Soud s mužem, který okradl fotbalisty: Variabilní symbol? Limberský je negramotný, řekla soudkyně

Krajský soud v Plzni poslal na sedm let do vězení šestatřicetiletého Čeňka Pazderku, který měl podle nepravomocného rozsudku okrást bývalé plzeňské fotbalisty Davida Limberského a Vladimíra Daridu. Z prvního jmenovaného měl podnikatel postupně vytáhnout až pět milionů korun. U soudu se Pazderka bránil, že Limberský je závislý na hazardu a půjčoval si od něj peníze. Fotbalista něco takového už ale v minulosti rázně popřel.

Podnikatel Čeněk Pazderka stanul před soudem v úterý a vyslechl si, že za podvod a zpronevěru si odpyká sedm let za mřížemi. Podle soudkyně Pazderka využil toho, že zejména David Limberský není příliš finančně gramotný.

„Finanční gramotnost poškozeného Limberského je na nízké úrovni, nic mu neříkají pojmy, jako je například variabilní symbol. Tím, jak se vůbec neorientoval v obchodu, nechal se obžalovaným zneužívat a nikterak nad tím neuvažoval,“ uvedla pro server Novinky.cz předsedkyně senátu Helena Przybylová, která také upozornila na to, že Pazderka neměl od počátku v úmyslu peníze fotbalistům vracet.

Pazderka se před lety Limberskému i bývalému reprezentačnímu kapitánovi Daridovi představil jako obchodník s luxusními automobily. Legendu plzeňské Viktorie pak nalákal na to, že by spolu mohli rozjet společný byznys.

Spolupráci podnikatel fotbalistovi vysvětlil tak, že Limberský bude spolufinancovat nákup vozidel, které pak Pazderka výhodně prodá a oba se potom podělí o zisk.

„Chodil luxusně oblékaný, měl drahé hodinky, vypadal, že je úspěšný, že mu jde podnikání dobře. Jeho nabídka mi přišla zajímavá, tak jsem do toho šel. Věřil jsem mu, bral jsem ho jako kamaráda. Když se ozval, že potřebuje peníze na nějaké auto, prostě jsem mu je poslal. Víc jsem to neřešil,“ vypověděl před soudem Limberský.

Limberský se nejenže nedočkal žádného zisku, ale navíc nedostal ani svůj vklad zpět. 

„Tvrdil mi, že peníze z uskutečněného obchodu použil zase na další kšeft, že se to potřebuje pořádně rozjet. Tak jsem s tím vracením peněz počkal a nechal se přesvědčit k dalším investicím. Věřil jsem mu, že to pomůže nakopnout jeho podnikání,“ pokračoval Limberský, podle něhož se pak Pazderka odmlčel a přestal s ním komunikovat.

„Byl jsem v tomhle prostě hloupý a naivní,“ přiznal bývalý reprezentační obránce.

V případě Vladimíra Daridy Pazderka zprostředkoval pro zkušeného záložníka prodej auta za milion korun. Z utržených peněz mu vyplatil jen zanedbatelnou část a zbytek si prý nechal.

Limberský: Hodím něco do rulety a automatu, gambler ale nejsem!

Podnikatel Pazderka se u soudu hájil nejprve tím, že peníze, které mu Limberský poslal, byly úhradou za luxusní mobilní telefony a hodinky s diamanty. 

Pak ale svou taktiku změnil a řekl, že se jednalo o splátky za půjčky na hraní v kasinu. Limberského pak Pazderka označil za gamblera.

„Každý den, každou noc hraje. Využíval mě k tomu, abych mu po nocích půjčoval statisícové částky. Byly to desítky případů. Byly to miliony korun. Vždy čekal, až mu klub pošle výplatu, a peníze mi vracel,“ řekl před soudem Pazderka.

Závislost na hazardu ale Limberský už před časem popřel. Zároveň ale netajil, že za zábavou do kasina občas vyrazil.

„Samozřejmě si někdy s kamarády zahraju blackjack nebo poker, někdy si hodím něco do rulety, někdy stovku do automatu. Rozhodně ale nechodím po nocích gamblit,“ nechal se slyšet bývalý kapitán Plzně, který letos definitivně pověsil kopačky na hřebík.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:08 čtvrtek 25. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

  • 140
  • 16
  • 15
  • 13
  • 10
  • 9