Komentář: Derby se Slovenskem = vítězství. Proč je reprezentace zase Schick?

I jeho rozlet je potvrzením obrody fotbalové reprezentace. Z Patrika Schicka, kluka za miliardu, kterému to moc nejde, je tahoun národního mužstva. V pondělí rozhodl vypjatý duel Ligy národů se Slovenskem. Trenér Jaroslav Šilhavý jede na vlně nadšení.

V AS Řím, který za něj vysázel před rokem a půl 38 milionů eur, tehdy nějakých 991 milionů korun, se spíše souží. Nemůže se dostat do sestavy přes bosenského slavného a stále skvělého rutinéra Edina Džeka, mimochodem hráče, který kopal i českou ligu za Teplice.

Češi oslavují vítězný gól v zápase se Slovenskem.

Nedává góly (v této sezoně italské ligy jen jeden), na hřiště chodí většinou jako střídající. V Římě z něj přitom chtěli udělat modlu, novou superstar. I český fotbal se těšil, že zase bude mít, poprvé od doby Jana Kollera s Milanem Barošem, elitního útočníka.

Jenže Patrik Schick dlouho nic moc. V klubu ani v reprezentaci.

Až přišel k týmu Jaroslav Šilhavý a mladík se rozjel. Na Slovensku dal vítězný gól, na Ukrajině zahrál velmi dobře, v Polsku přímo skvěle. A pondělní duel doma v Praze se Slováky opět rozhodl.

Slávista Miroslav Stoch se vrátil do slovenské reprezentace. Na „domácím“ stadionu v Edenu musel překousnout porážku s Českem.

Schick je ve formě, ukazuje, že je jeho potenciál neskutečný. „Je o tři třídy jinde než ostatní hráči,“ řekl dokonce bývalý reprezentant Pavel Kuka.

Je to pravda, Schick má na to zařadit se mezi nejlepší hráče světa. Zatím však plní jiný úkol.

Schick pomáhá národnímu mužstvu, aby bylo zase šik.

Pod Šilhavého vedením se to daří. Trenér, jenž přišel po krutovládě Karla Jarolíma, vsadil na přívětivější atmosféru a také na nové tváře.

Obránce Ondřej Čelůstka (s číslem 3) je jedním ze symbolů vzestupu české reprezentace.

Proto v obraně vládne Ondřej Čelůstka, jenž byl za Jarolíma mimo hru. Při pohledu na jeho poslední výkony je naprosto nepochopitelné, že ho bývalý kouč přehlížel.

Přitom stále mluvil o tom, že má nedostatek kvalitních stoperů. To neznal jméno Čelůstka? Vždyť tenhle frajer, který nyní působí v Turecku, kopal anglickou i německou ligu. Tam se nedostane každý…

Vrátil se také Matěj Vydra, nejlepší střelec druhé anglické ligy v minulé sezoně. Pod Jarolímem nehrál kvůli neshodám s trenérem a manažerem reprezentace Jaromírem Šeterlem. Pod Šilhavým bez brblání přijal roli dříče, ne zakončovatele.

Ve středu pole válí David Pavelka, další muž, kterého Jarolím odstřihl.

Kapitán Bořek Dočkal prožíval – jako vždy – duel se Slovenskem emotivně.

Kapitánem je Bořek Dočkal. Trenér z něj udělal šéfa mančaftu a jemu to sedí. Jarolím si tohle nedovolil, Dočkal je totiž svéhlavý a inteligentní borec. Bývalý trenér má radši poslušné vojáky plnící jeho rozkazy.

Šilhavý dal na zapomenout na diktaturu, na druhou stranu vyžaduje perfektní plnění taktických úkolů. Navíc se mu daří přečíst soupeře, najít způsob jak na něj.

V pondělí proti Slovensku to bylo markantní, Slováci si nevěděli rady se změnami rytmu. Chvíli se český tým zatáhl do defenzivy, hned na to napadal soupeře. Jak říkal legendární trenér Karel Brückner: „Honíme tygra.“

Pavel Hapal, český trenér na lavičce Slovenska

Česko proto pod Šilhavým dvakrát porazilo Slovensko, vyhrálo v Polsku a při prohře na Ukrajině předvedlo velmi dobrou hru. Všichni tito soupeři přitom mají podle jmen silnější kádry.

Šilhavý ukázal, že i se ztracenou generací, jak se říkalo nynějšímu týmu, jde hrát dobrý fotbal – a být úspěšný.

Resuscitace se tedy podařila, na jaře však přijde mnohem těžší úkol: Trenér musí uspět v kvalifikaci mistrovství Evropy.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:00 středa 20. března 2019. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 8
  • 8
  • 7
  • 7
  • 5