Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Drsné dětství fotbalisty Fantiše: Otec ho okrádal, aby měl na alkohol. Máma jela v drogách

    Antonín Fantiš válí v současné době za Zlín. | foto: Profimedia.cz

    Mnoho lidí si představuje život profesionálních fotbalistů jako dokonalou pohádku. Drahá auta, krásné ženy, luxusní šaty a každý měsíc výplata, která skoro nejde utratit. Jenže často tomu tak není. Své o tom jistě ví fotbalista Zlína Antonín Fantiš (29), který teď popsal, jak nelehké měl dětství a dospívání. Jeho otec měl velké problémy s alkoholem, a aby měl co pít, nedělalo mu problém malému Toníkovi ukrást mobil, který dostal od prarodičů. Maminka Martina zase jela v drogách.

    Antonín Fantiš před lety platil za velký talent českého fotbalu. Věštila se mu snová budoucnost. V roce 2010, kdy mu bylo teprve osmnáct let, za něj ostravský Baník „zacvakal“ zhruba dvacet milionů korun. Na tehdejší české poměry to byla opravdu obří suma.

    Odchovanec Příbrami se měl stát náhradou za odcházejícího Matěje Vydru, jenže potenciál absolutně nenaplnil a dnes místo toho, aby hrál za reprezentaci a sázel branky v cizině, kope „pouze“ za ligový Zlín. 

    Mnoho českých fotbalových fanoušků si dodnes jistě klade otázku, proč se Fantišovi nepovedlo více se prosadit. Důvodem budou dost možná jizvy na jeho duši, které nezahojí ani čas!

    Fantiš se rozhodl detailně popsat své drsné dětství a dospívání. Měl velké problémy s otcem, který propadl démonu jménem alkohol a kvůli pití se z něj stal dokonce bezdomovec.

    „Tátovi se pití vymklo kontrole, to už dnes vím moc dobře. Jsou lidé, kteří pijí hodně, ale umí fungovat, jsou si vědomi svých povinností a záleží jim alespoň na jejich blízkých. Znám takové. Táta se ale napil a žádnou sebekontrolu nad sebou neměl. Byl jako vyměněný, taky proto o všechno přišel,“ popsal Fantiš pro pro web Bez frází.

    Antonín Fantiš po boku legendárního Milana Baroše

    Táta mi ukradl mobil a peníze propil s kamarády v hospodě

    Fotbalista Zlína také například uvedl, že jeho otec pod vlivem alkoholu na zápase mladých fotbalistů napadl dva jiné tatínky a zbil je do krve.

    „Vím taky, že se kvůli jeho pití začal kazit i vztah mezi ním a mámou. Byl jsem ještě malý kluk a nechápal, co se děje. Dnes si ale dovedu představit, že možná maminku i bil. Nikdy jsem se jí na to ale neptal a radši to ani nechci vědět. Ale jak jinak si mám vysvětlit tu hnusnou dětskou vzpomínku na kuchyň plnou střepů z rozbitých skleniček a naštvaného tátu, který po nich bosý našlapoval,“ vzpomíná Fantiš.

    Fotbalista se také svěřil, že jeho otec mu jednou například ukradl mobilní telefon, který dostal od svého dědečka. Jindy mu vzal peníze a utíkal je utratit do nejbližší hospody.

    „Nejspíš je s těmi svými kamarády zase všechny propil. Zatímco já zůstal stát uprostřed Prahy na ulici a zase plakal. Nevěděl jsem, za kým jít, co dělat, ani jak se dostat domů. Vždyť mi bylo teprve deset! Já byl pořád ještě malý dítě,“ říká Fantiš.

    Antonín Fantiš válí v současné době za Zlín.

    Chodili k nám divní lidé, máma jela v drogách...

    Velmi těžké chvíle si Fantiš prožil také se svou maminkou, která nejspíše aby zapomněla na těžké časy s Antonínovým otcem, začala brát drogy.

    „Máma v té době neměla ani práci, a tak za námi začínali domů chodit dost divní lidé, kterým jsem nerozuměl ani slovo. Říkal jsem jim strejdo, ale neměl jsem je moc rád, nelíbili se mi. Až dnes vím, že to byli nějací Rusáci a mluvili cizím jazykem. Chlapi, se kterými jsme se nikdy zaplést neměli. Byly z toho akorát tak průšvihy,“ šokuje Fantiš.

    „Nevzpomínám si, kolik mi bylo let, vím jen, že už jsem chodil do školy, když mě jednou v noci vyděšená máma vzbudila. Mohlo být tak kolem jedné ráno a prý že musíme okamžitě vstát, sbalit si věci a utíkat pryč. Křičela na mě, že nás chce někdo zastřelit, a já se té noci tak strašně moc bál… Až do svítání jsme pak v Praze běhali po tramvajových zastávkách, schovávali se ve stínech mimo dosah pouličních lamp za rohy budov, aby nás ti zlí lidé nenašli,“ popisuje děsivý okamžik ze svého dětství devětadvacetiletý útočník Zlína.

    „Až jako dospělý jsem zjistil, že máma tenkrát poprvé jela v drogách. Nejspíš nám tehdy nikdo doopravdy ublížit nechtěl, prostě měla jen bludy. Však ji policajti hned ráno odvezli rovnou někam do blázince. A já poprvé skončil v podstatě na ulici,“ dodává Fantiš, jemuž byl velkou oporou jeho milovaný dědeček. Díky němu malý Tonda vydržel u fotbalu, který ho dnes živí.

    V dresu Zlína Fantiš se svými spoluhráči vyválčil vítězství v MOL Cupu.

    Dojatá maminka: Toníčku, moc se ti omlouvám a děkuji

    Fantiš dnes stále nechápe, že si jeho nelehké životní situace tehdy nikdo nevšiml. 

    „Máma po útěku do Příbrami pracovala v různých barech a i tam si k ní nejspíš znova našly cesty i drogy. Ve výsledku tak celé dny dospávala noční tahy. Lednice přitom byla prázdná a já ostatní děti ve škole nejednou prosil, aby mi daly alespoň kousnout ze své svačiny. Pamatuju si i měsíce, kdy nám doma nešel proud. Máma asi nezaplatila faktury, a tak nás odstřihli. Svítili jsme svíčkami,“ vzpomíná Fantiš, který od maminky utekl v pubertě a nastěhoval se ke své babičce.

    Antonín Fantiš se svou maminkou Martinou

    I tak ale fotbalista Zlína po čase dokázal své matce odpustit a jsou dnes v pravidelném kontaktu. 

    Navíc se zdá, že Martina Fantišová si uvědomila, že její chování nebylo v pořádku, a rozhodla se na sociální síti svému synovi veřejně omluvit.

    „Právě teď je ten správný okamžik veřejně se mému synovi omluvit a poděkovat, že se dokázal přes vše špatné přenést až sem, sám v sobě si ujasnit a především uvědomit životní hodnoty a dopisem pro dědečka udělat za tím vším tlustou čáru a odpustit rodičům,“ napsala dojatá Fantišova maminka, která byla kvůli závislosti na drogách několikrát na léčení.

    „Toníčku, je mi to líto, a tak se ti moc omlouvám a současně ti za vše moc děkuji,“ dodala paní Fantišová.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:26 úterý 17. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      50
    • Super
      26
    • Cože
      18
    • Trapas
      14
    • Sladký
      13
    • Tvl
      9