Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Chtěla radu, ona z ní udělala šampionku! Dojemný příběh o seznámení Krejčíkové s Novotnou

    Barbora Krejčíková (25) o víkendu šokovala tenisový svět na pařížské antuce! Prestižní French Open dokázala opanovat jak ve dvouhře, tak ve čtyřhře s parťačkou Kateřinou Siniakovou (25). Nejen Češi, ale i sportovní nadšenci z USA si proto znovu připomínají dojemný příběh o jejím seznámení s legendární wimbledonskou šampionkou Janou Novotnou (†49). Jak k němu došlo a proč Krejčíková na trenérku a mentorku tak ráda vzpomíná?

    Američané začali příběh o seznámení Barbory Krejčíkové a Jany Novotné řešit prvně zhruba před třemi lety, kdy česká tenistka několik měsíců po smrti své trenérky získala první grandslamový titul. 

    Tehdy na French Open spolu s Kateřinou Siniakovou ovládla čtyřhru, letos tento úspěch zopakovala a přidala ještě vítězství ve dvouhře.

    „Jana by na mě byla pyšná,“ říkala tehdy brněnská rodačka, které o Janě Novotné vždy mluví jen v superlativech.

    Dojemné vzkazy do tenisového nebe posílala Krejčíková i na letošním French Open, kde válcovala jednu soupeřku za druhou.

    „Pokaždé když jdu na kurt, na Janu myslím,“ řekla nedávno Krejčíková na tiskové konferenci.

    „Říkám si, co by mi asi pověděla po takové jízdě, kterou teď prožívám. Jsem smutná, že se to nikdy nedozvím. Ale podporuje mě její rodina, její kamarádi. Ti nejlíp vědí, co by mi Jana řekla. Myslím, že vždycky věřila, že můžu hrát takhle dobře. Škoda že se toho nedožila,“ pokračovala nadaná tenistka, kterou Novotná trénovala ještě v době, kdy hrála dvouhru na nižším okruhu ITF.

    Barbora Krejčíková slaví vítězství.

    Zašla jen pro radu, Novotná se jí okamžitě ujala

    Barbora Krejčíková se už dříve svěřila, že Janu Novotnou poprvé navštívila se svými rodiči. Bylo jí tehdy osmnáct let a wimbledonskou šampionku na zahradě jejího domu skromně poprosila, zdali by jí pomohla s kariérou. 

    Chtěla jen pár rad, Novotná ale neváhala a nadějné sportovkyně se ihned ujala a stala se její trenérkou na plný úvazek.

    „Okamžitě souhlasila, byla jsem moc překvapená. Ani jsem nečekala, že mě povede jako trenérka, jen jsem chtěla pár rad, ale ona mi říkala, že jí tenis chybí a bude se mnou cestovat po turnajích,“ vzpomínala Krejčíková pro NY Times.

    Novotná koncem roku 2015

    Novotná svou svěřenkyni učila, jak se chovat na kurtu, ale i mimo něj. Byla pro ni trenérkou, mentorkou i velkým životním vzorem.

    Spolupráce, která nesla ovoce, skončila po dvou letech. Novotná už byla vážně nemocná a nezvládala Barboru doprovázet na turnajích a trénovat s ní na kurtu.

    V listopadu roku 2017 po dlouhém a těžkém boji s rakovinou Jana Novotná zemřela.

    „Když jsem Janu viděla naposledy, řekla mi, abych vyhrála grandslam. Povedlo se mi to,“ řekla před třemi lety Krejčíková.

    Letos udělala své mentorce, která její cestu bedlivě sleduje z tenisového nebe, další radost. Není tak divu, že Barbora po cenném vítězství posílala pozdravy „tam nahoru“.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:21 úterý 12. října 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      41
    • Tvl
      7
    • Haha
      6
    • Cože
      6
    • Trapas
      5
    • Sladký
      5
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...