Povinně si klekněte, šikanují fotbalisty. Fanoušci už toho ponižování měli dost a teď je čeká trest

Od restartu soutěže se hráči museli vzdát svých jmenovek na dresech ve prospěch nápisu Black Lives Matter (BLM). Před každým zápasem hráči a všichni zúčastnění poklekají na trávník, aby vyjádřili podporu zmíněnému hnutí. Nejinak tomu bylo i v pondělí před zápasem Manchesteru City a Burnley. Na obloze se však objevilo letadlo s obřím transparentem, který okamžitě vyvolal vlnu emocí.

Ještě předtím než se opět rozeběhly fotbalové soutěže v Anglii, oznámily některé kluby, že na svých dresech budou mít nejen symbol hnutí BLM, ale jeho název nahradí také jmenovky všech hráčů. Do toho rozhodčí vždy svým hvizdem před začátkem zápasu dá pokyn, aby všichni společně poklekli. Někteří hráči to následně doprovázejí vztyčenou pěstí.

Neustálé opakování tohoto tématu se stalo trnem v oku některým fanouškům, kteří o sobě doposud dávali vědět převážně na sociálních sítích.

Teď už vyrukovali s vlastním transparentem.

Stadiony v Anglii jsou pro fanoušky uzavřeny, a tak jediná možnost, jak o sobě dát vědět, je poslat vzkaz. Fanoušci týmu Burnley se rozhodli využít osvědčenou metodu, pronajali si letadlo a za něj zavěsili transparent.

Nápis White Lives Matter Burnley vlál nad stadionem notnou chvíli, a tak si ho pochopitelně našly také kamery a samozřejmě i samotní hráči.

Ihned po zápase se kvůli tomu strhla vlna kritiky, kdy byli autoři transparentu odsouzeni a zřejmě je čekají tvrdé tresty. Jeden by čekal, že ve skutečnosti záleží na každém lidském životě a heslo tak nikoho urážet nebude.

Jenže chyba lávky.

„Takoví fanoušci si nezaslouží pohybovat se kolem fotbalu. Stydíme se, jsme zahanbeni. Udělala to menšina našich fanoušků. Snad mohu mluvit za většinu našich fanoušků, kteří se od něčeho takového distancují,“ řekl kapitán Burnley Ben Mee pro BBC ihned po zápase. 

Zápas se hostům vůbec nepodařil a v Manchesteru prohráli vysoko 0:5. Zčásti to prý bylo právě tím, co si hráči přečetli na obloze.

„Rozhodně to na nás mělo obrovský vliv, když jsme to zahlédli. Je nám trapné, že tam bylo připsáno i jméno našeho klubu,“ řekl Mee, který se v obraně příliš nevyznamenal.

Před každým zápasem v Premier League všichni poklekají. Fanouškům už ale...

„V žádném případě není ten prapor něčím, co představuje hodnoty našeho klubu. Budeme plně spolupracovat s úřady při identifikaci odpovědných osob a přijmeme vhodná opatření,“ stojí v prohlášení klubu Burnley FC.

Klub samotný se nakonec omluvil také všem, kteří podporují hnutí Black Lives Matter. „Jsme hrdí na naše zkušenosti s prací se všemi pohlavími, náboženstvími a vírami prostřednictvím nastavení naší komunity a stojíme proti rasismu jakéhokoliv druhu,“ dodává klub ze severu.

Mnozí fanoušci na sociálních sítích nechápou, proč by za nápis White Lives Matter měl někomu hrozit postih, zvláště v době, kdy Black Lives Matter dostává prostor zcela běžně.

Výkonný ředitel antidiskriminačního orgánu bojujícího proti nespravedlnosti ve fotbale Piara Powar ale nesouhlasí.

„Pokud proti hnutí BLM, které bojuje za rovná práva, postavíte White Lives Matter, je to motivováno pouze rasismem a popřením společných práv. Je to důkaz toho, jak moc je boj za rovnost důležitý a proč jej většina lidí podporuje. Změna, která nastane, je nezastavitelná. Historie bude soudit tento okamžik, který vedl ke změně,“ řekl Powar.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:29 středa 21. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 148
  • 71
  • 55
  • 50
  • 34
  • 28