Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Fenomén biatlon. Proč Koukalová a spol. pobláznili davy? A kolik to stojí?

    Gabriela Koukalová je tváří i největší hvězdou biatlonu, sportu, který se stal českým fenoménem. | foto: iDNES.cz

    První den, na mužský závod ve sprintu, dorazilo pětadvacet tisíc lidí. To je neuvěřitelná masa, ti všichni byli nadšení, že se v Novém Městě na Moravě opět koná Světový pohár v biatlonu. Jenže jde jen o potvrzení, že sport, který byl před časem na periferii, pobláznil Česko.

    „Ten rachot, to je něco opravdu neskutečného,” řekl v cíli osmý Ondřej Moravec. „Atmosféra byla jedinečná. Musím poděkovat, že nás přišli popohnat a podpořit, ale bohužel jsem se jim moc neodvděčil,” glosoval Michal Šlesingr, který skončil na 44. místě.

    „Je neskutečné, co se tady podařilo vytvořit. Jsem hrdý, že jsem mohl vyhrát v takové atmosféře,” vysekl slavný Francouz Martin Fourcade poklonu organizátorům a divákům.

    Během celého závodního prodlouženého víkendu očekávají pořadatelé návštěvu více než 100 tisíc diváků!

    Zvýšený zájem obdivovatelů poznala před závodem mužů i česká reprezentantka Eva Puskarčíková. Cestou na rozhovor ji zastavila skupinka fanoušků, s kterými se fotila. „Je to trochu nezvyk, člověk se s tím musí popasovat. Nejdřív se tomu divím a pak je to potěšení,” řekla a dodala, že po večerech podepisuje kartičky se svým portrétem. „Asi dvě stě třeba. Na jeden zátah. A je fakt, že z toho bolí ruka víc než z malorážky,” usmála se.

    Čtvrteční závod v Novém Městě sledovalo 25 tisíc lidí.

    Kde se tahle euforie vzala? To je celkem jednoduché. Přišla se skvělou a úspěšnou generací českých závodníků.

    Její tváří je bezpochyby vítězka Světového poháru Gabriela Koukalo, ale ani její kolegové nejsou žádný kompars.

    Fotogalerie

    „Je to příběh z říše pohádek. Biatlon u nás dostal úplně jiný rozměr. Nejenže se posunujeme výkonnostně, ale žije jím i spousta fanoušků, což je nádherné. Dřív na biatlon v Německu chodilo 30 tisíc lidí denně a u nás jen kupička,” pronesl šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář v rozhovoru pro iDnes. „Už tehdy jsem cítil, jak krásným sportem je, a chtěl jsem ho lidem přiblížit, aby si ho i oni užili – jen jsem nevěděl jak. A zčistajasna to přišlo. Máme výsledky, povedlo se u nás mistrovství světa a všichni ti dnešní fanoušci objevili to, co bych jim sám jen těžko vysvětloval.”

    Vrcholným úspěchem poslední doby byl titul mistra světa pro smíšenou štafetu z roku 2015. Ale i další medaile: Koukalová i Ondřej Moravec mají stříbro ze stejného šampionátu v individuálních závodech. Na olympiádě v Soči o rok dříve vybojoval český národní tým dokonce pět cenných kovů - tři stříbra a jeden bronz.

    K tomu přicházejí i organizátorské úspěchy. V Novém Městě byl fantastický světový šampionát v roce 2013. Pravidelně se tady pořádá Světový pohár. Ten má nyní rozpočet 63 milionů. „Značnou část z rozpočtu ale pokryjeme právě příjmem ze vstupenek. Rozhodně neskončíme v minusu, to můžu říct hned,” řekl šéf českého biatlonu Jiří Hamza v rozhovoru pro iDnes. „A přebytek investujeme do dětí. Máme v plánu zřídit deset nových trenérských pozic, jen nevíme, jestli na to budeme mít lidi. Tahle ekonomická jistota nám dává větší klid, nejsme ve stresu, v depresi. První Světový pohár jsme dělali za 28 milionů, teď je to více než dvojnásobek. Ale pokud chceme držet krok s nejlepšími, musí to tak být,” doplnil.

    To se daří - český biatlon je rodinným stříbrem.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:26 sobota 15. dubna 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      34
    • Cože
      14
    • Tvl
      14
    • Trapas
      12
    • Haha
      11
    • Sladký
      10