Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sparta dál touží po Dočkalovi. Stál by balík, ale tým potřebuje velkého šéfa

    Je vysněnou posilou. Mužem, který může srovnat rozháranou partu, která to na podzim „dotáhla“ na páté místo v lize. Fotbalová Sparta dál sní o návratu reprezentačního kapitána Bořka Dočkala. I když případný přestup bude pořádně drahý.

    Před dvěma lety nemohl odolat obří nabídce z Asie, to opravdu nešlo. A vlastně i sama Sparta na tom byla stejně. Henan, klub z čínské ligy, zaplatil za osmadvacetiletého záložníka 230 milionů. To je neskutečná suma.

    S trenérem Zdeňkem Ščasným už Bořek Dočkal ve Spartě spolupracoval.

    Dočkalovi pak plat 80 milionů korun ročně. To prostě nešlo odmítnout. Fotbalista byl navíc ve stadiu kariéry, kdy to nevypadalo na velký přestup do některé z velkých soutěží: Anglie, Německa, Itálie, Francie, Španělska.

    Proto kreativní hráč odešel.

    Jenže po nějaké době zjistil, že život v mírně prapodivné zemi není pro něj – a pro rodinu. Proto minulou sezonu odkopal v Americe (ve Philadeplhii za poloviční plat) a dnes doufá v návrat do Sparty.

    V poslední sezoně působil Bořek Dočkal v americké lize, kde hrál za Philadelphii.

    Nevadí mu, že je letenský tým vlastně na dně, že půjde s penězi velmi výrazně dolů. Rovněž vedení klubu po něm touží. Má se stát šéfem, jenž Spartu srovná.

    Pokud se přestup povede, půjde o velké peníze. Henan začal jednání o ceně na stejných penězích, které zaplatil. To je pro Spartu – i další zájemce z Evropy či Spojených států – utopie.

    Je však jisté, že obnos půjde dolů, protože čínský klub už s českým reprezentantem nepočítá. Jde o to, zda se potká s představami Sparty. Podle odborného serveru Transfermarkt.de má Dočkal cenu nějakých 50 milionů. To by majitel Daniel Křetínský jistě obětoval.

    Bořek Dočkal je od podzimu kapitánem české reprezentace.

    Další položkou by byl Dočkalův plat. Hráč by se dozajista stal jedním z nejlépe placených hráčů ligy, což by znamenalo sumu kolem jednoho milionu eur ročně.

    Jenže jak ukázal Dočkal na podzim v národním mužstvu, Spartě by se vyplatilo tyto peníze investovat.

    Za poslední dva roky se z něj totiž stal nový (a především lepší) fotbalista.

    Bořek Dočkal bývá při zápasech hodně slyšet.

    Dočkal dál jede ve svém módu. Je velmi produktivní. Především asistence jsou jeho doména. V minulém ročníku americké MLS byl nejlepším nahrávačem soutěže. V jednatřiceti zápasech nastřádal osmnáct nahrávek. K tomu přidal pět branek. Není divu, že je o něj v USA dál zájem. Jen ta cena…

    Navíc nejde o novinku. Dočkal byl nejlepším nahrávačem také v Evropské lize v sezoně 2016/17, kdy hrál za Spartu. Podobně jede celou kariéru.

    Když nebyl na hřišti David Lafata, nosil při minulém angažmá Bořek Dočkal ve Spartě kapitánskou pásku.

    Herní stránka je samozřejmě zásadní, ale Sparta spoléhá také na Dočkalovu osobnost. Třicetiletý muž je inteligentní fotbalista, takový druhý Petr Čech. Dobře se vyjadřuje, perfektně vychází s médii.

    Dříve býval na hřišti prchlivý, občas urážlivý, ale jeho poslední vystoupení v reprezentaci ukázala, že vyspěl. I proto mu trenér Jaroslav Dočkal, který přišel k národnímu týmu v půlce září po neúspěšném Karlu Jarolímovi, dal velkou roli. Udělal z něj kapitána, šéfa.

    „Bořek je asi nejsilnější osobnost týmu, co teď máme. Udělal strašně práce, vzal si slovo, když jsme diskutovali. Je to sebevědomý hráč, který je nejen skvělý fotbalista, ale taky klasický vůdce,“ vysvětlil Šilhavý.

    Bořek Dočkal je při tiskových konferencích ve své kůži.

    Přesně takový hráč Spartě schází. Dočkal by zvládl na hřišti i v kabině zkrotit velké ego Guélora Kangy, povzbudit občas labilního Nicolae Stancia, vést mladší spoluhráče.

    Pro Spartu by to byl zkrátka jackpot. Teď jde o to, kolik bude stát.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:44 sobota 18. května 2019. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      11
    • Haha
      10
    • Super
      9
    • Trapas
      7
    • Tvl
      7
    • Sladký
      6