlastně provizorním. Na ostře sledovanou sesli usedl David Holoubek po vyhazovu trenéra Zdeňka Ščasného, kterému od léta dělal asistenta.

    Sparta si ho totiž vychovává, je pro ni stejným pokladem jako mladí hráči. Na Letné (tedy spíš na Strahově, kde sídlí mládež, vedl ty nejmenší i veleúspěšný celek do devatenácti let) s ním počítali do budoucna.

    Holoubek však vylétl bleskově, ani on to nečekal. Během podzimu pak uhranul sparťanskou - a nejen ji - veřejnost.

    Tým byl pod ním úspěšný. V Evropské lize vyhrál všechny čtyři zápasy, porazil i velikány Inter Milán a Southampton, a postoupil do jarní vyřazovací části. To je superpočin. V domácí soutěži prohrál jediný duel, bohužel pro Holoubka ten nejsledovanější, v Plzni.

    Mladý odborník se však vykoupil především na konci první poloviny ligy. Zvládl ho i s obří marodkou, Sparta měla dlouhodobě minimálně deset zraněných. A to povětšinou reprezentanty: Tomáše Rosického, Josefa Šurala, Ondřeje Zahustela a další.

    „Musíme si vyhodnotit, co za tím je,” nakázal Holoubek.

    David Holoubek je při koučování velmi emotivní.

    To jsou slova, která naznačují, že i on sám počítá s tím, že bude u mužstva pokračovat i po Vánocích. „Jde jen o to, v jaké roli,” potvrdil v rozhovoru pro server iDnes.

    To je opravdu kardinální otázka. Holoubek totiž až v průběhu jara dostuduje trenérskou profilicenci. Diplom z téhle vysoké školy fotbalu je nezbytný pro to, aby mohl být hlavním koučem. Na podzim fungoval na výjimku pro studenty, ta mu však po šedesáti dnech vypršela. Na konci byl pak veden jako asistent a jako hlavní trenér byl zapsán Zdeněk Svoboda.

    „Je to jen papírově,” přiznal sám Svoboda po duelu v Hradci Králové. Bylo to jasně vidět i při zápasech, Holoubek dál působil jako velký šéf.

    Tento kočkopes může Sparta využít i na jaře. Je to však důstojné pro největší klub? Je opravdu Holoubek nejlepším řešením? Vždyť i trenér by měl projít vývojem. Stejně jako hráč.

    Tedy pokud se nejmenuje Rosický, který byl v osmnácti nejlepším hráčem Sparty. Teď jde o to, zda je Holoubek trenérským Rosickým.

    Na to - podle všeho - panuje ve Spartě nejednotný pohled. Proto část vedení prosazovala příchod libereckého Jindřicha Trpišovského, jemuž by byl Holoubek k ruce. Tato varianta však podle serveru Aktuálně definitivně padla.

    Čím dál víc se proto schyluje k variantě, již můžeme nazvat Holoubek na zapřenou.

    Podzim ukázal, že by měl tuhle složitou misi zvládnout. Je perfektní při přípravě mužstva na zápas, trefoval se do sestavy. Při tom to měl, právě kvůli marodce, však celkem jednoduché. Jedenáct hráčů často vybíral z jedenácti zdravých a několik sedmnácti až devatenáctiletých mladíků.

    K tomu je zdatný i mediálně, což rozhodně není zanedbatelná část jeho práce. Na svoji stranu dostal i hráče, je totiž bezprostřední, je s nimi na jedné vlně.

    „Spartu chci trénovat,” prohlásil.

    Měl by dostat šanci.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:35 středa 5. dubna 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      14
    • Trapas
      11
    • Sladký
      11
    • Haha
      10
    • Cože
      6
    • Tvl
      6