Komentář: Proč musí Češi na EURO hrát jako zbabělci? Protože neumí riskovat

Až tři minuty před koncem prolomil španělský obr českou barikádu a reprezentace přišla o bod po porážce se Španělskem 0:1. Taktika vůle a disciplíny tedy nevyšla. Našim schází bojovnost, herní agresivita a standardní situace. V čem se musí dál zlepšit?

Řekne se: Dřeli, bojovali, Španělům jízdu za třemi body pořádně znepříjemnili. “Všichni jsme to excelentně odpracovali,” pochválil spoluhráče kapitán Tomáš Rosický.

Je tu však druhý pohled, oko mistra světa. “Bylo jen otázkou času, kdy dáme gól,” řekl Andrés Iniesta, proslulý Španěl a nositel všeho, čím jeho země v posledních letech změnila fotbal.

Tím vším také porazila v Toulouse Čechy, ač tým kolem výborného Rosického, jediného “Španěla” v české sestavě, opravdu zaslouží uznání. Jeho obětavost i neutuchající snaha zastavit válec mačkající ho k bráně perfektního Petra Čecha byly impozantní.

Jenže nestačily.

“Abych byl objektivní, byl jsme na tom hřišti, jejich kvalita, hra s balonem. Zasloužili si vyhrát,” pronesl obránce Tomáš Sivok.

Trefil to.

V tom všem je obří rozdíl, v těchto disciplínách stačí úřadujícím mistrům Evropy právě jen Rosický.

Pětatřicetiletý kapitán je jediný, kdo z Čechů nehraje ani v těchto zápasech alibisticky. Udělá kličku, zkusí přihrávku, která je sice riskantní - jenže může pomoci dojít k cíli, tedy ke gólu.

Španělé to zvládají všichni, je jedno, jestli jde o obránce, útočníka nebo právě malinkatého šéfa Iniestu. Proto měli s Čechy míč na kopačkách skoro sedmdesát procent času. I když to neplatí bez výjimek, v drtivé většině vyhrává ten, kdo má míč.

Vždyť to je podstata fotbalu, na níž se v Česku před časem rezignovalo.

Češi - a trenér Pavel Vrba - věděli, že Španělům v těchto atributech nesahají ani po paty. Proto hráli jako zbabělci. Trenéři tady vtloukali hráčům do hlavy: Hlavně nezkazit, lepší odkop na tribunu než riskantní klička.

Nové myšlení už se sice v klubech projevuje, ale chvíli bude trvat, než doroste generace vychovaná podle vzoru: Kdo ovládá míč, vyhrává.

Ne ten, kdo boří a ničí hru.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:10 středa 12. října 2016. Anketa je uzavřena.

  • 31
  • 19
  • 13
  • 10
  • 7
  • 6