Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Češi padli s Walesem, řeší se BLM a rasismus: Britský komentátor ocenil faul na Kúdelu

    Češi před zápasem s Walesem nepoklekli. | foto: Profimedia.cz

    Po nadějné remíze s Belgií, která je považována za nejlepší reprezentační výběr světa, přišlo rychlé vystřízlivění. Parta kouče Jaroslava Šilhavého v cestě za postupem na mistrovství světa poprvé klopýtla a z Walesu si veze prohru 0:1. V zápase padly dvě červené karty. Více než výkony hráčů na hřišti se ale řeší tvrdý zákrok na českého obránce Ondřeje Kúdelu. Loket v obličeji slávistického stopera udělal radost britským fanouškům i tamnímu komentátorovi.

    Obránce pražské Slavie Ondřej Kúdela původně v zápase proti Walesu neměl vůbec nastoupit. Vedení pražského klubu se bálo o jeho bezpečnost. 

    Celá Británie Kúdelu od vyhroceného zápasu s Rangers považuje za rasistu, i přestože neexistuje jediný důkaz, že by slávista skutečně nazval záložníka Kamaru „zkur*enou opicí“, jak finský středopolař tmavé pleti tvrdí.

    „Ondra Kúdela nakonec s mužstvem odcestoval. Omlouváme se, že jsme z bezpečnostních důvodů nemohli informaci potvrdit dříve. Je zdravý, sám odletět chtěl. Dostal nominaci, takže vedení pak vstoupilo do jednání se Slavií,“ řekl před zápasem s Walesem tiskový mluvčí reprezentace Petr Šedivý.

    V zápase Kúdela nastoupil v základní sestavě po boku sparťanského stopera Ondřeje Čelůstky.

    Zatímco fotbalisté Walesu před zápasem poklekli, aby opět upozornili na přetrvávající rasistické projevy ve společnosti, čeští fotbalisté známé gesto spojované s iniciativou Black Lives Matter neudělali a místo toho si vymysleli vlastní.  

    Svěřenci kouče Šilhavého před zápasem ukázali na levý rukáv svých dresů, kde se nachází nápis Respect, což je logo kampaně UEFA, která se bojem proti rasismu, xenofobii a dalším projevům nesnášenlivosti věnuje.

    Češi před zápasem s Walesem nepoklekli.

    Britský komentátor schvaloval loket na Kúdelu

    Více než porážka ve Walesu a dvě červené karty se na sociálních sítích ale řeší incident z 85. minuty. 

    Domácí hvězda Gareth Bale vyskočil do hlavičkového souboje, podíval se, koho má vedle sebe, a pak loktem trefil Ondřeje Kúdelu do obličeje. Útočník londýnského Tottenhamu evidentně dobře věděl, co dělá.

    Někteří britští fotbaloví fanoušci na sociálních sítích schvalují ostrý zákrok na Ondřeje Kúdelu.

    Krátce po úderu od Velšana Kúdela střídal, na hřišti ho v 87. minutě nahradil Antonín Barák. Bale za svůj ostrý loket neviděl ani žlutou kartu.

    Takový zákrok by si ve fotbalovém světě běžně zasloužil jasné odsouzení a možná i červenou kartu, Britové ale v Kúdelovi od výše zmíněného zápasu s Rangers vidí úhlavního nepřítele, a tak faul na jeho osobu mohutně oslavovali.

    „Bale dal loket Kúdelovi, krásný pohled,“ napsal jeden z britských fotbalových fanoušků na Twitteru. A přidávali se další. Někteří sdíleli fotografie, na nichž je Kúdela na zemi a drží se za hlavu.

    „Respekt,“ pochválila Velšana Balea britská skupina fotbalových fanoušků na sociální síti.

    Nevraživost mezi fanoušky se ještě dá v určitých mezích pochopit. To, co ale předvedl komentátor televizní stanice Sky Sport, zavání šílenstvím.

    „Moc lidí z fotbalového prostředí se nebude zlobit, že (Kúdela) dostal do obličeje,“ řekl fotbalový expert renomované stanice.

    Komentátorovo chování už na Twitteru jednoznačně odsoudil český novinář a expert na britský fotbal Jiří Hošek.

    „Jsem z toho v šoku. Ubohé a podlé,“ napsal Hošek.

    Utkání proti Walesu nebylo pro Ondřeje Kúdelu zdaleka posledním zápasem v Británii. Už 8. dubna se Slavia střetne s londýnským Arsenalem, kde mimochodem dříve působil Glen Kamara, údajná oběť rasistického útoku. 

    Někteří fanoušci Arsenalu, kteří sice ještě nedávno Kamaru nejspíše vůbec neznali, teď na sociálních sítích dávají najevo, že by Kúdelu měl zápas opět hodně bolet.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:15 čtvrtek 29. července 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      31
    • Tvl
      5
    • Cože
      3
    • Super
      2
    • Haha
      2
    • Sladký
      1