Bůh, nebo kriminálník? Chorvatskému kapitánovi Modričovi hrozí pět let vězení!

Chorvatsko dotáhl k historickému úspěchu a v zemi teď platí za boha. Místo Zlatého míče, který by si podle mnohých za výkony na světovém šampionátu zasloužil, ale Luka Modrič dost možná vyfasuje želízka a vězeňský mundúr! Nejlepší hráč turnaje totiž čelí trestnímu stíhání za křivou výpověď, pomocí níž měl krýt záda fotbalovému mafiánovi a podvodníkovi Zdravku Mamičovi.

Jen krůček chyběl k tomu, aby byla famózní jízda Chorvatů světovým šampionátem korunována zlatou třešničkou. Fanoušci ovšem berou všemi deseti i stříbro a zemi teď zaplavilo doslova fotbalové šílenství.

Národním hrdinou se stal v první řadě kapitán Luka Modrič. Na šampionátu předváděl stabilně ty nejlepší výkony, řídil hru Chorvatů a počínal si jako pravý kapitán. Zcela zaslouženě si pak po včerejším finále převzal ocenění pro nejlepšího hráče turnaje.

Sotva mistrovství skončilo, začaly se ozývat hlasy, podle nichž by si Modrič za lví podíl na historickém výsledku čtyřmilionové jihoevropské země zasloužil i ocenění pro nejlepšího hráče roku. Ziskem Zlatého míče by přerušil už deset let trvající nadvládu dvojice Lionel Messi – Cristiano Ronaldo, jejichž země se z turnaje pakovaly již v osmifinále.

Luka Modrič dotáhl Chorvaty k fantastickému stříbru.

Že si teď Luka Modrič, chlapec, jehož cesta na vrchol vedla skrze složité dětství v zemi zmítané válkou, žije jako v ráji a leží mu u nohou celý svět? Ne tak docela. Je totiž dost dobře možné, že si nakonec nebude přebírat Zlatý míč, ale pruhovaný mundúr pro kriminálníky!

Ve stínu nebývalého úspěchu totiž zůstává fakt, že Modrič v rodné zemi čelí trestnímu stíhání z poměrně vážného zločinu. Letos v březnu si vyslechl obvinění z podání křivé výpovědi v případu rozsáhlého finančního podvodu.

Kapitán nároďáku a hvězda slavného Realu Madrid měla policistům lhát a tím krýt záda zřejmě největšímu mafiánovi chorvatského podsvětí Zdravku Mamičovi. Proti němu je veden soudní proces, který projednává machinace na přestupovém trhu, jichž se měl Mamič jako šéf klubu Dinamo Záhřeb dopouštět.

Obviněn je ze zpronevěry a daňových úniků, společně se svým bratrem a dalšími dvěma komplici si měl přijít na přibližně 390 milionů korun a stát při tom ošidit o 39 milionů.

Luka Modrič je hvězdou uplynulého šampionátu, dost možná ale skončí za mřížemi.

Ke špinavým penězům měl Mamič přijít machinacemi a podepisováním fiktivních dohod během přestupů hráčů z Dinama do zahraničí. V případě Modriče jde o jeho odchod do anglického Tottenhamu v roce 2008.

Za kapitána národního týmu se už postavil chorvatský svaz, který věří, že Modrič před soudem prokáže svoji nevinu. Pokud by se mu to však nepodařilo, dost možná si nějaký čas pobude za mřížemi. Trestní sazba za podání křivé výpovědi je v Chorvatsku od půl roku do pěti let odnětí svobody.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:46 středa 14. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 20
  • 12
  • 12
  • 8
  • 7