Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Proč Sparta neváhala a dala Dočkalovi plat 20 milionů?

    Velký šéf je zpět. Bořek Dočkal bude opět hrát za fotbalovou Spartu. | foto: Profimedia.cz

    Bořek stavitel má být Bořek spasitel. Fotbalová Sparta spoléhá, že Bořek Dočkal, který se do Prahy vrátil po dvou letech, dá do latě dlouho tápající tým. Proto dostal kapitán národního mužstva plat dvacet milionů korun ročně.

    Byť byl výdělek více než 1,5 milionu korun měsíčně ještě před třemi lety v české lize nepředstavitelný, neposune Bořka Dočkala do postavení nejlépe honorovaného hráče soutěže.

    Odchovanec Slavie nebude dokonce na tomto žebříčku ani první ve Spartě.

    Bořek Dočkal celou zimu trénoval se Spartou, zápasy však sledoval v civilu.

    Na ještě lepší peníze si přijdou Guélor Kanga, excentrický Gabonec, kterého Dočkal možná připraví o místo v základní sestavě, a Izraelec Tal Ben Chaim. Křídlo, za něž Letenští zaplatili 73 milionů, však zatím vložené finance nesplácí. Začátek angažmá nezvládl herně, nyní už stojí od konce července, kdy si poranil koleno.

    Dočkal by měl být výrazně lepší investicí.

    „Nemyslíme si ale, že on sám může vyřešit všechny potíže, se kterými se potýkáme,“ upozornil sportovní ředitel Tomáš Rosický.

    Bývalá hvězda mluví rozumně, ale také diplomaticky. Sparta na Dočkala spoléhá, proto zvládla domluvit jeho návrat z Číny.

    Bořek Dočkal je kapitánem reprezentace od podzimu 2018.

    „Byla to několikaměsíční mravenčí práce,“ pochválil sám sebe i své spolupracovník šéf hráčovy manažerské agentury Sport Invest Viktor Kolář.

    Důvod složitých jednání byl jasný, klub Henan za Dočkala totiž před dvěma lety vysázel 230 milionů a nyní chtěl logicky co nejméně prodělat. Nakonec se to Číňanům nepovedlo.

    „Jeho návrat stál Spartu méně než pětinu, co za něj dostala. Nemusela ani utratit celý rozpočet, který na to měla. Takže na její straně je veliká spokojenost,“ prozradil Kolář.

    Teď ještě musí záložník ukázat, že zvládne to, co se od něj čeká.

    Bořek Dočkal, lídr národního mužstva

    Dočkal by měl mít především roli jako v reprezentaci. Když k mužstvu na podzim přišel po vyhozeném Karlu Jarolímovi Jaroslav Šilhavý, ihned z něj udělal šéfa, kapitána.

    „O tom jsem měl jasno okamžitě,“ netajil se Šilhavý.

    Nevadilo mu, že Dočkal za Jarolíma vlastně nehrál, že v té době kopal ve Spojených státech amerických. Vsadil na jeho inteligenci (lidskou i herní) a povahu. Ukázalo se to jako dobrý tah.

    Dočkal předvedl, že za poslední dva roky v Číně a USA vyspěl. Zahodil zkratkovité výlevy, spoluhráče vede i podporuje.

    Bořek Dočkal si zahrál v reprezentačním dresu na mistrovství Evropy 2016.

    „Bořek je asi nejsilnější osobnost v týmu, co teď máme. Udělal strašně práce, vzal si slovo, když jsme diskutovali. Je to sebevědomý hráč, který je nejen skvělý fotbalista, ale taky klasický vůdce,“ vysvětlil trenér Šilhavý.

    Ve Spartě to bude stejné. Mančaft byl poslední měsíce nesourodý, na hřišti i v kabině byl nepořádek. Dočkal by měl být osobou, jež ho slepí.

    Má k tomu i nutné jazykové předpoklady a zkušenosti z ciziny. Před angažmá v Číně a USA (a první sparťanskou etapou) hrál dva roky za největší norský klub Rosenborg Trondheim.

    V roce 2016 skončil Bořek Dočkal třetí v anketě Fotbalista roku.

    K tomu však musí přidat i fotbalovou kvalitu, což by neměl být zádrhel.

    V poslední sezoně byl v dresu Philadelphie nejlepším nahrávačem soutěže soutěže MLS. V jednatřiceti zápasech nastřádal osmnáct nahrávek. K tomu přidal pět branek. Dočkal byl nejlepším nahrávačem také v Evropské lize v sezoně 2016/17, kdy hrál za Spartu.

    Reprezentační kapitán může Spartu začít léčit už v neděli, při zápase o třetí místo s Baníkem Ostrava.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:58 pondělí 24. června 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      13
    • Super
      12
    • Haha
      10
    • Tvl
      10
    • Cože
      9
    • Sladký
      9