Angličtí rowdies po finále Eura: Italy mlátili v přesile, vlastním hvězdám nadávali do opic

Před každým zápasem hrdě pokleknou, aby ukázali, že rasismus nemá ve fotbale své místo. Jako velcí bojovníci proti rasismu se poslední dobou prezentují nejenom hráči Albionu, ale také fanoušci. Jakmile ale jejich miláčci tmavé pleti udělají chybu, začnou jim okamžitě nadávat do opic a vyhrožovat napadením. Po prohraném finálovém zápase s Itálií navíc angličtí rowdies odchytávali italské fanoušky přímo v útrobách stadionu a mlátili je v přesile.

Menší potyčky podle britských médií proběhly ještě před finálovým zápasem Eura mezi Anglií a Itálií (1:1, 2:3 po pen.).

Zhruba dvě hodiny před výkopem angličtí chuligáni prolomili bezpečnostní bariéry v okolí stadionu a prali se mezi sebou i s pořadateli. Někteří se snažili proniknout na stadion bez vstupenky.

Policie původně tvrdila, že se nikdo bez lístku do Wembley nedostal, ale pak přiznala opak.

„Bylo tu porušení bezpečnosti a malá skupina lidí se dostala na stadion,“ uvedli policisté, kteří také potvrdili, že v poutech skončilo několik desítek fotbalových fanoušků. 

Angličtí fanoušci během finále Eura

Pravé peklo ale propuklo až po zápase. Angličtí rowdies vůbec neunesli porážku s Itálií po penaltovém rozstřelu a začali v útrobách stadionu odchytávat italské fanoušky a mlátit je jednoho po druhém.

Chuligáni všech věkových skupin útočili na Italy v přesile, jednoho z fanoušků bili hlava nehlava, i když ležel na zemi, chránil si tvář a absolutně nejevil zájem o rvačku.

Pořadatelé v oranžových rozlišovácích vůbec nestíhali pomáhat napadeným italským příznivcům, kteří místo aby oslavovali úspěch svého týmu, báli se o zdraví.

Rasistické urážky směrem ke smolařům tmavé pleti

Fanoušci Albionu po prohraném zápase také okamžitě shodili vinu na tři mladé hráče tmavé pleti, kteří selhali v penaltovém rozstřelu.  

Marcus Rashford, Jadon Sancho i Bukayo Saka teď čelí na sociálních sítích rasistickým urážkám, které bude řešit policie.

Bukayo Saka neproměnil pokutový kop.

Chování fanoušků už odsoudilo jak vedení anglického fotbalu, tak třeba britský premiér Boris Johnson.

„Fotbalová asociace silně odsuzuje všechny formy diskriminace a je šokovaná rasismem, který směřoval na některé naše hráče na sociálních sítích. Jasně říkáme, že kdokoliv, kdo stojí za tak odporným chováním, není při podporování našeho týmu vítán. Uděláme maximum, abychom podpořili dotčené hráče a budeme volat po tvrdém potrestání viníků,“ uvedl svaz.

Anglické fanynky během finálového zápasu s Itálií

Starosta Londýna Sadiq Khan vyzval majitele účtů na sociálních sítích, kteří rasistické poznámky psali, aby urážky směrem k hráčům tmavé pleti vymazali.

„Tenhle anglický tým by měl být oslavován jako hrdinové, ne rasisticky urážen na sociálních sítích. Ti, kdo jsou za to zodpovědní, by se měli stydět,“ napsal starosta na Twitteru.

Zajímavé je, že britští fanoušci se dlouhodobě pasují do role jakýchsi bojovníků proti rasismu. 

Všichni mají jistě stále v živé paměti případ, kdy český obránce Ondřej Kúdela pošeptal cosi do ucha Glenu Kamarovi z Rangers a celá Británie fotbalistu Slavie automaticky označila za rasistu a tamní fanoušci začali mistra české ligy nazývat rasistickým klubem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:38 úterý 9. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

  • 187
  • 39
  • 17
  • 13
  • 10
  • 7