5 problémů pro Karla Jarolíma: Proč z českého fotbalu téměř bolí oči?

Trenér české fotbalové reprezentace Karel Jarolím zatím nemůže být spokojený. | foto: Profimedia.cz

Zprvu to vypadalo na ostudu nevídaných rozměrů. Čeští fotbalisté nakonec ale odvrátili blamáž a v Nan-ningu proti domácí Číně zvítězili 4:1. Češi tak v China Cupu, kterého se zúčastnily čtyři reprezentační výběry, obsadili konečné třetí místo. Zejména první poločas proti Číně byl ale přímo alarmující. Pokud se chce český fotbal posunout kupředu a vrátit se mezi elitu, tak by se něco takového nemělo již nikdy opakovat. Jenže problémů, které přidělávají reprezentačnímu kouči Karlu Jarolímovi vrásky na čele, je více než dost...
1/5

1) Chybí lídr

V minulosti se česká fotbalová reprezentace pyšnila několika vůdčími osobnostmi. Poborský, Rosický, Nedvěd, Ujfaluši či Čech, to všechno byli hráči, kteří i díky respektu, který k nim ostatní chovali, dokázali strhnout zbytek mančaftu.

Po Petru Čechovi, který reprezentační kariéru ukončil v červenci 2016, jako kdyby se slehla zem.

Vést tým by měl například zkušený stoper Marek Suchý, který nosil kapitánskou pásku už jako mladík v pražské Slavii.

Jenže jeho výkony v reprezentačním trikotu jsou výrazně horší než ty, které předvádí na klubové úrovni. Jako by se nedokázal vymanit z role náhradníka, která mu ještě nedávno patřila.

Dalším tahounem a vůdcem týmu by měl být Vladimír Darida. Bývalý hráč Plzně je jedním z nejzkušenějších hráčů výběru Karla Jarolíma a už pátým rokem nastupuje v německé Bundeslize, která patří mezi nejlepší soutěže na světě. Daridu ale delší dobu limitovalo zranění a navíc to není zrovna ten typ lídra, za kterým ostatní půjdou. 

Je to spíše poctivý pracant, už v Plzni mu seděla role toho, kdo v záloze vše odřel, a dirigovali ho starší a zkušenější borci po jeho boku, například Pavel Horváth.

1/5
Ohodnoťte článek

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:13 úterý 24. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 8
  • 7
  • 7
  • 6
  • 5