Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Handicapovaná jezdkyně Vištalová: V Riu budu historicky první Češkou v koňském sedle

    Jednadvacetiletá Anastasja Vištalová bude reprezentovat Česko na paralympiádě v Riu v paradrezuře. Je zároveň jedinou Češkou, která se na tyto hry kvalifikovala v jezdecké disciplíně i mezi zdravými jezdci. Na fotografii je na své kobyle Latě Brandis spolu s trenérkou Renatou Habáskovou, majitelkou koně Eleonorou Kinskou a svou matkou Olgou, která jí dělá asistentku. | foto: foto: archiv A. Vištalové

    Jednadvacetiletá Anastasja Vištalová se narodila s těžkým poškozením pohybového ústrojí. I navzdory svému handicapu slaví drobná jednadvacetiletá dívka velké sportovní úspěchy v koňské paradrezuře. Na paralympiádu v Riu zamíří jako vůbec první česká reprezentantka v historii tohoto sportu. Letos je zároveň vůbec jedinou Češkou, které se podařilo se na olympijské hry v jezdecké disciplíně kvalifikovat. Expresu poskytla exkluzivní rozhovor.

    Nasťo, co v civilu dělá dívka, která jako jediná Češka bude letos reprezentovat naší zemi na paralympijských hrách v Rio de Janeiru v paradrezuře?

    Jako dnes asi většina lidí v mém věku ve svých 21 letech studuji vysokou školu. V mém případě právnickou fakultu na Univerzitě Karlově. Po návratu z Ria nastupuji do druhého ročníku.

    Sport, ve kterém reprezentuješ - tedy paradrezura - není příliš známý. Jak bys ho čtenářům popsala?

    Paradrezura je jedinou jezdeckou disciplínou, která je zařazena do programu letních paralympijských her. Poprvé se objevila v Atlantě v roce 1996. Jezdec společně s koněm předvádí na obdélníku 20x40m nebo 20x60m předepsané cviky a každý jednotlivý cvik je hodnocen známkou od nuly až do desítky. Výsledný bodový součet je pak přepočítán na procenta a dvojice, která dosáhla největšího procentuálního výsledku, zvítězí.

    Mají jezdci paradrezury nějaké rozdělení podle toho, jakým postižením trpí?

    Ano, přesně tak. Skupin je pět, podle handicapu. Každý jezdec má navíc k dispozici určité kompenzační pomůcky, které mu mají pomoci zmírnit jeho handicap. Mezi ty nejčastější patří například poutka na otěžích nebo u sedla, dva biče místo jednoho a nebo možnost používání hlasových pomůcek.

    Nasťa vnímá to, že se jako první Češka v historii probojovala do paralympijské kvalifikace za svůj dosud největší úspěch. Překonat ho může ziskem medaile.

    Jak jsi se vůbec k paradrezuře dostala?

    Ve třech letech jsem začala docházet na hyporehabilitační ježdění. Ale od začátku jsem chtěla jezdit sama.Proto jsem si ve třinácti letech vyhlédla klub, který se zabýval jezdectvím handicapovaných a začala s paradrezurou.

    V jaké kategorii závodíš?

    Od loňského roku soutěžím v kategorii jezdců s nejtěžším handicapem (Ia), kam jsem byla na popud rozhodčích překlasifikována. Jelikož moje dosavadní klusová kategorie (Ib) byla pro mě nebezpečná a nekorespondovala s mým postižením.

    Zkoušela jsi před paradrezurou i nějaký jiný sport?

    Dříve jsem eště závodně plavala, ale to nebylo nic pro mě, protože já vždycky snila o tom, že se budu dívat na svět ze hřbetu koně. A teď si svůj sen plním.

    Nasťa těsně po zisku čtvrtého titulu mistryně republiky.

    Jaké máš za sebou dosavadní úspěchy?

    Mezi ty největší patří zejména 4x titul mistra republiky a několikanásobný vítěz poháru. Na počátku roku 2016 se mi též podařilo vyhrát poslední kvalifikační závody a stala jsem se tak prvním jezdcem, kterému kdy hrála na mezinárodních závodech nejvyšší možné úrovně česká hymna. Zároveň jsem historicky první český jezdec, kterému se kdy povedlo se kvalifikovat k účasti na paralympijských hrách, což je můj zatím asi největší úspěch.

    Můžeš nám říct něco o koních, na kterých jezdíš?

    Koně mám dva, respektive obě jsou to kobylky. Prvním je moje vranka Dominique a druhou ryzka Lata Brandis, která patří firmě Kinský dal Borgo, které moc děkuji za možnost takového koně sedlat. Obě kobylky jsou nesmírně charakterní a schopné poprat se s mým handicapem a akceptovat mě takovou, jaká jsem. Jsem si jistá, že obě by pro mě udělaly první poslední, za což jsem jim neskonale vděčná. Ono obecně kůň je v paradrezuře tím nejdůležitějším, protože bez něj by tento sport ani neexistoval.

    Na paralympiádě závodí jezdci na svých koních. Jak se vůbec do Ria dostanou?

