Basketbalisté píší historii. Tady je 5 jejich hvězd. Není to jen Satoranský

Basketbalová jízda pokračuje. Češi postoupili do čtvrtfinále mistrovství světa, v něm se poměří s Austrálií. Šampionát vyzvedl další hvězdy, hlavní je však pořád Tomáš Satoranský.

„Píšeme nějakou historii, kterou nikdo nečekal, a už jen to je pro nás sen,“ řekl Tomáš Satoranský po postupu do čtvrtfinále mistrovství světa.

Je to epochální úspěch, který vyrábí hvězdy. Jaké?

Lídr Satoranský

Tomáš Satoranský byl i proti Řecku skvělý.

Tady není o čem mluvit. Hvězda, superhvězda, tahoun, lídr, střelec, nahrávač, bojovník, duše mančaftu. Satoranský dorostl do absolutního šéfa, jeho vliv na mužstvo je až neuvěřitelný.

Proti Řecku dal třináct bodů, k tomu přidal devět asistencí. Paráda. Především však dodává mužstvu víru.

„To on rozboural mýtus: Co Čech, to uspokojení. Takovým způsobem, že všichni měli strach přemýšlet o tom, že už jsme tady na mistrovství něčeho dosáhli,“ říkal po postupu ze základní skupiny asistent trenéra Petr Czudek.

Právě, Satoranský dokáže zbláznit tým, který je na papíře horší než Turecko či Brazílie. Přitom je porazil. Stejně jako Satoranský prorazil v Americe. Už teď je jasné, že v NBA, nejlepší soutěži planety, udělal díru do světa.

A v Číně na mistrovství to ještě vylepšil.

Střelec Bohačík

Jaromír Bohačík, střelec českých basketbalistů

Proti Řecku jen tak v klidu nastřílel Jaromír Bohačík dvacet pět bodů. Jeho levačka je v neuvěřitelné formě. Navíc mu pomáhá stoický klid, který v sobě má.

„Boči ukázal, jaký je to pan hráč, když trefil takto těžké střely,“ rozplýval se Satoranský.

Jen malá odbočka: Tady je vidět Satoranského velikost. Například americké hvězdy těžkou snesou, že střelecky netáhnou tým. Ony musí být vidět, rozhodovat. Satoranský to má hozené jinak. Lépe, to je jasné.

Ale zpět k Bohačíkovi. Tenhle flegmatik si už před zápasem vysnil, že bude rozhodovat. Nakonec byly klíčové jeho trestné hody, ty udržely náskok Řecka na číslech přijatelných a postupových.

„Ještě než jsme odjížděli na zápas, promítal jsem si v hlavě situace, že by mohla rozhodovat i jedna střela. A říkal jsem si, že když mám na ruce střelu, která má rozhodnout o našem osudu, tak šestka je asi to nejjednodušší, co by mě mohlo potkat. Proto jsem se vnitřně usmíval,“ vyprávěl.

Pak se nemýlil.

Šéf Ginzburg

Ronen Ginzburg, Izraelec v českých basketbalových službách

Izraelec Ronen Ginzburg pozvedl Nymburk, basketbalový fenomén Česka posledních let. Jeho posun na reprezentační lavičku byl logickým krokem. Zná místní mentalitu, ví o generaci, která je v českých poměrech výjimečná, všechno. Má autoritu, znalosti, ve světě není žádná nula. Vždyť i Američané vědí, kdo je Ginzburg.

„Limity neexistují,“ to je jeho motto. Čechy dovedl k sedmému místu na mistrovství Evropy. To byl první úspěch. Teď je na stejné pozici na světovém šampionátu a říká: „V Evropě můžeme myslet na medaili.“

To je skok do nebe.

Obr Balvín

Ondřej Balvín brání řeckého soupeře.

Každý píše, že je to obr. Je to ohrané, klišé. Ale Ondřej Balvín měří 217 centimetrů, tak najděte lepší slovo. Je to gigant, čahoun. Ale hlavně obr.

Navíc mu to na mistrovství světa sakra jde.

V klíčovém zápase ve skupině proti Turecku zazářil, dal sedmnáct bodů, doskočil jedenáct míčů. To je extraklasa. Přitom začal příšerně.

„Balvan byl na facku. Nevím, jestli mu ji někdo dal, nebo si ji dal sám, ale pak odehrál neskutečný zápas,“ řekl kapitán Pavel Pumprla. „Ondřej byl báječný,“ dodal spoluhráč Blake Schilb.

A tak to jede dál.

Čechoameričan Schilb

Blake Schilb, Američan v české reprezentaci

Američan v českých službách nehrál poslední zápas proti Řecku, má totiž sakra pochroumaný kotník. Ale jinak potvrzuje pověst střelce. Do hry chodí z lavičky a vždy přispěje.

Není to jen obyčejná naplavenina. V Česku, kde hrál za Nymburk, si našel ženu, plánuje, že tady bude po kariéře žít.

„Když jsem poprvé na hřišti poslouchal českou hymnu, cítil jsem ohromnou energii. Nestál jsem tam jako jen tak nějaký hráč basketbalu. Stál jsem tam jako člověk reprezentující Českou republiku,“ vyznal se webu Bez frází.

Na mistrovství to potvrzuje, stejně jako všichni ostatní.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:47 úterý 7. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 52
  • 43
  • 41
  • 38
  • 38
  • 37