Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Biatlon Gabrielu Koukalovou potřebuje. I když je „prdlá“

    Biatlon jede pořád na vlně zájmu, jenže výsledky reprezentačních bojovníků nejsou tak zářivé jako v posledních letech. Je to prostě tak: Týmu chybí Gabriela Koukalová, kontroverzní superhvězda, jež se rozešla s národním výběrem ve zlém.

    Na čtyřdenní závody v Novém Městě na Moravě, kde se konala klání Světového poháru, přišlo přes 100 tisíc fanoušků. To je rána!

    Zastávka seriálu v Česku skončila slušně, v závodě s hromadným startem. Ondřej Moravec skončil osmý, Michal Krčmář desátý.

    A to navzdory tomu, že se oba do poslední chvíle prali se zdravotními problémy.

    Veronice Vítkové se zatím v této sezoně příliš nedaří.

    Přesto český biatlon zažívá chudší období, to je všem jasné. Po zlatých letech přichází období přerodu, který může bolet.

    „Ten výkonnostní propad v tuhle chvíli nelze nevidět,“ uznal i šéf českého biatlonu Jiří Hamza, otec rozmachu sportu, kterému se dříve všichni vysmívali jako běhu myslivců na lyžích po lese.

    „Víme, že se zvraty v sezoně dějí. Příkladem může být loňská sezona. Také to bylo zoufalé, pak přišel leden a naši začali jezdit jako z partesu. Věřím, že to může být podobné. Je to sport, jednou jsme dole, jednou nahoře. Vrcholem je světový šampionát a ten je až za tři měsíce,“ připomněl Hamza.

    Nový trenér českých biatlonistek – norský odborník Egil Gjelland

    Jenže je to maličko jinak. Biatlon se v Česku zařadil mezi mocné sporty, na úroveň tenisu či atletiky, už mu nestačí mít jen naději.

    Proto potřebuje svého vůdce, hlavní hvězdu. Tenis žije z umění Tomáše Berdycha, charismatu Radka Štěpánka, renomé Petry Kvitové či velké naděje v podání Karolíny Plíškové. Atletika má svou Báru Špotákovou.

    To jsou tváře, které zná každý.

    Gabriela Koukalová dorazila na vyhlášení Sportovce roku 2018 s šestnáctiletým neslyšícím tenistou Jaroslavem Šmédkem.

    Jenže právě takový lídr nyní biatlonu schází. Už druhou sezonu totiž chybí týmu Gabriela Koukalová. Olympijská medailistka, mistryně světa, vítězka Světového poháru, ale především šmrncovní sportovkyně.

    Skvělá na trati, potrhlá v chování, výborná při mediálních výstupech (ať už v kladném, či záporném smyslu slova), atraktivní sexy dáma.

    Gabriela Koukalová je na veřejnosti vidět, v listopadu vysadila pod horou Řím jeden ze stromů svobody.

    Jenže také složitá osobnost, která se se svým sportem rozešla ve zlém. V minulé sezoně ji zabrzdilo zranění, poté se pustila do války s biatlonovým hnutím. V kontroverzní biografii poplivala každého, kdo jí přišel do cesty. Reprezentační kolegyně, trenéry, dokonce i rodiče.

    Proto přišel krach vztahu biatlonu s jedničkou Koukalovou.

    V poslední době se však exzávodnice začala ukazovat při tréninku, tu více, tu méně naznačovala, že by mohla začít přemýšlet o velkém návratu.

    Talentem českého biatlonu je Jakub Štvrtecký.

    „Je fakt, že spousta lidí mi říká, že by to byl dobrý nápad, ale já osobně o tom nejsem přesvědčená,“ prohlásila. „Ale říkám si, že člověk by nikdy neměl říkat nikdy,“ doplnila klasickou berličku.

    „Je třeba si přiznat, že sportovec, jako je Gábina, se rodí jednou za dvacet let, možná i za víc. Cením si ale náznaků perspektivy, kterou přinesli Davidová a Štvrtecký. Věřím, že zase půjdeme nahoru,“ pronesl na konci závodů v Novém Městě boss Hamza.

    To je možné, ale s Koukalovou by to bylo určitě jednodušší. Biatlon (i hvězda) by měly zakopat válečnou sekeru.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:37 pondělí 22. dubna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      85
    • Super
      67
    • Tvl
      20
    • Haha
      19
    • Cože
      13
    • Sladký
      11