Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    5 důvodů, proč se za českou fotbalovou repre už nemusíme (tolik) stydět

    Dvě výhry nad outsidery jsou povinností. Je třeba ale říct, že za českou reprezentaci už se nemusíme stydět. | foto: Profimedia.cz

    Nedávno to vypadalo, že to s českou fotbalovou reprezentací snad už nemůže být horší. Po výhrách na Bulharskem (2:1) a Černou Horou (3:0) se ale zdá, že se konečně začíná blýskat na lepší časy. Mnoho lidí jistě namítne, že se jednalo o povinných šest bodů, protože naši soupeři byli jasní outsideři. Neoddiskutovatelným faktem ale je, že parta kouče Šilhavého začíná šlapat a změny k lepšímu jsou vidět na první pohled. Proč už se za českou repre nemusíme (tolik) stydět?

    1. Fungující obrana

    Trenér českého národního týmu Jaroslav Šilhavý je znám coby expert na defenzivu. 

    Když se v roce 2016 ujal Slavie, jako mávnutím kouzelného proutku by udělal z obrany červenobílých nedobytnou hráz.

    Něco podobného se mu podařilo i v nároďáku. Pět gólů sice jeho svěřenci dostali s Anglií, ale ruku na srdce, to je naprosto jiná liga. 

    Jinak to vzadu ale prostě klape.

    Šilhavému se povedlo obranu nejenom zpevnit, ale také ustálit, což je další důležitý faktor.

    Poslední dva zápasy spolu ve stoperské dvojici odehráli bývalí slávisté Marek Suchý a Ondřej Čelůstka, kteří patří mezi nejzkušenější hráče současné reprezentace. 

    Ondřej Čelůstka je oporou zadních řad českého nároďáku.

    Ukázalo se, že sázka na mazáky, kteří válí už několik let v cizině, byla správná. Při pohledu na výkony Ondřeje Čelůstky je až nepochopitelné, že byl tento borec dlouhé roky přehlížen. 

    2. Schick konečně pálí

    V AS Řím jsou s mladým útočníkem Patrikem Schickem nespokojeni a nelze se jim divit. Stál skoro miliardu a jeho výkony jsou daleko za očekáváním.

    Špatnou formu a nepohodu z klubu si v minulosti Schick přenášel i na reprezentační srazy. Nedařilo se mu v koncovce, míč mu odskakoval...

    Teď se zdá, že se v něm cosi hnulo. 

    Na hřišti si nebývale věří, vše mu vychází a navíc se nezříká odpovědnosti. Je si vědom, že tým na něj spoléhá, a jemu to vyloženě vyhovuje.

    Patrik Schick konečně v českém dresu ukazuje, co v něm je.

    V pátek vstřelil dva góly Bulharům, v pondělí proti Černé Hoře suverénně proměnil penaltu a zvýšil tak na konečných 3:0. 

    Mimo to měl také lví podíl na vlastním gólu Černohorců, kdy doslova „vymotal“ obranu a jeho centr si srazil do vlastní sítě zmatený obránce.

    Vypadá to, že Schicka snad někdo polil živou vodou a Česko má konečně útočníka, z něhož jde strach.

    3. Probuzený Jankto

    Když jsme u polévání živou vodou, je nutné zmínit také progres, který v reprezentaci za poslední dobu zaznamenal ofenzivní záložník Jakub Jankto.

    Dvě výhry nad outsidery jsou povinností. Je třeba ale říct, že za českou reprezentaci už se nemusíme stydět.

    Ten se pod minulým trenérem reprezentace Karlem Jarolímem spíše hledal. Příchod kouče Šilhavého mu ale hodně pomohl. V reprezentaci nastupuje stabilně na pozici levého křídla a patří mezi nejzářivější hvězdy výběru.

    Proti Černohorcům otevřel skóre krásnou ranou z voleje a podíl měl i na druhé trefě.

    4. Jasná taktika a žádné náhodné pokusy

    Bývalý reprezentační trenér Karel Jarolím neustále měnil systém a zkoušel nové a nové hráče. Není divu, že jeho svěřenci v tom měli pěkný guláš.

    „Byl to trochu chaos. Hráči nevěděli, kde mají běhat,“ říkal po prvním zápase pod novým trenérem Jakub Jankto. „Pan Šilhavý připravil mužstvo kompaktně,“ dodal křídelník.

    Kouč Šilhavý zapomněl na nějaké náhodné pokusy, vsadil na týmovost a svůj osvědčený systém s dvěma defenzivními středopolaři. A podle toho, co chtěl hrát, si Šilhavý vybíral své vyvolené.

    Z Tomáše Součka roste nepostradatelný muž české reprezentace.

    5. Šilhavý jako nositel pozitivní energie

    Jsou trenéři-motivátoři, kteří svými emotivními projevy dokážou pobláznit své svěřence. Takovým typem kouče je například současný šéf karvinské lavičky František Straka. Jaroslav Šilhavý je spíše taková klidná síla, která na mančaft působí jako vlna pozitivní energie.

    Do svých hráčů dokázal za krátkou dobu dostat potřebné sebevědomí. U týmu je od září a v osmi zápasech si s reprezentací připsal pět výher a tři porážky.

    Trenér českého národního týmu Jaroslav Šilhavý

    Je vidět, že hráči pod ním chtějí reprezentovat a věří jeho filozofii. 

    „Vztah s hráči je na dobré úrovni. Času moc není, přesto se snažíme hráčům vtisknout nějakou tvář. Myslím, že když budou hráči opakovaně zdraví a ustálí se kádr, budeme to nabalovat na sebe a mělo by se to ještě zlepšovat,“ uvedl Šilhavý na tiskové konferenci.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:40 čtvrtek 10. října 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      41
    • Cože
      35
    • Sladký
      34
    • Haha
      33
    • Tvl
      32
    • Trapas
      31