    Ano, do Ria se mnou ale letí jen Lata. Tedy ne tak úplně se mnou. Přiletí speciálním letadlem, které odlétá z Belgie již třetího září. To znamená, že klisna nejprve absolvuje dvoudenní cestu do Belgie s přespáním v Německu a poté ji čeká jedenáct hodin dlouhý let do Brazílie, odkud bude speciální eskortou v doprovodu policie přepravena přímo do jezdeckého areálu.

    Nasťa přiletí se svou kobylou Latou do Ria každá zvlášť. Koně čeká let speciálním letadlem z Belgie, jeho jezdkyni pak do dějiště her dopraví vládní speciál z Ruzyně.

    A jak se do dějiště paralympijských her dostaneš ty?

    Celý český paralympijský tým odlétá do Rio de Janeira už prvního září, a to rovnou vládním speciálem, který vzlétne už v časných ranních hodinách. Jsem na něj docela zvědavá, byť si většinu dlouhého letu asi budu číst nebo budu spát.

    Kdo s tebou do Ria odlétá jako doprovod?

    Letí se mnou má trenérka Renata Habásková, moje maminka Olga jako můj osobní asistent a slečna Eleonora Kinská jako majitelka a trenérka Laty. Náš tým ještě doplní veterinář Petr Přikryl.

    Bydlet budete v olympijské vesničce?

    Já s mamkou a trenérkou stejně jako všichni sportovci budeme bydlet ve vesničce, která je komplet bezbariérová. Majitelka Laty slečna Kinská a pan veterinář Přikryl pak mají ubytování přímo v jezdeckém areálu.

    Říkala jsi, že do Ria jsi se kvalifikovala jako první Češka v historii. Poletí nás kromě tebe reprezentovat ještě někdo?

    Jsem první a zároveň i jediná. Dokonce ani na letošní olympijských hrách nebyli v jezdeckých disciplínách k vidění žádné české barvy, nepočítáme li do toho moderní pětiboj, kde je jízda na koni jednou z jeho součástí. Takže budu v Riu jediný český zástupce čistě jen v koňském sedle a to jak mezi zdravými, tak handicapovanými jezdci.

    I čeští paralympionici, Nasťu nevyjímaje, budou na slavnostním zahájení nastupovat v kolekci Alpine Pro.

    Těšíš se, že poznáš paralympioniky z celého světa? Je mezi nimi někdo s kým by ses ráda setkala?

    Samozřejmě se strašně moc těším, bude to pro mě obrovská zkušenost a nezapomenutelný zážitek. Zejména se velmi těším, že potkám ty nejlepší jezdce z celého světa. Od nich se toho člověk vždy hodně naučí a stačí je jen sledovat.

    Jaký bude tvůj denní režim? Jak to budeš mít s tréninkem, kvalifikací a samotnými závody?

    Bohužel ohledně režimu a tréninků toho ještě moc nevím. Bude se to odvíjet hlavně od toho, jak zvládne Lata svou cestu a v jaké bude kondici. Také uvidíme, jak to tam bude organizované samotným pořadatelem her. Zkrátka a dobře, tyhle detaily se vždy vyvrbí až na místě a člověk musí často dost improvizovat. Závodím 12. a 15. září a pokud by se mi podařilo probojovat se do finále pro nejlepších sedm, tak i 16. září o medaile.

    Českým olympionikům se podařilo domů přivézt jen jednu zaltou medaili, myslíš, že paralympionici budou v zisku nejcennějšího kovu úspěšnější?

    Myslím, že paralympionici vozí tradičně více medailí, než jejich zdraví kolegové. Jak to bude letos, tak to si netroufnu odhadovat. Samozřejmě doufám, že medailí bude hodně.

    Kromě Laty Brandis z chovu Kinských, na které bude závodit i v Riu jezdí Nasťa ještě na vlastní kobyle Dominique..

    Myslíš že zrovna ty bys mohla být ta, která nám zlatou medaili přiveze?

    Nevím, tady si raději netroufnu nic odhadovat. Musím brát v potaz, že Česko bude mít své zastoupení vůbec poprvé a tak si myslím, že i rozhodčí budou, ač nevědomky, stejně body srážet.

    Jak to myslíš?

    Paradrezura je stejně jako například krasobruslení velmi subjektivní sport, kde hraje zejména „jméno“ jezdce svoji velkou roli. Každopádně to bude velká zkušenost a co nevyjde teď, může vyjít za 4 roky v Tokiu. Člověk nesmí nic vzdávat předem. Podám svůj nejlepší výkon a uvidíme.

    Jaké máš plány do budoucna? Jak jde náročný život vrcholové sportovkyně dohromady se studiem rovněž náročného oboru?

    Určitě budu pokračovat v tom, co dělám. Příští rok se ve Švédsku koná mistrovství Evropy, kterého bych se chtěla účastnit a uspět a dále budou následovat Světové jezdecké hry. Ráda bych se postupně zlepšovala a šplhala dál až k té světové paradrezurní elitě. Co se týče studia, tak bych ráda dokončila magisterské studium a pak pokračovala dál. Poněvadž mě právo a právní věda velmi baví a je mým velkým koníčkem, stejně jako jezdectví. Hlavní je chtít a mít pevnou vůli, pak jde všechno.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:59 pátek 30. prosince 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      20
    • Sladký
      12
    • Tvl
      12
    • Cože
      11
    • Trapas
      11
    • Haha
      10